«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ για την πρακτική άσκηση και την ασφάλιση των σπουδαστών στα ΙΕΚ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Η αντεργατική πολιτική έχει άμεσα αποτελέσματα στη ζωή των νέων, που βρίσκονται στην κατάρτιση, μιας και ουσιαστικά βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος. Οι σπουδαστές στα ΙΕΚ πλήττονται ιδιαίτερα γιατί οι όροι με τους οποίους πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των ΙΕΚ προσαρμόζονται πλήρως στις ανάγκες των εργοδοτών για φθηνή εργατική δύναμη, για αποδοχή της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί.
Μέχρι πρότινος η πρακτική άσκηση ήταν προαιρετική και διαρκούσε ένα εξάμηνο. Όσοι εντάσσονταν στην πρακτική άσκηση, αναγκάζονταν να προχωρήσουν...


σε ατομικές συμφωνίες με τον εργοδότη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργοδότες στη λογική της μαθητείας δεν πλήρωναν καθόλου, ενώ οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα.
Στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. οι πρακτικές γίνονται σε επιχειρήσεις, που «συνεργάζονται» με το Ι.Ε.Κ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος του επισιτισμού, που οι σχολές «στέλνουν» σπουδαστές σε μεγάλους τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους τα καλοκαίρια κι έτσι τα μεγάλα ξενοδοχεία καλύπτουν τις ανάγκες τους με σχεδόν δωρεάν εργατικό δυναμικό.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να γενικευτεί και τυπικά η τσάμπα δουλειά των σπουδαστών για τους εργοδότες, αφού σύμφωνα με το άρθρο 1 της διυπουργικής απόφασης με αριθμό 139931/Κ1 (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1953 10 Σεπτεμβρίου 2015) της υπηρεσιακής κυβέρνησης, είναι φανερό, ότι οι σπουδαστές, προκειμένου να αποκτήσουν τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, με υποχρεωτικό τρόπο θα κάνουν πρακτική άσκηση, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα πληρώνονται, αφού η πρακτική άσκηση «είναι δυνατό» να χρηματοδοτείται και όχι απαραίτητα.
Στην ίδια απόφαση, με το άρθρο 2 συνεχίζεται το γεγονός να μην υπάρχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στους σπουδαστές, το κόστος, έστω αυτό το 1%, μετακυλίεται από τους εργοδότες στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και τις σχολές με κίνδυνο να μετακυλιστεί απευθείας στους σπουδαστές. Άλλωστε υπάρχουν περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν, που σε ιδιωτικές σχολές έγινε προσπάθεια να μετακυλιστεί στις πλάτες των σπουδαστών μέσω αύξησης διδάκτρων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
  • Προτίθεται να αποσύρει την διυπουργική απόφαση 139931/Κ1, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υποχρεωτική πληρωμή της πρακτικής άσκησης και απαγορεύοντας την μετακύλιση της δαπάνης του 1% από τους εργοδότες στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και τις σχολές;
  • Πώς τοποθετείται στο αίτημα των σπουδαστών των ΙΕΚ, όλοι οι σπουδαστές να μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση, η οποία να είναι οργανικά ενταγμένη στη μάθηση και με κατοχυρωμένα για όλη τη διάρκειά της όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πληρωμή με βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πενθήμερο, επτάωρο για όλους τους πρακτικάριους;

Ο βουλευτής
Γιάννης Γκιόκας


Δεν υπάρχουν σχόλια: