«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Περιοχή αρχαίας Μένδης (Κασσάνδρα) Σάββατο 28/3/2015


Σάββατο 28/3/2015, μετά από αρκετές μέρες συνεχόμενης βροχής και άστατου καιρού έφτασε η μέρα όπου η βροχή σταμάτησε και ο ήλιος δειλά δειλά κάνει την παρουσία του.
Τι καλύτερο λοιπόν από μια βόλτα με το ποδήλατο. Κράνος, σάκος, ποδήλατο όλα έτοιμα για την μικρή μου εξόρμιση στην...

κοντινή αρχαία Μένδη. 
Την διαδρομή την έχω κάνει αρκετές φορές και προσφέρει ευχάριστες εικόνες και διαδρομές. Ξεκινάω και αφού πρώτα κατάφερα να μην πέσωστα νεροφαγώματα όπου έχουν καταστρέψει τους δασικούς και όχι μόνο, δρόμους έφτασα στο χώρο όπου "κρύβονταν" τα υπολλείματα του αρχαίου παρελθόντος της περιοχής.
Το τοπίο έμοιαζε λες και ένας ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή. Σκουριασμένες λαμαρίνες μέτρα μακριά, επιτρέποντας στα στοιχεία της φύσης να παίζουν με τα εναπομμείναντα κτίσματα. Πλησιάζοντας αντίκρυσα το μέχρι πρότεινος σκέπαστρο, να είναι το μισό σκορπισμένο δεξιά και αριστερά και το άλλο μισό να είναι με σπασμένα δοκάρια έτοιμο να σοριαστεί στη λάσπη. Η βροχή είχε ήδη κάνει την ζημιά της αφού είχε ρίξει μέρη της τοιχοποιίας και απειλούταν πλέον όλο το κτίσμα.
Γράφω αυτή την εμπειρία μου απλά για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε μέσω της εφημερίδας τους τοπικούς άρχοντες και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση της ζημιάς.
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, αν και αρνείται πεισματικά ο χειμώνας να δώσει τη θέση του στην άνοιξη, και θα πρέπει να είμαστε σε θέση για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες της Κασσάνδρας (Έλληνες και ξένους).
Θα πρέπει να τους δείξουμε πως ο τόπος αυτός εκτός από πολύ ωραίες παραλίες, διασκέδαση, καλούς και φιλόξενους ανθρώπους έχει και Ιστορία. Θα πρέπει όμως να την προβάλλουμε όμορφα και όπως της αρμόζει. Μία πρόταση είναι να γίνει μια καλή χαρτογράφιση των αρχαίων μνημείων, με σωστή σήμανση που να μπορεί ο επισκέπτης να τα επισκεφθεί.
Να αναγραφεί πάνω σε Plexi Glass ή κάποιο άλλο υλικό αλλά όχι σιδερένιο (καθώς η σκουριά θα κάνει γρήγορα την παρουσίας της), κάποιες πληροφορίες για το μνημείο. Να ξέρει ο επισκέπτης τί είναι αυτό που βλέπει, που θα φωτογραφηθεί και να έχει να διηγηθεί στους φίλους και γνωστούς του, την ιστορία του τόπου της Κασσάνδρας.
Αυτά ήθελα να σας γράψω και εύχομαι γρήγορα να αποκατασταθούν οι ζημιές..


Με εκτίμηση Κωνσταντίνος Τζιατζιάς Κάτοικος Μόλας Καλύβας







Δεν υπάρχουν σχόλια: