«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Συναυλία της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας στον Πολύγυρο

Οι άριστες εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα είναι ο απολογισμός της Συναυλίας της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας Δήμου Πολυγύρου. Τη Δευτέρα το βράδυ στο κατάμεστο θέατρο του Πολυγύρου πραγματοποίησε εορταστική συναυλία με Ύμνους και Κάλαντα. Μετά τον χαιρετισμό της Προέδρου του Μορφωτικού, Πολιτιστικού, Αθλητικού και Κοινωνικού Νομικού Προσώπου του Δ. Πολυγύρου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», Ιφιγένειας Κυριάκου, την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε ο λόγος της Μαρίας Καραμπατάκη και η συναρπάζουσα ερμηνεία της. Με την δεξιοτεχνία και τη κομψότητα της γραφίδος της η κα. Καραμπατάκη ξεδίπλωσε ενώπιον των παρευρισκόμενων τη σημασία της εορτής των Χριστουγέννων και το...
μεγαλείο του Φώτη Κόντογλου, ο οποίος όπως τόνισε συνέγραφε εικονογραφώντας και εικονογραφούσε συγγράφοντας.
Η χορωδία σε μια άριστη μίξη ηχητικών χρωμάτων ανδρικών, γυναικείων και παραδοσιακών οργανικών φωνών, απέδωσε κάλαντα, άγνωστα εν πολλοίς, κατά την τάξη του συστήματος των οκτώ ήχων (Καλανδρινή Οκτωηχία). Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Αρχισυντάκτη της Πεμπτουσίας Δρ Πέτρου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να συμπυκνώσει και να αποδώσει με τρόπο εύληπτο και κατανοητό τα υψηλά νοήματα της χριστουγεννιάτικης βυζαντινής υμνογραφίας. Τον ίδιο τον Φώτη Κόντογλου με τη σειρά του κατάφερε να οπτικοποιήσει ενώπιων των ακροατών του, ο Δήμος Ταυλαρίδης ο οποίος ανάγνωσε ενδεικτικά τρία κείμενα του μεγάλου δημιουργού. Την εκδήλωση επισφράγισε με τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος. Συνεχάρη τους συντελεστές και τόνισε τη σημασία της παράδοσης και του κρυμμένου μεγαλείου που συναντά κανείς σε αυτή, ιδιαίτερα στις μέρες μας που είναι ανάγκη να κρατηθούμε στις ρίζες και τα βιώματα του πολιτισμού μας.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην παραδοσιακή ορχήστρα η οποία συγκροτήθηκε από τους Γιάννη Ταυλαρίδη στο κλαρίνο, Θανάσση Ξενούδη στο κανονάκι, Αντώνη Κωνσταντινίδη στο λαούτο και στο ακορντεόν και στα κρουστά το Χρήστο Καρακίτσο. Με δεξιοτεχνία και κατάλληλα γυρίσματα συνόδευσαν τη χορωδία, οδηγώντας την διάθεση όλων στα ύψη. Την επιδοκιμασία και τον ενθουσιασμό όλων τράβηξε το κανονάκι με τα καμώματα και τα εντυπωσιακά ταξίμια του! Τέλος, πολλά συγχαρητήρια δέχθηκε η χορωδία γυναίκες και άνδρες, διότι σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, δείγμα της μουσικότητας και της φιλομουσίας όλου του πολυγυρινού λαού. Τα εύσημα επίσης οφείλουμε στον αφανή συντελεστή της βραδιάς κ. Γιώργο Διαμαντουλάκη για την άριστη τεχνική και ακουστική υποστήριξη.
Ο χοράρχης Βασίλειος Χάδος εκ μέρους όλων των χορωδών και συντελεστών συνεχάρη όσους παρευρέθηκαν στη εκδήλωση και τίμησαν με την παρουσία τους και όσους ενώ ήθελαν να είναι δεν τα κατάφεραν. Κυρίως ευχαριστίες απεύθυνε στον οικοδεσπότη της βραδιάς το Δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο, τους αντιδημάρχους, την Πρόεδρο του Μορφωτικού Ιφιγένεια Κυριάκου, για την αμέριστη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: