"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το πλήρες κείμενο για το Κατοχικό Ταμείο που απαιτεί ο «άγριος Σόιμπλε»

To «κατοχικό ταμείο» για το οποίο μιλούσε προχθές κυνικά στο έγγραφό του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ξυπνάει παλιές μνήμες από την εποχή της χρεοκοπίας του Χαρίλαου Τρικούπη το 1898. Με τον πλέον επίσημο τρόπο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μάς πληροφορεί ότι η χώρα μας έχει ανάγκη ενός «κλειστού λογαριασμού» με εξωτερική διαχείριση, στον οποίο θα... κατατίθενται τα χρήματα των δόσεων, αλλά και έσοδα που θα εισπράττει το ελληνικό κράτος από φόρους.

Το έγγραφο δημοσιοποίησε μετά την προχθεσινή σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν υπουργός Οικονομικών, όταν ο συγκεκριμένος λογαριασμός πρωτοεμφανίστηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Προχθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξανέστη και δήλωσε με θεατρικό τρόπο ότι η Ελλάδα δεν γίνεται προτεκτοράτο και ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν πρόκειται να περάσει. Το τραγικό στην περίπτωση αυτή και σε πολλές άλλες παρόμοιες είναι ότι οι «σούπερ αντιστασιακοί» κατά περίπτωση πολιτικοί μας είναι αυτοί που έχουν υπογράψει σε προγενέστερους χρόνους αυτά που σήμερα καταγγέλλουν.

Αξίζει ακόμα να επισημάνουμε ότι για τον συγκεκριμένο λογαριασμό ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι πρόκειται για μία ιδέα του Σόιμπλε, την οποία έχει ήδη απορρίψει η καγκελάριος Μέρκελ.

Επίσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε χθες ότι το θέμα του «κλειστού λογαριασμού» έχει ήδη απορριφθεί.

Στη συνέχεια ακολουθεί μεταφρασμένο από τα γερμανικά το πλήρες κείμενο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων σχεδιασμών, και «ο κλειστός λογαριασμός με εξωτερική διαχείριση».


Ενισχυμένη διακυβέρνηση και μηχανισμοί ελέγχου

Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία πρέπει να υιοθετηθεί μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική (με εκούσιες αυτοδεσμεύσεις). Παρεκκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος πρέπει να εξισορροπούνται με εσωτερικές προσαρμογές. Οι ακόλουθες προαπαιτούμενες ενέργειες πρέπει να εισαχθούν με νομοθετική ρύθμιση πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

- Κλειστός λογαριασμός με εξωτερική διαχείριση: Ο κλειστός λογαριασμός που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ενισχύεται, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι πόροι του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, και θα εξασφαλιστεί με την εγκαθίδρυση μιας διεθνούς διαχείρισης (για παράδειγμα, από την ΕΚΤ). Οπως συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται κατευθείαν από αυτόν τον λογαριασμό. Το EFSF και το ΔΝΤ εκταμιεύουν έπειτα από την εκτέλεση των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων κατευθείαν από τον λογαριασμό και η ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους που ορίζεται από το Μνημόνιο θα καταβάλλεται επίσης σε αυτόν τον λογαριασμό.

- Η διάθεση των εσόδων: Μια διαθέσιμη πηγή εσόδων (όπως, για παράδειγμα, μέρος των εσόδων του ΦΠΑ) στο συνολικό ποσό του αιτούμενου από την Ελλάδα πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μεταφέρεται ανά μήνα στον λογαριασμό (ως ελληνική συμμετοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους). Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσδιοριστεί από το Μνημόνιο. Ο λογαριασμός και η τροφοδοσία του από τα έσοδα εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα και συνεπώς θα εξισορροπηθεί από τη μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες ή στην αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Εφόσον κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμφανιστούν επιπλέον κενά στον προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα τα καλύψει με τα δικά της μέσα.

- Αυτόματες περικοπές δαπανών: Η Ελλάδα εγκαθιδρύει έναν απλό κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες. Με τη συμφωνία της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (παρεκκλίσεις από τον Προϋπολογισμό) οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών, οι οποίες κατανέμονται εξίσου σε όλα τα προγράμματα δαπανών (ανάλογα με το μερίδιό τους στον Προϋπολογισμό).

- Εξωτερική εποπτεία του δημόσιου δανεισμού: Μπορεί να ζητηθεί από έναν εξωτερικό οργανισμό, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή επιπλέον δανεισμού (παράλληλα με την εποπτεία των περιφερειακών και τοπικών Αρχών από ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη).

- Συμπληρωματική εξωτερική βοήθεια: Πιο έντονη, υποχρεωτική επιστράτευση εξωτερικής τεχνικής βοήθειας ώστε, μεταξύ άλλων, να βελτιωθεί η διοικητική δομή, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της συλλογής φόρων, μείωσης της διαφθοράς, επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, στρατηγικών για την τόνωση της ανάπτυξης, αξιοποίησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί περαιτέρω η εκτέλεση του προγράμματος.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα ενισχυθεί το έργο της «Task Force», έτσι ώστε οι αρμοδιότητές της να περιλαμβάνουν:

1. Σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, ο προσδιορισμός θέσεων-κλειδιά στην ελληνική κρατική μηχανή για την κατάλληλη εκτέλεση και εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές ροές (δαπάνες και έσοδα), και διορισμός Ευρωπαίων ή Ελλήνων κρατικών λειτουργών (οι οποίοι θα απολαμβάνουν το ίδιο στάτους με τους Ευρωπαίους ειδικούς ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή τους από την πολιτική εξουσία) σ’ αυτές τις θέσεις-κλειδιά που αφορούν τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα της τρόικας, αντικαθιστώντας τους Ελληνες υπευθύνους.
2. Συντονισμός στην υλοποίηση της τεχνικής βοήθειας από τους διαφορετικούς παίκτες: την υπάρχουσα διμερή βοήθεια, αλλά και τους νέους φορείς που θα συμμετάσχουν όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο ΟΟΣΑ κ.λπ., των οποίων οι παρεμβάσεις είναι ευπρόσδεκτες.

- Μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης: Για να βελτιωθεί η αποδοχή του προγράμματος από τους Ελληνες, αυτά τα μέτρα ελέγχου και ενίσχυσης πρέπει να συμπληρωθούν από αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης. Ο καθοριστικός παράγοντας για επενδύσεις και ανάπτυξη είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Βραχυπρόθεσμα, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση μπορούν να ενισχυθούν από την απελευθέρωση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων για τα 181 προγράμματα υψηλής προτεραιότητας. Το σχέδιο για μια Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο τελεί υπό επεξεργασία, μπορεί επίσης να επισπευσθεί για να υποστηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα έργα υποδομής.
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: