«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Τα Μεταλλεία ως προεκλογικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης

Μια μέρα ,λοιπόν, πριν παραιτηθεί η Κυβέρνηση κλείνει τα Μεταλλεία και στέλνει στην ανεργία (υπό προθεσμία) 2.000 άμεσα εργαζόμενους και άλλους τόσους που καρπώνονται ,περιφερειακά, τα οφέλη του οικονομικού κύκλου της εν λόγω επένδυσης. Προσπάθεια συσπείρωσης; Χτύπημα στο Λαφαζάνη; Επιβράβευση της μνημονιακής στροφής της τοπικής Βουλευτού; Επικοινωνιακό αντιστάθμισμα στην πώληση των αεροδρομίων;
Όπως και να το ερμηνεύσει κανείς , δεν μπορεί να διαφύγει από την προσοχή του απλού αναγνώστη , όπου κι αν προσδιορίζει τον εαυτό του, ότι υπήρξε στιγνή πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ζητήματος , και μάλιστα την πιο κρίσιμη ώρα: Λίγες ώρες πριν την...
παραίτηση του κυβερνητικού σχήματος και ελάχιστες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Τι κι αν ο Πρωθυπουργός είχε άλλη άποψη , λίγες μέρες πριν, μιλώντας στο «Κόκκινο FM»; Αλλάζουν αυτά.
Μα, η ανάγκη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν υποτάσσεται σε χρονικές συγκυρίες και πρωτίστως δεν εξαρτάται από το χρόνο διενέργειας των εκλογών. Είναι ζητούμενο κάθε στιγμής για όλους μας, και δεν την εκχωρούμε σε κανένα, έστω κι αν έχουμε αποδεχτεί ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσει αυτή η ανθρωπογενής δράση μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει με τα οφέλη κάθε είδους και μπορεί και πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα , μετά το τέλος της κάθε επιμέρους δραστηριότητας.
Και τις χιλιάδες οικογένειες , των οποίων ο βιοπορισμός θα κινδυνέψει, τις σκέφτηκε κανείς; Μπήκαν στη ζυγαριά της απόφασης του Υπουργείου; Γιατί , προσέξτε, η απόφαση του Υπουργού (με την ταχύτητα που ελήφθη) δεν αναστέλλει τη λειτουργία των Μεταλλείων επειδή η δραστηριότητα τους βρέθηκε να μολύνει ή να ρυπαίνει το περιβάλλον , οπότε θα μιλούσαμε για ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Ανεστάλη η λειτουργία τους επειδή δεν τηρήθηκε, ακριβώς, μια δέσμευση της τεχνικής μελέτης της επενδύτριας εταιρίας , τα αποτελέσματα της οποίας ανάγονται στο απώτερο μέλλον. Δεν υπήρχε άραγε σημείο επαφής ή εκατέρωθεν εξηγήσεων ή ικανή χρονική πίστωση για να λυθεί ένα πρόβλημα που ανάγεται στο μέλλον, με τα μεταλλεία και τους εργαζόμενους σε ομαλή πορεία εργασίας; Δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη , έτσι όπως μας σερβιρίστηκε;
Μάλλον οι δύο πλευρές θα λύσουν τις διαφορές τους , εκ νέου, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας, το οποίο ,ειρήσθω εν παρόδω, απεφάνθη πολλάκις για τη νομιμότητα του εγχειρήματος, τολμώντας να πω ότι ,διαχρονικά, έδωσε απαντήσεις και σε διλημματικά και φιλοσοφικά ερωτήματα όλων υμών των κατοίκων της περιοχής.
Αλλά ποιος νοιάζεται; Αρκεί , τώρα, άμεσα, κατά την προεκλογική περίοδο να πάμε «συσπειρωμένοι» ,κυρίως έναντι του εσωκομματικού εχθρού!
Μήπως νοιάστηκε κανείς , βάζοντας μπροστά την εθνική του συνείδηση, τι αντίκτυπο έχουν για την Πατρίδα μας, τούτη την ώρα, στο παγκόσμιο επενδυτικό στερέωμα, τα τερτίπια της Κυβέρνησης; Τι μήνυμα εκπέμπουμε σε όσους σκέφτονται να επενδύσουν στη Χώρα; Μήπως τους λέμε ότι τυχόν μελλοντικές σας επενδύσεις μπορεί να γίνουν αντικείμενο διαμάχης και όχι συνεννόησης με την εκάστοτε Κυβέρνηση;
Έχοντας μια σταθερή άποψη ότι η εξέλιξη της επένδυσης μπορεί να συνδυαστεί με την προάσπιση των φυσικών πόρων (πρώτα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση), εκφράζω το σκεπτικισμό μου απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις που με απαρχαιωμένο τρόπο ποδηγετούν ανθρώπινες συνειδήσεις και βαθαίνουν το ρήγμα, θέτοντας εν προκειμένω στη θέση του απολογούμενου κυρίως τις κυβερνητικές επιλογές.
Θεωρώντας ότι η περιβαλλοντική συνείδηση επιμερίζεται σε όλους μας, πιστεύω ότι η οικονομική απόδοση και ο κύκλος εργασιών που έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή, και προέρχεται κυρίως από τις θέσεις εργασίας, θα πρέπει να προστατευτεί και να διασφαλιστεί μέσα από μια εξελισσόμενη επένδυση που θα υπακούει στους κανόνες της αειφορίας και της σταθερής εργασίας.
Αυτά θα πρέπει να είναι και τα σημεία προσέγγισης και επαφής στο εγγύς μέλλον.
Στέλιος Βαλιάνος
Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Χαλ/κής  

Δεν υπάρχουν σχόλια: