«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Γερασμένο το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ελλάδας


Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το γηραιότερο προσωπικό, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση (Education At a Glance 2015) που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Είναι ενδεικτικό ότι το 40% των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπως όμως και στη...
Γερμανία, αλλά και την Ιταλία είναι τουλάχιστον 50 ετών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο (30%) στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Καθώς δε, οι διορισμοί έχουν «παγώσει» ελλείψει κονδυλίων, η ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί άπιαστο στόχο για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός του 2016 συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την Παιδεία. Ο μεγάλος «χαμένος» αυτής της μείωσης είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου τα κονδύλια σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2015 μειώνονται κατά 65.000.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται να έχουν λίγες ώρες διδασκαλίας. Ενδεικτικά, από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Στα νηπιαγωγεία, οι ετήσιες ώρες διδασκαλίας κυμαίνονται από λιγότερο από 700 ώρες για την Ελλάδα, την Κορέα και το Μεξικό έως περισσότερες από 1. 500 στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι νηπιαγωγοί διδάσκουν 1.005 ώρες ανά έτος.
- Στα δημοτικά, οι δάσκαλοι διδάσκουν κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 772 ώρες ανά έτος. Στην Ελλάδα, ο χρόνος διδασκαλίας είναι λιγότερες από 570 ωρών ώρες. Αντίθετα, περισσότερες από 1.000 ώρες είναι στη Χιλή.
- Στα γυμνάσια, οι καθηγητές διδάσκουν κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 694 ώρες ετησίως. Στην Ελλάδα, οι ώρες διδασκαλίας είναι 415, ενώ περισσότερες από 1.000 είναι οι ώρες διδασκαλίας στα γυμνάσια στη Χιλή, την Κολομβία και το Μεξικό.
- Στα λύκεια, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 643 ώρες ετησίως. Ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας κυμαίνεται από 369 ώρα στη Δανία έως πάνω από 1.000 ώρες στη Χιλή και την Κολομβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: