«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μέτρα –σοκ περιέγραψε ο Πρωθυπουργός

Η αρένα άνοιξε και σας περιμένει ….

Μέτρα σοκ περιέγραψαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κλπ) με τους οποίους συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της ανακοίνωσης των προγράμματος λιτότητας, η οποία θα γίνει το πολύ μέχρι την Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόΐκα (ΔΝΤ- ΕΚΤ –Κομισιόν). Οι εκπρόσωποι των φορέων άκουσαν παγωμένοι τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προαναγγέλλει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον Δημόσιο Τομέα. Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αν και αναζητείται πλαφόν στο ύψος της σύνταξης κάτω του οποίου ενδεχομένως να παραμείνουν. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή του προγράμματος με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% στα επόμενα δύο χρόνια. Αύξηση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ποσοστά που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα. Αλλαγές στο όριο απολύσεων στις επιχειρήσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τους ανέλυσε την κατάσταση και τους λόγους που κατά τη γνώμη της κυβέρνησης η προσφυγή στον μηχανισμό ήταν μονόδρομος. Επί της ουσίας τους ζητά, αν όχι συναίνεση, τουλάχιστον αυτοσυγκράτηση. Το επιχείρημα είναι ότι αν οι αντιδράσεις ξεφύγουν από κάθε όριο και η εφαρμογή του προγράμματος καταστεί αδύνατη θα σταματήσει η καταβολή των χρημάτων από τον μηχανισμό, η χώρα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και θα μπούμε σε ακόμα πιο ακραίες καταστάσεις. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγει ένα μοντέλο “real politik” στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος με το εξής σκεπτικό: Τα μέτρα είναι τόσο σκληρά που δεν φτιασιδώνονται, ούτε εξωραΐζονται. Ο μόνος τρόπος, είναι να βγει και να πει ότι υπάρχει το κακό και το χειρότερο σενάριο. Το κακό είναι αυτό που θα ζήσουμε. Σκληρή λιτότητα για κάμποσα χρόνια με την προοπτική να τεθεί η μετέπειτα πορεία της χώρας σε νέες, υγιείς βάσεις, ανάπτυξης. Το χειρότερο είναι να μην πάρουμε τα μέτρα, να μην μας δώσουν τα χρήματα και να χρεοκοπήσουμε και τυπικά.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα χειρότερο σενάριο το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται, αν και ξέρει ότι είναι πιθανό. Και τα μέτρα να πάρουμε και να πτωχεύσουμε στη συνέχεια, διότι οι όροι του δανεισμού δεν συνιστούν βιώσιμη λύση. Ούτε το ύψος των επιτοκίων, ούτε η βέβαιη και παρατεταμένη ύφεση στην οποία θα οδηγηθούμε δημιουργούν συνθήκες εξόδου από τον φαύλο κύκλο του χρέους. Η χρηματοδότηση μας εξασφαλίζει ρευστότητα για το επόμενο διάστημα, αλλά θα δεν λύνει το θέμα του χρέους, το οποίο, αντιθέτως υπολογίζεται ότι θα σκαρφαλώσει στο 150% τα επόμενα τρία χρόνια. Άρα υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η Ελλάδα να οδηγηθεί στο αναπόφευκτο, την αναδιάρθρωση του χρέους, περισσότερο χρεωμένη και αφού θα έχει ματώσει.

Εν πάση περιπτώσει, ο κύβος έχει ριφθεί και πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει «μασάζ» στους κοινωνικούς εταίρους για να τους βάλει όλους στο κάδρο της «υπευθυνότητας».Το πιθανότερο είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς. Και μετά θα αρχίσει το θέαμα, ακατάλληλο δια ανηλίκους αλλά δυστυχώς θα υποχρεωθούμε όχι μόνο να το παρακολουθήσουμε, αλλά και να συμμετάσχουμε όλοι. Αγώνας πρώτον, ο μεθαυριανός εορτασμός της πρωτομαγιάς. Η αρένα άνοιξε και σας περιμένει.

www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: