«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πρόεδρος ΕΑΣ Πολυγύρου Ευάγγελος Ευαγγελινός: Σε καλύτερες τιμές προσβλέπουν οι ελαιοπαραγωγοί πράσινης ελιάς

Με τη φράση τα "καλά πράγματα πάνε σε αυτούς που περιμένουν", ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής προσδοκούν ότι το προϊόν που παράγουν, με τα μοναδικά παγκοσμίως χαρακτηριστικά, θα κερδίσει έδαφος στο προσεχές μέλλον και θα τους αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη.

"Οι τιμές για την παραγωγή της πράσινης ελιάς, που έχει την 'ταυτότητα' της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), δεν διαφέρουν...

σήμερα από αυτές των συμβατικών και μπορεί να μας απογοητεύει το γεγονός αυτό, αλλά προσδοκούμε ότι με την ανάκαμψη της χώρας τα πράγματα θα πάνε καλύτερα" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου Ευάγγελος Ευαγγελινός.

Σημείωσε δε, ότι οι τιμές κυμαίνονται από 0,50 - 1,10 ευρώ/κιλό και το μέσο κόστος παραγωγής φθάνει στα 0,80 λεπτά/κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελινό, στον Νομό Χαλκιδικής, 1.272 παραγωγοί καλλιεργούν 62.722 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής και η παραγωγή υπολογίζεται σε 800 κιλά/στρέμμα.

Οι παραγωγοί προωθούν την παραγωγή τους είτε σε συνεταιρισμούς είτε σε εμπόρους, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου και πρόσθεσε ότι το προϊόν κυρίως εξάγεται και, μάλιστα, σε Ιταλία, Αμερική, Καναδά, Ρωσία και Βαλκάνια, ενώ μικρές ποσότητες προωθούνται και στην κινεζική αγορά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ευαγγελινός σημείωσε ότι στον Νομό λειτουργούν περί τις 80 μικρές μεταποιητικές μονάδες, τις οποίες και έφτιαξαν οι ίδιοι οι παραγωγοί για ίδια χρήση.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου δήλωσε αισιόδοξος για την τύχη της πράσινης ελιάς Νομού Χαλκιδικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θα έρθουν και οι καλύτερες μέρες, με υπομονή, επιμονή και συνέπεια στις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να παράγεται το προϊόν στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης".

Σημειώνεται ότι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής θα δώσουν το "παρών" στην 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων- Ποτών- Μηχανημάτων & Εξοπλισμού "Detrop", που άνοιξε σήμερα τις πύλες της, στη Θεσσαλονίκη, και θα διαρκέσει έως και την 1η Μαρτίου.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: