«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Πρωτοπόρος στην ανακύκλωση...


Παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας θέτει ο Σπύρος Τιλσιζόγλου, ο οποίος στα 78 του χρόνια κατάφερε να κάνει την ανακύκλωση στοιχείο της καθημερινότητάς του.
Της Βαρβάρας Ζούκα
Ο 78χρονος σιδηρουργός από την περιοχή της Άνω Ηλιούπολης και η σύζυγός του, Σωτηρία, είναι μπροστάρηδες σε όλα τα διαδεδομένα προγράμματα για την ανακύκλωση συσκευασιών και ηλεκτρικών συσκευών. Εσχάτως μάλιστα άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά και στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της κομποστοποίησης, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι σχεδόν το σύνολο των οικιακών απορριμμάτων που παράγουν.
“Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε υιοθετήσαμε τη μέθοδο της κομποστοποίησης, στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων πετούμε το πολύ μία σακούλα σκουπιδιών κάθε εβδομάδα. Αν όλος ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι συμμετείχαν στα προγράμματα ανακύκλωσης, τότε οι πόλεις θα απαλλάσσονταν από τον εφιάλτη της διαχείρισης των σκουπιδιών”, λέει ο κ. Τιλσιζόγλου.
“Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα”, παρατηρεί από την πλευρά της η κυρία Σωτηρία, επισημαίνοντας ότι με μια απλή αλλαγή σε μικρές καθημερινές συνήθειες μπορούν να προκύψουν τεράστια οφέλη για το περιβάλλον. Η ίδια εφαρμόζει αυτή την αρχή σε όλα τα επίπεδα, αφού ακόμη και για το ψωμί που αγοράζει καθημερινά από τον φούρνο της γειτονιάς της αρνείται να παραλάβει πλαστική σακούλα, αλλά προτιμά το χάρτινο περιτύλιγμα που μπορεί να ανακυκλωθεί.

ΛΙΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Όπως θυμάται το ζευγάρι των ηλικιωμένων, για πρώτη αφορά άκουσαν για τη μέθοδο της κομποστοποίησης σε ένα ταξίδι που πραγματοποίησαν στην Αυστραλία, το 1990.
“Όταν πριν από λίγους μήνες μάθαμε ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα επρόκειτο να εφαρμοστεί στον δήμο Σταυρούπολης, σπεύσαμε να δηλώσουμε τη συμμετοχή μας, γιατί τα αποτελέσματά του είναι πραγματικά θεαματικά”, αναφέρει ο κ. Τιλσιζόγλου. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο μεγάλο μέρος των σκουπιδιών που παράγεται ημερησίως από ένα νοικοκυριό, αντί να καταλήξει στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων, μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να αποτελέσει λίπασμα για τον κήπο ή τις γλάστρες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
“Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στον ειδικό κάδο που μας προμήθευσε δωρεάν ο δήμος Σταυρούπολης τοποθετούμε διάφορα υπολείμματα της κουζίνας, όπως φρούτα και λαχανικά, αλλά και ξερά φυτά. Περιοδικά προσθέτουμε στον κάδο χώμα και λίγο νερό και με όλες τις ζυμώσεις που γίνονται μέσα σε αυτόν έχουμε άριστης ποιότητας λίπασμα, το οποίο χρησιμοποιούμε για την περιποίηση του κήπου μας”, εξηγεί ο κ. Τιλσιζόγλου.
Στο πρόγραμμα κομποστοποίησης που υλοποιεί ο δήμος Σταυρούπολης συμμετέχουν περίπου εκατό οικογένειες της περιοχής. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, μπορεί να ανακυκλωθεί το 1/3 των οικιακών απορριμμάτων που παράγονται σε κάθε νοικοκυριό.
Πηγή:Εφημερίδα Μακεδονία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

θα 'θελα να μαθω, καθε ποτε αδειαζουν τους καδους ανακυκλωσης στον πολυγυρο; ευχαριστω.