«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΟΑΕΔ: ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες του ΟΑΕ∆ (www.oaed.gr), του Υπουργείου Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Τουρισµού και της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης του ΕΠΑΝΑ∆, η προ-δηµοσίευση της πρόσκλησης για το Πρόγραµµα Ενίσχυσης της Ρευστότητας και Στήριξης της Απασχόλησης. Η δηµοσίευση της τελικής πρόσκλησης θα γίνει µετά την έκδοση της...
σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία αναµένεται να εκδοθεί εντός της προσεχούς εβδοµάδας, και η οποία επίσης θα αναρτηθεί στις παραπάνω ιστοσελίδες. Το νέο πρόγραµµα αφορά στην επιχορήγηση σε όλη την επικράτεια: (α) 9.000 νέων θέσεων εξηρτηµένης εργασίας αορίστου χρόνου οι οποίες δηµιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 µέχρι και την 31η Αυγούστου 2015, (β) 3.700 πρώην εγγεγραµµένων ανέργων οι οποίοι δηµιούργησαν τη δική τους επιχείρηση από την 1η Ιανουαρίου 2014 µέχρι και την 31 Αυγούστου 2015. Οι βασικοί άξονες του προγράµµατος είναι: ΑΞΟΝΑΣ Α - «Επιχορήγηση Εργοδοτών για τη ∆ηµιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης», ∆ικαιούχοι: Το πρόγραµµα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα, που ασκούν οικονοµική δραστηριότητα καθώς και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις - ΚΟΙΝΣΕΠ (του Ν. 4019/2011) για τα µέλη τους. Αφορά σε επιχορήγηση νέων θέσεων εξαρτηµένης εργασίας πλήρους ή µερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, οι οποίες δηµιουργήθηκαν από 01.01.2015 έως και 31.08.2015, ΑΞΟΝΑΣ Β - Ενίσχυση Νέων Ελεύθερων Επαγγελµατιών , ∆ικαιούχοι: Πρώην εγγεγραµµένοι άνεργοι που έκαναν έναρξη δραστηριότητας κατά το χρονικό διάστηµα από 01.01.2014 έως και 31.08.2015, και εξακολουθούν να τη διατηρούν κατά την ηµέρα υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραµµα. Προϋποθέσεις συµµετοχής: Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να πληρούν συνολικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1. Να είχαν την ιδιότητα του ανέργου για οσοδήποτε χρονικό διάστηµα κατά το εξάµηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύµατος και ταυτόχρονα να µην ήταν απασχολούµενοι µε καθεστώς εξαρτηµένης ή µη απασχόλησης κατά την ηµέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύµατος, 2. Να διαθέτουν αριθµό φορολογικού µητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόµιµα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, 3. Η έναρξη δραστηριότητας στη ∆ΟΥ θα πρέπει να έχει πραγµατοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015. Στο πρόγραµµα εντάσσονται ατοµικές επιχειρήσεις, καθώς και µέλος (µε την προϋπόθεση ότι µετέχει µε ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο): Οµόρρυθµης Εταιρίας (Ο.Ε.), Ετερόρρυθµης Εταιρίας (Ε.Ε.), µόνο για το οµόρρυθµο µέλος της, Εταιρίας Περιορισµένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.). Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν.4019/2011. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελµατία που υπάγεται στο πρόγραµµα ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο στα 10.000,00 €, σύµφωνα µε τα προσκοµιζόµενα δικαιολογητικά των επιλέξιµων δαπανών (µη συµπεριλαµβανοµένου του αναλογούντος Φ.Π.Α.) που έχουν πραγµατοποιηθεί από την ηµεροµηνία έναρξης της δραστηριότητας µέχρι και την ηµεροµηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου.
  • ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του πρόκειται να διοργανώσει ένα νέο κύκλο σεμιναρίων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος εντελώς δωρεάν σε συνεργασία με διεθνή εταιρία συμβούλων – Manager’s Office. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
  • Εφαρμοσμένη Ανάπτυξη σε ξένες αγορές – Εξαγωγές (διάρκεια 5 ώρες)
  • Ανάπτυξη σε Ελληνική Αγορά – Χονδρική πώληση και Marketing (διάρκεια 6 ώρες)
  • Ανάπτυξη σε Ελληνική Αγορά – Λιανική πώληση και Marketing (διάρκεια 5 ώρες)
  • Ανάπτυξη σε Ελληνική Αγορά – Β2Β και Marketing (διάρκεια 5 ώρες)
  • Ανάπτυξη Marketing (ανά κλάδο) Λιανικού Εμπορίου (διάρκειας4 ώρες)
  • Ανάπτυξη Marketing (ανά κλάδο) Χονδρικού Εμπορίου (διάρκεια 5 ώρες)
  • Ανάπτυξη Marketing (ανά κλάδο) B2B (διάρκεια 5 ώρες)
  • CRM και η αναγκαιότητα του σε χονδρικό, λιανικό, εξαγωγές B2C και Β2Β (ανά κλάδο) (διάρκεια 5 ώρες)
  • Σεμινάριο Social Media and web Marketing (διάρκεια 4 ώρες)
  • Σεμινάριο After sales (διάρκεια 4 ώρες)
Για την υλοποίηση τους θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις σε κάθε ενότητα, με όσους εκπροσώπους επιθυμεί η κάθε επιχείρηση και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο ή και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Νομού, εφόσον συμπληρωθεί ο ανάλογος αριθμός καταρτιζομένων που απαιτείται για κάθε τμήμα. Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους στο Επιμελητήριο έως και το τρέχον έτος 2015. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων θα παραδίδεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.
Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 .

  • ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 350 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Την προδημοσίευση - από 12/10/2015 η διαβούλευση - τεσσάρων δράσεων του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ ευρώ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:(1) Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννημένων πριν το 1991 συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος, αναμένεται να ενισχυθούν 2200 πτυχιούχοι για την πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού 5.000 με 25.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά το 100% της επένδυσης, (2)Ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων. Προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις έως 60.000 ευρώ για το 100% της επένδυσης. Στοχεύει σε αξιοποίηση από 2.500 επιχειρήσεις και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας, (3) Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε νέες αγορές, με έμφαση στην εξωστρέφεια, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Αφορά έως 1800 επιχειρήσεις, (4) Ενίσχυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που αφορά επενδύσεις από 15.000-150.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση έως 700 επιχειρήσεων. Οι Προδημοσιεύσεις, οι Προσκλήσεις (καθώς και το σύνολο των εγγράφων που τις συνοδεύουν) των Προγραμμάτων, θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ http://www.antagonistikotita.gr/ και του ΕΣΠΑ www.espa.gr. Οι Προδημοσιεύσεις θα παραμείνουν σε διαβούλευση για ένα μήνα. Όπως σημειώνει το υπουργείο, η διαδικασία της προδημοσίευσης στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων. Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων και θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.Στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση εφόσον πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ & ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΓΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπό Γαλλική κηδεμονία, βρίσκεται πλέον η Ελλάδα μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών. Με τη συμφωνία αυτή η Γαλλία αναλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ελληνική δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα και τις ιδιωτικοποίησεις. Ο ρόλος της θα είναι να σχεδιάσει τις μεταρρυθμίσεις και να συμμετέχει στην υλοποίηση τους, προσφέροντας τεχνογνωσία και εκπαίδευση στους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μέσω της αποστολής μόνιμων Γάλλων τεχνοκρατών αλλά και άλλων που θα επισκέπτονται τακτικά την Αθήνα. Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και εκ μέρους της Γαλλικής ο Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ. Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με μετακινήσεις υπαλλήλων, σύνδεση αμοιβής και αποτελεσματικότητας για τα υψηλόβαθμα στελέχη, αλλαγή των μισθών και των μη μισθολογικών παροχών των δημοσίων υπαλλήλων, διαφάνεια στις υπουργικές αποφάσεις και στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και άμεση πρόσβαση των πολιτών στα φορολογικά τους στοιχεία. Προβλέπει επίσης την παροχή τεχνογνωσίας για τις ιδιωτικοποιήσεις, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής, την πραγματοποίηση των φορολογικών ελέγχων. Τόσο από ελληνικής όσο και από γαλλικής πλευράς, θα οριστούν δυο ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενημερώνουν αντιστοίχως τις ελληνικές και τις γαλλικές αρχές για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
  • ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Η ΕΚΤ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ STRESS TESTS
Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου το πρωί στις 11:30 ώρα Ελλάδος, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βήμα αναγκαίο προκειμένου να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών που είναι κρίσιμο να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, και την έναρξη από 1/1/2016 της ισχύος της κοινοτικής οδηγίας για το bail in, που προβλέπει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.  Η εμπλοκή που έχει υπάρξει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και ειδικά την προστασία την πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, θέμα που συνδέεται άμεσα με τις τράπεζες, δημιουργεί προβλήματα και εγείρει κινδύνους σε ό,τι αφορά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο τραπέζι ρίχνει η ελληνική πλευρά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες στις συντάξεις. Στη διαπραγμάτευση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το υπουργείο Εργασίας βάζει στο κάδρο την επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ, έστω και εν μέρει, σε επίπεδα προ των πρόσφατων μειώσεων. Με τις ασφαλιστικές εισφορές να έχουν μειωθεί τα περασμένα έτη κατά 5%, το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τα ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Έτσι η κυβέρνηση επιλέγει να τις επαναφέρει στο παλιό καθεστώς ώστε εξοικονομήσει 700 εκατ. Ευρώ και να αποφύγει τις μειώσεις των συντάξεων.
  • ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2015
Αυξητική πορεία ακολούθησαν και το β' τρίμηνο του 2015 οι φόροι που επιβάλλονται τόσο στο εισόδημα και την περιουσία, όσο και στην παραγωγή και τις εισαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία ανήλθαν σε 5,287 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο από 4,912 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2014 και 4,379 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2013. Αντίστοιχα, οι φόροι στην παραγωγή και τις εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 6,698 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2015, από 6,38 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2014 και 5,97 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2013. Στο σκέλος των δαπανών, οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας διαμορφώθηκαν σε 5,304 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2015, από 5,298 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2014 και 5,646 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2013. Οι κοινωνικές παροχές ανήλθαν σε 9,688 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο από 9,571 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2014 και 9,745 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2013. Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 300,064 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2015, από 317,527 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2014 και 317,401 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο 2013.


  • EUROSTAT: ΕΛΛΕΙΜΜΑ 3,6% ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ 178,6% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2014
Το 2014 το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 3,6% του ΑΕΠ και το χρέος στο 178,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ το 2014. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο έλλειμμα στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ και στην «ΕΕ των 28» στο 3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 92,1% του ΑΕΠ και στο 86,8% στην «ΕΕ των 28». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το έλλειμμα το 2014 διαμορφώθηκε στο 3,6% του ΑΕΠ από 12,4% το 2013 και 8,8% το 2012.  Το χρέος διαμορφώθηκε το 2014 στο 178,6% του AEΠ (317,12 δισ. ευρώ), από 177% του ΑΕΠ το 2013 και 159,4% του ΑΕΠ το 2012.
  • Deutsche Bank: ΚΟΥΡΕΜΑ 200 ΔΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Η Deutsche Bank θεωρεί πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους είναι αναπόφευκτο. Σύμφωνα με τη γερμανική Bild, η οποία επικαλείται εσωτερικό απόρρητο έγγραφο της Deutsche Bank, το κούρεμα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι της τάξεως των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως «το κούρεμα χρέους για την Αθήνα θα έρθει και θα είναι ακριβό». Σύμφωνα με το έγγραφο της γερμανικής τράπεζας, «βάσει εσωτερικών υπολογισμών, οι οικονομολόγοι της DB εκτιμούν ότι θα πρέπει να χαριστούν στην Ελλάδα ως το τέλος του έτους περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους». Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε περίπου 700 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ευρωζώνης.
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ: 5,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στον απόηχο της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, η Κομισιόν ενέκρινε την εκταμίευση 5,9 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής. Η πρόσθετη χρηματοδότηση, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των αποφάσεων για τη δημιουργία των hot spots, ενώ θα καλύψει πλήρως τα έξοδα μεταφοράς τουλάχιστον 60.000 ατόμων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Όπως διευκρινίζεται, η συμπληρωματική βοήθεια περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν υποστεί τον δέοντα έλεγχο ασφαλείας και των οποίων έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα στα νησιά, πριν από την περαιτέρω μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος είναι να αποκλειστεί ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα χρησιμοποιείται για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις.
  • ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ, ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ» Η online ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ
Να αυτοματοποιηθεί η υποβολή φορολογικών στοιχείων στην εφορία, ώστε να μειωθεί και το γραφειοκρατικό κόστος για τους φορολογούμενους, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται ήδη η κατάργηση από το 2016 της επίπονης διαδικασίας υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων πελατών-προμηθευτών. Μετά από απανωτές παρατάσεις, επειδή  δεν έχει καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί ακόμη η υποβολή των στοιχείων για τις συναλλαγές του 2014, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσει και νέα παράταση υποβολής των καταστάσεων για το 2014 και για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015, οι οποίες λήγουν κανονικά αύριο και στο τέλος Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Η προθεσμία για το 2014 αναμένεται να παραταθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και της προθεσμίας για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015 έως το τέλος Δεκεμβρίου. Από το 2016 όμως, η υποβολή των στοιχείων αυτών μπορεί να καταστεί περιττή, με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την online σύνδεση των ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων και των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
  • ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 530 ΕΚΑΤ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκαν στα 121,67 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 121,14 δισ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 530 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν αυξηθεί οριακά και τον Αύγουστο, μετά από 10 μήνες συνεχόμενης πτώσης. Παραμένουν ωστόσο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2003. Η εκροή καταθέσεων από τον Δεκέμβριο έως και τον Ιούλιο, οπότε και θεσπίστηκαν τα capital controls, ανέρχεται στα 42 δισ. ευρώ. 
  • ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Δεκαήμερο εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι την 1η Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. «Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

  • ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ
Οριστικά φαίνεται να χάνει ο ελληνικός τουρισμός το στοίχημα με τους Ρώσους τουρίστες, με τις φετινές προβλέψεις για την ζήτηση από τη ρωσική αγορά να είναι για ακόμη μια φορά απογοητευτικές. Σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αναμένεται περαιτέρω πτώση έως και 20% στις αφίξεις Ρώσων τουριστών τη χρονιά που έρχεται, ακόμη και μετά την ανάκαμψη της ισοτιμίας του ρουβλίου με το ευρώ. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν, η πλήρης εφαρμογή της νέας διαδικασίας θεώρησης visa Schengen, με συγκέντρωση βιομετρικών στοιχείων, που αφορά και τους Ρώσους τουρίστες και πρόκειται να  ενεργοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις πωλήσεις των τουριστικών πακέτων. Τι θα ισχύσει σε λίγες εβδομάδες σχετικά με τη βίζα: η έκδοσή της θα απαιτεί την υποβολή δια φυσικής παρουσίας δέκα δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφίας ειδικών προδιαγραφών κ.λπ.. Μέχρι τώρα, την έκδοση των εγγράφων είχαν αναλάβει για τους τουρίστες τα τουριστικά πρακτορεία. Ξενοδόχοι και πράκτορες επισημαίνουν πως θα είναι πλέον και δύσκολο και κοστοβόρο να ταξιδέψει κάποιος από μια περιφερειακή πόλη προς τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη για να διεκπεραιώσει τη νέα διαδικασία και συμπληρώνουν πως ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των visa centers στις συγκεκριμένες αγορές, κομβικός κρίκος στην όλη διαδικασία παραμένει ο ρυθμός καταχώρισης των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS από τις κατά τόπους προξενικές αρχές. Η καταχώριση μπορεί, τονίζουν δε, να γίνεται μόνον στα προξενεία και μόνο από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα χορήγησης θεώρησης.

  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 3η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ FOOD EXPO GREECE 2016
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συνεχίζοντας την προσπάθεια για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων του Νομού μας, προτίθεται να συμμετάσχει στη 3η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO GREECE 2016, που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Μαρτίου 2016 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων –μελών του, θα είναι σε κοινό περίπτερο, τριών όψεων.Το κόστος της ενοικίασης του περιπτέρου ανέρχεται στα 245€/τ.μ. (τιμή με ΦΠΑ) και αφορά την κατασκευή περιπτέρου, φωτισμό με προβολείς, κοινή αποθήκη, βιτρίνα προβολής προϊόντων, υπερυψωμένο πάτωμα, info desk, καθίσματα και τραπέζι συσκέψεων, ψηφιακή εκτύπωση με το λογότυπο κάθε εκθέτη. Ελάχιστη συμμετοχή ανά εκθέτη επτά (7) τετραγωνικά μέτρα. Το ποσοστό που θα επιδοτήσει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε κάθε επιχείρηση που θα συμμετέχει στην έκθεση με το Επιμελητήριο ανέρχεται στο 20% επί της αξίας του κόστους του τ.μ. (245€) και έως 10 τ.μ.. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην FOOD EXPO GREECE 2016 με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Επιμελητήριο συμπληρώνοντας σχετική αίτηση το αργότερο έως την Δευτέρα 09 Νοεμβρίου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Επιπλέον πληροφορίες για την έκθεση καθώς και της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε αυτήν στο site του Επιμελητηρίου www.epichal.gr.

  • ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .
  • ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS +

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής υπέβαλλε πρόταση για τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + ως εταίρος στη Δράση ΚΑ2 : Συνεργασία για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών-Στρατηγικές Συμπράξεις (Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices-Strategic Partnerships), η οποία και εγκρίθηκε. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά έντεκα φορείς από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία_5 φορείς, Γερμανία, Λετονία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελλάδα). Σκοπός του προγράμματος είναι η διερεύνηση καλών πρακτικών και η ανταλλαγή εμπειριών σε συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης/κατάρτισης και ειδικότερα στην “εκμάθηση στο χώρο εργασίας” (work based learning - WBL). Απευθύνεται σε εργοδότες και εταιρίες που έχουν το υπόβαθρο και την υποδομή να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και μπορούν να υποδεχτούν και να εκπαιδεύσουν μαθητές προερχόμενους από την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, σε μαθητές της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε συνθήκες πραγματικής εργασίας, στις χώρες εταίρους του προγράμματος, σε διδακτικό και παιδαγωγικό προσωπικό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 36 μήνες (από 01/09/2015 έως 31/08/2018), ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν ενημερώσεις σε επιχειρήσεις, διδακτικό προσωπικό και μαθητές για τις λεπτομέρειες του προγράμματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: