«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με βιβλία εσόδων - εξόδων

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή θα πληροφορηθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς εάν από το 2014 θα πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. 

Ο γγ Εσόδων Χ.Θεοχάρης προανήγγειλε μέσω Τwitter ότι τη Δευτέρα θα υπογραφεί η απόφαση για το ποιοι αγρότες θα τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με το in.gr, από το 2014 καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του γεωργικού εισοδήματος με βάση τις ελάχιστες αντικειμενικές τιμές ανά...

είδος προϊόντος και ζώου που προσδιόριζε κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα θεωρείται ότι αποκτούν κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα εξομοιώνονται με τους επιτηδευματίες.

Έτσι, το φορολογητέο εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο με βάση τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης και τις κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.

Το καθαρό γεωργικό εισόδημα του 2014 που θα δηλωθεί το 2015 θα φορολογηθεί ολόκληρο με συντελεστή 13%, καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι αγρότες θα προκαταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και φόρο 55% για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το όριο ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς θα είναι τα 10.000 ευρώ, ενώ θα εξαιρεθούν από την τήρηση βιβλίων όσοι έχουν χαμηλότερο τζίρο. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: