«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΒΡΑΔΥΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ!

Ήμαστε τυχεροί στον Πολύγυρο που απολαμβάνουμε συχνά, τα τελευταία χρόνια, μουσικούς ποιότητας! Γιατί αν ακούμε καλή μουσική, όπως αυτή για παράδειγμα  στο Corso (σημ. το ιστορικό «ΛΟΥΞ») με Jazz n’ Blues από το σχήμα "Nick and backbone", υπάρχουν ελπίδες να ...
εξοστρακίσουμε την ηχορύπανση, που κατακλύζει τον τόπο μας, ολόκληρη τη  χώρα, θα έλεγα, τα τελευταία χρόνια…
Στις δύσκολες όμως εποχές που βιώνουμε οι Τέχνες και ο Πολιτισμός μπορούν να μας δώσουν μια διέξοδο, μια νότα αισιοδοξίας! Κόντρα στα σημεία των καιρών και στις λαθεμένες μουσικές επιλογές, στις οποίες τα αποκαλούμενα μεγάλα ΜΜΕ κατευθύνουν τους θεατές-ακροατές, μπορούμε να βγούμε έστω και για λίγο απ’ όσα σκληρά μας ταλανίζουν.
Μπορούμε να βρούμε τους «χαμένους» μουσικούς δρόμους άλλοτε  με Jazz n’ Blues, όπως προχθές στον Πολύγυρο, άλλοτε με τα λαϊκά των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη και των άλλων μεγάλων της εποχής τους, άλλοτε με τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης ή και της βυζαντινής μουσικής, άλλοτε με μουσικές των παγκοσμίως αναγνωρισμένων ξένων και ελλήνων της κλασικής μουσικής (όπως των Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Χρήστου, Ιάννη Ξενάκη, Αλέξη Αγραφιώτη, Νίκου Αστρινίδη, Μανώλη Καλομοίρη) και των άλλων πιο σύγχρονων ερμηνευτών της (Λεωνίδα, Καβάκου, Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, Γιάννη Βακαρέλη, Δήμου Γκουνταρούλη κ.λπ.),  άλλοτε με τους πιο σύγχρονους, αρχίζοντας από Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Λοΐζο, Ξαρχάκο, Ζαμπέτα κ.ά. κι άλλοτε με τους πολύ νεώτερους ποιοτικούς Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή, Ελένη Καραΐνδρου κ.λπ..
Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι τους παραπάνω τους ανέφερα ενδεικτικώς, γιατί ο κατάλογος των άξιων της ελληνικής μουσικής είναι ατέλειωτος. Και θα πρέπει να πω ότι διαφωνώ απολύτως με τις γνωστές ρήσεις που στοχεύουν στην απαλλαγή των όποιων κακών μουσικών επιλογών μας, όπως οι γνωστές «αυτά είναι γούστα» και «καλό είναι αυτό που μ’ αρέσει» κι άλλες ανάλογες …στο πνεύμα ενός άκρατου εγωισμού του νεοέλληνα …«περί ορέξεως …κολοκυθόπιτα»! Πιστεύω ότι όποιο είδος ή είδη μουσικής κι αν ακούμε αυτά είναι, εν τέλει, που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα του καθενός μας!     
Μπράβο, λοιπόν,  σε όσους παίρνουν πρωτοβουλίες για τέτοιες ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις! Μπράβο και στους μουσικούς που μας χάρισαν προχθές μια αξέχαστη βραδιά!

Πολύγυρος 26-10-2015
Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης
αρχιτέκτων





Δεν υπάρχουν σχόλια: