«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Λιγότεροι εισακτέοι, στα ύψη οι βάσεις με το σχέδιο «Αθηνά»


Απογειώνονται φέτος οι βάσεις. Με το υπουργικό μαχαίρι, χωρίς το εργαλείο της βάσης του 10 το οποίο άφησε στο ράφι ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, χειρουργεί σήμερα την ανώτατη εκπαίδευση αφαιρώντας όχι μόνο «λίπος» από περίπου 80 Τμήματα ΤΕΙ, 20 Τμήματα ΑΕΙ, αλλά και «σάρκα» από τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές και 3 περιφερειακά Πανεπιστήμια (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) που σβήνουν από το... χάρτη.
Σύμφωνα με όσα διέρρεαν χθες, μερικές ώρες πριν από την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά» σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, ο κ. Αρβανιτόπουλος υπαναχώρησε από την αρχική του θέση ότι, παρά τις συγχωνεύσεις, ο αριθμός εισακτέων θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και ανακοινώνει σήμερα δραστική μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, οι φετινές βάσεις θα φθάσουν σε πρωτοφανή ύψη.
Μείωση 35%
Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «τσεκούρι» στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές του 1ου επιστημονικού πεδίου, στο οποίο κατευθύνεται η πολυπληθέστερη των τριών κατευθύνσεων, η θεωρητική. Πληροφορίες που όμως δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν ανέφεραν ότι από το σύνολο των περίπου 17.000 θέσεων εισακτέων που κατανέμονται κάθε χρόνο στα Τμήματα των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σχολών θα κοπούν από φέτος οι 6.000 θέσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης μεγαλύτερο από 35%. Ένα μέρος των θέσεων που χάνουν οι Ανθρωπιστικές Σπουδές θα διοχετευθεί στις Σχολές Θετικών και Οικονομικών Επιστημών (2ο, 4ο και 5ο πεδίο), ενώ θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ο αριθμός των θέσεων στις Ιατρικές και τα λοιπά Τμήματα των Επιστημών Υγείας (3ο επιστημονικό πεδίο).
Όπως αναμενόταν, η «Αθηνά» θα «θερίσει» κυρίως ΤΕΙ. Περίπου 80 Τμήματα ΤΕΙ συγχωνεύονται ή καταργούνται. Ενδεικτικά, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει να επιβιώσουν 10 από τα συνολικά 36 Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, 9 από τα 22 Τμήματα Πληροφορικής και συναφών αντικειμένων, 10 από τα 15 Τμήματα Λογιστικής, ενώ φαίνεται ότι βρέθηκε ο τρόπος να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που έχει ταλανίσει επί σχεδόν 30 χρόνια τις σχέσεις Πολυτεχνείων και συναφών ΤΕΙ: Με μαχαίρι στα συναφή ΤΕΙ.
Μένουν οι φοιτητές
Τα Πανεπιστήμια θα μετρήσουν πολύ λιγότερες απώλειες σε Τμήματα. Μόνο 20 καταργούνται ή συγχωνεύονται, εκ των οποίων τα 5 είναι Γενικά Τμήματα. Από τα 24 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα επιβιώνουν τα 20. Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας συγχωνεύεται με το γειτονικό του της Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά το Αγρίνιο δεν χάνει τους φοιτητές του. Τα ιμάτια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μοιράζονται μεταξύ του Αριστοτέλειου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο θα απορροφήσει και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα) που φιλοξενούν Τμήματα του ομώνυμου Πανεπιστημίου δεν θα «πληγωθούν» από την «Αθηνά», αφού δεν προβλέπονται μετακινήσεις εδρών, αλλά μόνο διοικητική ενσωμάτωση Τμημάτων.
Στο απυρόβλητο της «Αθηνάς» παραμένουν, τουλάχιστον για φέτος, όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά Πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Πελοποννήσου, Αιγαίου, Ιόνιο, Κρήτης) με σποραδικές και πολύ περιορισμένου χαρακτήρα συγχωνεύσεις, όπως στην περίπτωση του Δημοκρίτειου, όπου, κατά ορισμένες πληροφορίες, συγχωνεύονται δύο Τμήματα.
Κοινή διοίκηση
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι διευκρινίσεις του κ. Αρβανιτόπουλου για το σχέδιο να τεθούν υπό κοινή διοίκηση-ομπρέλα, διατηρώντας όμως έκαστο τα αυτοτελή διοικητικά όργανά του (Συμβούλιο και πρύτανη) και χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε άλλη δομική μεταβολή, τα 5 εκ των 7 Πανεπιστημίων της Αττικής. Πρόκειται για το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Το ίδιο σενάριο κυκλοφόρησε και για τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος έκλεισε τον κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών παρουσιάζοντας το βασικό περίγραμμα της «Αθηνάς» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και σε αντιπροσωπία των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Το σχέδιο για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, μετά την ανακοίνωσή του, θα αποσταλεί στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η διαβούλευση θα διαρκέσει 45 ημέρες. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή του από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Γιούλη Μανώλη, στον «Ελεύθερο Τύπο»
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: