«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Γιορτή του αγρότη και ΚΑΠ στη Χαλκιδική

Με μεγάλη ικανοποίηση δόθηκαν τα διπλώματα συμμετοχής στους εκθέτες και συντελεστές της επιτυχίας της 11ης ΓΙΟΡΤΗΣ του ΑΓΡΟΤΗ Χαλκιδικής στην Νέα Τρίγλια στις 26 Ιουλίου 2013 από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Γκιλή, τον Αντιδήμαρχο Προποντίδος κ. Αθανάσιο Κακαρίκο και την....
κα Ελένη Γκίκογλου (Τοπική Σύμβουλο Τρίγλιας).
Η κύρια ομιλία έγινε από τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (στο βάθος δεξιά).Η κύρια ομιλία έγινε από τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (στο βάθος δεξιά).
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και οι εξής: κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης (προέδρου Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής-6946688616), κ Άλεν Morhle (BelgoMilk-Κοντέινερ τυροκόμησης), κ. Βαγγέλης Βασιλειάδης (ifarrma-Διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων), κ. Χάρης Ρούτσης (ΕΝΑ Χαλκιδικής), κ. Κώστας Γαλανόπουλος (ΕΝΑ Χαλκιδικής), κ. Αναστάσιος Πατέρας (ΕΝΑ Χαλκιδικής), κα Νίκη Γκίκογλου (ανθοκομία), κ. Ηρακλής Αστράς (κατασκευαστή γεωργικών μηχανημάτων), κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου, κ. Θόδωρης Γλιάς (μηχανήματα), κ. Γιώργος Μακαδασόπουλος (πωλήσεις), κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ & Farma Fair) και πολλοί άλλοι.

Η κύρια ομιλία έγινε από τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη σε τρεις ενότητες, 1-Κοινή Γεωργική Πολιτική, 2-Αγροτική Επιχειρηματικότητα & 3-Κοινωνική Οικονομία-Συνεργατισμός.

1-Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020 (ΚΑΠ-CAP) αναλύθηκε στους τομείς:
  • Η εξέλιξη της ΚΑΠ πέρασε από την ενίσχυση της ποσότητας ανά προϊόν, σε βάση στα στερέματα (δένδρα & κεφάλια) ανά προϊόν και σε Ενιαία Ενίσχυση. Η νέα ΚΑΠ είναι προσανατολισμένη κυρίως στην περιβαλλοντική φροντίδα του πλανήτη και έχει σαν κύρια βάση την επιφάνεια που φροντίζει κάποιος/α. Δευτερευόντως επιδιώκεται η επισιτιστική εξασφάλιση με συνδεδεμένες ενισχύσεις. Και βέβαια δείχνει ενδιαφέρον και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες.
  • Όλες οι αποφάσεις εφαρμογής έχουν παραπεμφθεί στα κράτη-μέλη που πρέπει να αποφασίσουν μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα. Αυτό ΑΠΑΙΤΕΙ ύπαρξη αντιπροσωπευτικών & αξιόπιστων δομών των αγροτών για να διαπραγματευθούν τις τελικές λύσεις για την Ελλάδα, και βέβαια σοβαρή ενασχόληση με τις εναλλακτικές προτάσεις, αλλά κυρίως με το αναγκαίο ιδεολογικό προσανατολισμό.
  • Ως έτος αναφοράς θεωρείται το 2014 (το οποίο όμως δεν μπορεί να διαφοροποιείται περισσότερο από το 145% κατά περίπτωση, για την μη προσέλκυση κερδοσκοπίας στην γη).
2Αγροτική επιχειρηματικότητα προϋποθέτει την αγροτική έρευνα και την καινοτομία, την αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και γεωργικές εφαρμογές και την Επιμελητηριακή υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας (δικτύωση, αποστολές, υποδοχή ξεναγήσεων, συμμετοχή σε εκθέσεις, επιτάχυνση ροής τεχνογνωσίας κλπ), που φαίνεται να λείπουν παντελώς, ή έστω δεν φθάνουν επαρκώς στον ενδιαφερόμενο αγρότη.
Ισχυρό πρόβλημα αποτελεί η ασάφεια για τον ορισμό του ενεργού επαγγελματία αγρότη στην Ελλάδα, που αντί να βασίζεται στην γνώση και ικανότητα, στην εμπειρία και στην άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, έχει διαστρεβλωθεί και παραπέμπει σε αυθαίρετα κριτήρια μόνο οικονομικά, με ποσοστά που κυμαίνονται σε 51%, σε 35%, σε 30% και σε 5%(! …).

3αγροτική κοινωνία της υπαίθρου εξυπηρετείται καλύτερα από μοντέλα της κοινωνικής οικονομίας, και όχι από μοντέλα της οικονομίας της αγοράς. Στον αγροτικό κόσμο σημασία δεν έχει ο ένας πετυχημένος, διότι στην ουσία ένας τέτοιος δείχνει την διάλυση του τοπικού κοινωνικού ιστού, αλλά οι πολλοί συνδεδεμένοι με συνεργατικά σχήματα.



Με μεγάλη επιτάχυνση αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που είναι ένα οικονομικό υβρίδιο, που έχει πλεονεκτήματα και προνόμια της κοινωνικής οικονομίας, ενώ είναι επιχείρηση της οικονομίας της αγοράς, με κυριότερο στόχο να προσφέρει εργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Στην συζήτηση ο κ. Α. Γιάτσογλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη Νέων Αγροτών στο Βέλγιο, όπου ο ίδιος κτηνοτρόφος είχε τα χωράφια του για βόσκηση και ζωοτροφή, είχε τον στάβλο του, είχε το τυροκομείο του, είχε το κατάστημα πώλησης των προϊόντων του, είχε παραγωγή παγωτού και πώληση του, είχε τροφοδότηση αυτόματου πωλητή γάλακτος, και είχε ακόμα και χώρο εστίασης. Άρα μπορούν να συμβούν ακόμα και στην Ελλάδα, αφού ήδη λειτουργούν επιτυχώς για όλους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην συζήτηση ο κ. Γ. Γκιλής αναφέρθηκε σε επίσκεψη του Επιμελητηρίου στην Νότια Ιταλία, όπου οι ίδιοι οι αγρότες παράγουν τελικά προϊόντα έτοιμα για τους καταναλωτές, ενώ προσφέρουν και τουριστικές υπηρεσίες οι ίδιοι οι αγρότες, δηλαδή αγροτουρισμό.

Με πολύ ενδιαφέρον αναφέρθηκε το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Πρέβεζα, 6-8 Σεπτεμβρίου 2013, 6974111252), το όποιο θα αποτελέσει σημείο συνάντησης, συζήτησης, αλληλοενημέρωσης και απόφασης για από κοινού δράση όλων των νέων της υπαίθρου, διότι όλοι μαζί οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι τα μέλη της αγροτικής κοινωνίας ενός τόπου, και οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι σήμερα το ήμισυ των ευρωπαίων πολιτών, και μπορούν να αποτελέσουν επαρκή πολιτική πίεση για διαμόρφωση καλύτερων προοπτικών για την ύπαιθρο και τον πλανήτη μας.

Επίσης μέσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσ/νίκης (7-15/9/2013) δημιουργείται η Farma Fair από το ΑΓΡΟΡΑΜΑ (2310 271950) με στόχο επαγγελματίες αγρότες να δείξουν τα έτοιμα για τον καταναλωτή αγροτικά προϊόντα τους.

 agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: