"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει (ΝEWSLETTER No 18)

  • Η 10Η ΜΑΪΟΥ 2013 ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ  ΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΜΠΟΡΙΟΥ –ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Η Υπουργική Απόφαση πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων / ενισχύσεων στο πρόγραμμα  «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους... τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου, υπηρεσιών», Α.Π.: 205/28/Α2 11.01.2013 όπως τροποποιήθηκε με την Α.Π. 1493/331/Α2 4-3-2013, καθορίζει ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr, www.ependyseis.gr/mis) την 10η Μάιου 2013 και ώρα 17.00. Επίσης ορίζει ότι οι  προτάσεις (φάκελοι υποψηφιότητας) πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή (ένα αντίγραφο), το αργότερο σε δέκα (10) ημέρες (ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τομέα Εφαρμογών Πληροφοριακής και Ψηφιακής Τεχνολογίας ΜΟΔ ΑΕ , η οποία διαχειρίζεται το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), έως την Τρίτη 23 Απριλίου σε διαδικασία επεξεργασίας βρίσκονται περίπου 12.100 προτάσεις. Προτείνεται στους υποψήφιους επενδυτές η έγκαιρη υποβολή προτάσεων, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν από φόρτο του συστήματος τις τελευταίες ημέρες.

·       ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στην προσπάθειά του να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση που όλοι βιώνουμε, ενημερώνει τα μέλη του ότι θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το οποίο έχει δημιουργήσει μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ανάπτυξης.Η συμβουλευτική υποστήριξη είναι δωρεάν για την κάθε επιχείρηση και χωρίς οποιαδήποτε μελλοντική υποχρέωση για την υποστήριξη που θα τη λάβει. Τα πεδία στα οποία παρέχεται η συμβουλευτική υποστήριξη εστιάζουν στα σημαντικότερα θέματα λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων (π.χ. οργάνωση, χρηματοδότηση, μάρκετινγκ κ.α.).Καλούνται όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται, να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη. Οι επιχειρήσεις που θα επιλεχθούν θα προωθηθούν στους κατάλληλους συμβούλους του δικτύου, ανάλογα με το πρόβλημα της επιχείρησης και την ειδικότητα των συμβούλων.Η συμπληρωμένη αίτηση,  θα αποστέλλεται στη συνέχεια στο fax 210-3838027 ή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diktyo@imegsevee.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο τηλέφωνο 210 8837188 (κκ. Ηλίας Γεωργόπουλος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) και στην ιστοσελίδα www.imegsevee.gr και www.diktyo.imegsevee.gr, καθώς και στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο τηλ. 2371024200 κα Τζηρίτη.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Γραφείο της Αν. Γενικής Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας και το Γραφείο Ο.Ε.Υ. στο Βελιγράδι, πρόκειται να διοργανώσει επιχειρηματική αποστολή στο Βελιγράδι στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αποστολή αφορά τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς δομικών υλικών και στον κατασκευαστικό κλάδο. Η επιχειρηματική αποστολή θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2013. Το κόστος συμμετοχής ανά άτομο (οδικώς) ανέρχεται σε 140 – 165 ευρώ για συμμετοχή 25 ατόμων και 120 – 145 ευρώ για συμμετοχή 45 ατόμων. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται: μεταφορά και επιστροφή με λεωφορείο τελευταίας τεχνολογίας, δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4 * με ημιδιατροφή, μετακινήσεις, ασφάλεια αστικής ευθύνης και ασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το πρόγραμμα των προκαθορισμένων συναντήσεων θα καταρτισθεί από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Βελιγράδι. Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες-μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου 2371024200 (κα Τζηρίτη Γεωργία). Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την  Δευτέρα 20/5/2013.

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ANUGA 2013
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να συμμετέχει στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA 2013 που θα πραγματοποιηθεί από 05 μέχρι 09 Οκτωβρίου 2013 στην Κολωνία της Γερμανίας. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής 23710 24200, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια ΛΑΕΚ  μικρών επιχειρήσεων (1 -25 άτομα), Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 90,00€) και Γ΄ κατηγορίας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 40,00 €) επικινδυνότητας και σεμινάρια ΕΦΕΤ για  «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων. Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το τρέχον έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου και να έχουν καταβάλλει το ανάλογο κόστος του σεμιναρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail.: info@epichal.gr), υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Οι αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν αναρτημένες και στο site του Επιμελητηρίου:  www.epichal.gr.

  • ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ «ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ» ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Από 8/4/2013 έως και 13/5/2013 άνεργοι (νέοι – νέες ή μακροχρόνιοι άνεργοι) οι οποίοι κατοικούν στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα ΚΕΠ όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και στα γραφεία της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. ΑΕ (οδός 22ας Απριλίου & Μακεδονίας, τηλ 23710 24407, 24507) προκειμένου να συμμετάσχουν στο έργο «Νέες Ευκαιρίες Απασχόλησης στη Χαλκιδικής – Αντίδοτο στην Κρίση». Αντικείμενο του έργου είναι η υποστήριξη εκατόν τριάντα (130) ανέργων, κατά τη διαδικασία προώθησής τους στην αγορά εργασίας ως εξής: (α) Πενήντα (50) άτομα σε θέσεις μισθωτής εργασίας, (β) Τριάντα (30) άτομα σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, (γ) Τριάντα (30)άτομα για αυτοαπασχόληση ή ίδρυση της δικής τους επιχείρησης, (δ) Είκοσι (20) άτομα για ίδρυση τριών (3) κοινωνικών επιχειρήσεων. Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο σχέδιο είναι οι οι ενδιαφερόμενοι : (α) Να είναι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, (β) Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. με δελτίο ανεργίας σε ισχύ, (γ) Να ανήκουν αποδεδειγμένα σε μία από τις ακόλουθες ομάδες πληθυσμού (άνεργες γυναίκες, νέοι άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι), ή δυνητικά (α) να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με ατομικό εισόδημα από γεωργικές δραστηριότητες που δεν υπερβαίνει τις 3.000 € για το οικονομικό έτος 2011,  το δε ατομικό πραγματικό, ή αντικειμενικό εισόδημά τους από τις λοιπές πηγές δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000,00 €., (β) να είναι νέοι επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι  μηχανικοί), με έναρξη επιτηδεύματος ή αλλαγή έδρας υποχρεωτικά μετά την 02.01.2011, το δε ατομικό τους εισόδημά για το οικονομικό έτος έναρξης δραστηριότητας να μην υπερβαίνει τις 12.000 €. Οι Δράσεις στις οποίες θα συμμετέχουν οι ωφελούμενοι στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για την ένταξη στην αγορά εργασίας είναι: (α)Συμβουλευτική υποστήριξη, (β) Παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 75 ωρών, με εκπαιδευτικό επίδομα 5€ την ώρα, για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων, (γ) Παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 70 ωρών, με εκπαιδευτικό επίδομα 5€ την ώρα, για την απόκτηση προσόντων σε θέματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας, (δ) Παρακολούθηση προγραμμάτων συνοδευτικής επιμόρφωσης διάρκειας 49 ωρών για την απόκτηση οριζόντιων προσόντων. Για οποιαδήποτε πληροφορία καθώς και το έντυπο της αίτησης συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται από τα παραπάνω σημεία και από την ιστοσελίδα της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε. (www.anetxa.gr). Οι ωφελούμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ειδοποιηθούν μετά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για συνέντευξη.

  • ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδκής στην προσπάθεά του να στηρίξει ηθικά και υλικά τους πολύτεκνους της Χαλκιδκής, ενισχύοντας ουσιαστικά την προσπάθεια προώθησης του θεσμού της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία λόγω των συγκυριών και των αναγκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση, καλεί τις επιχειρήσεις- μέλη του, να προσφέρουν στα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χαλκιδικής, έκπτωση σε όλα τα είδη που διαθέτουν τα καταστήματά τους, την οποία θα κάνουν χρήση οι πολύτεκνοι επιδεικνύοντας στα ταμεία τους την πολυτεκνική ταυτότητα που διαθέτουν. Η συνεισφορά όλων μας είναι σημαντική δεδομένου ότι την περίοδο αυτή οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, θεωρώντας καθήκον και υποχρέωση όλων μας να σταθούμε με στοργή δίπλα τους και να αντιμετωπίσουμε με γεννναιοδωρία τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών.

  • ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 18 - 29 ΕΤΩΝ»
ΣΤΙΣ 15 Απριλίου 2013 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα κατάρτισης «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους», την πρώτη δράση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για 35.000 νέους 18 έως 29 ετών. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών οι οποίοι είναι «Απόφοιτοι πανεπιστημίων/ ΑΤΕΙ» και «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες θα μπορούν να ενημερωθούν ηλεκτρονικά μέσω των ιστοσελίδων http://www.ypakp.gr/,  http://www.epanad.gov.gr/, http://www.eye-ekt.gr/, ενώ η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται μέσω της ειδικής ιστοσελίδας του προγράμματος http://www.voucher.gov.gr. Η βαθμολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα, ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα λήξει στις 22 Μαΐου 2013. Παράλληλα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το πρόγραμμα με αριθμό 800 11 44444, με σκοπό την άμεση παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης.

·       ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μετεγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.) και Επιχειρηματικά Πάρκα»

Στόχος του συγκεκριμένου Προγράμματος αποτελεί η ενίσχυση της μετεγκατάστασης των παραγωγικών επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις ή άλλες μορφές ΒΕΠΕ καθώς και σε Επιχειρηματικά Πάρκα (ΕΠ). Επιπρόσθετα το παρόν πρόγραμμα στοχεύει στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας, για τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν, δεδομένου ότι θα λειτουργούν πλέον σε οργανωμένους χώρους. Το ποσοστό της Δημόσιας Χρηματοδότησης για όλες τις δαπάνες ανέρχεται σε ποσοστό 50% για όλη την Ελληνική Επικράτεια. H ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης θα αποδεικνύεται με την εξόφληση των παραστατικών. Η διάρκεια υλοποίησης – ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται η 31.3.2015. Ενισχύονται έργα από 30.000,00€ έως 400.000,00€. Στις επιλέξιμες προς επιδότηση δαπάνες περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε πάγια και οι άυλες επενδύσεις . Συγκεκριμένα οι επενδύσεις σε πάγια περιλαμβάνουν : 1. Ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων , 2. Αγορά υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, διαρρύθμιση και επέκταση αυτών , 3. Δημιουργία δικτύων παροχής στο νέο χώρο εγκατάστασης, 4. Αναγκαίες ειδικές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της επιχείρησης στον καινούριο χώρο παραγωγής, 5. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, 6. Προμήθεια και εγκατάσταση τυχόν νέου αναγκαίου παραγωγικού & βοηθητικού εξοπλισμού, εξοπλισμού μηχανοργάνωσης λογισμικού και εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ οι άυλες δαπάνες περιλαμβάνουν : 7. Ενέργειες μετεγκατάστασης, 8. Ενέργειες σχετικές με την υπαγωγή της επένδυσης, 9. Ενέργειες σχετικές με μελέτες για την εγκατάσταση των μηχανημάτων στην νέα θέση και την έκδοση της άδειας λειτουργίας στη νέα θέση εγκατάστασης. Περίοδος Υποβολής από  15/4/2013 έως 31/5/2013 μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα) www.ependyseis.gr , www.ependyseis.gr/mis .


  • ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με 168 ψήφους «ναι» η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 292 Βουλευτές. Κατά ψήφισαν 123 βουλευτές και ένας «παρών».

  • ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Το αργότερο ως την 1 Ιουλίου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στις αλλαγές που ενσωματώθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ ) για το 2011 και το 2012 θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ για τον ΦΑΠ του 2013 από το Νοέμβριο αφού ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή και της τελευταίας δόσης από τα εκκαθαριστικά αυτά τίθεται η 28η Φεβρουαρίου 2014. Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα περιληφθεί σε ένα εκκαθαριστικό και θα καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις ενώ ο ΦΑΠ του 2013 θα αποσταλεί σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό που θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις.

  • ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ «bake off»
Μια σειρά από επαγγέλματα και κλάδους απελευθερώνονται με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, όπως το bake off, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, οι λογιστές- φοροτεχνικοί, οι γεωτεχνικοί, καθώς και οι επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το bake off στο νομοσχέδιο εντάσσεται διάταξη, με την οποία αίρονται οι υπάρχοντες περιορισμοί (επιφανείας, αποστάσεων κλπ.) και προβλέπεται ότι πρατήριο άρτου μπορεί να ιδρυθεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών με τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις που προβλέπονται στη διάταξη και στηρίζονται σε λόγους προστασίας των καταναλωτών.

  • «ΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
«Παγώνουν» στα σημερινά επίπεδα τα τιμολόγια της ΔΕΗ, σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ επρόκειτο, στο πλαίσιο των προβλέψεων του μνημονίου για σταδιακή σύνδεσή τους με το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας, να αυξηθούν από 1ης Μαΐου. Όμως η απόφαση του υφυπουργού προβλέπει ότι το ποσό των προς ανάκτηση δαπανών της ΔΕΗ για το έτος 2013, που αφορούν τους πελάτες Χαμηλής Τάσης, παραμένει το ίδιο με αυτό που είχε εγκρίνει τον Ιανουάριο του 2013. Συνεπώς τα τιμολόγια παραμένουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν μετά τις αυξήσεις που έγιναν την 1η Ιανουαρίου 2013.

·       ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 862 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Αύξηση κατά 862 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το Δημόσιο τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή, το 24% των υπόχρεων για ΦΠΑ εξακολουθεί να μην υποβάλλει δήλωση στην εφορία που σημαίνει ότι δεν καταβάλλει και τον φόρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους ανήλθε σε 2,178 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, από 1,316 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (παλαιές οφειλές έως 31.12.2012 και νέες) ανήλθε σε 55,103 δισ. ευρώ, έναντι 55,307 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

  • ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 970 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 967 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του έτους έναντι 2,382 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στην καταβολή ποσού ύψους 1,28 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δεκεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: