«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ capital controls
'Ενας χρόνος συμπληρώθηκε στις 28 Ιουνίου από την επιβολή των capital controls και οι απώλειες στην ελληνική οικονομία αποτιμώνται σε χιλιάδες λουκέτα ΜμΕ, πτώση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των εξαγωγών, αλλά και φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα άνω των 121,5 δισ. ευρώ. Μπορεί οι περιορισμοί στις...
τραπεζικές συναλλαγές να έχουν χαλαρώσει αρκετά από την εφαρμογή τους, ωστόσο αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ φρενάρουν την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει τη «μαύρη επέτειο» από την επιβολή των capital controls στην ελληνική αγορά και καταγράφει τις επιπτώσεις: (1) Λουκέτα : Τα λουκέτα σε αυτό το διάστημα είναι τα γνωστά 15.409 από την αρχή του 2016 και συνολικά 25.990 μέχρι σήμερα, από την επιβολή των capital controls. Το ανησυχητικό δεν είναι, όμως, μόνο τα λουκέτα, αλλά και η μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες  επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013, (2) Εξαγωγές, ανταγωνιστικότητα : Η πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, η ύφεση στο -1,3%, η αποεπένδυση -2,7%, η χρηματοδότηση -1,9%, η κατανάλωση -4,3% και η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 89,7 είναι τα αποτελέσματα των capital controls. Η απώλεια έξι θέσεων στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών, είναι επίσης αποτέλεσμα των capital controls, (3) Καταθέσεις : Ανάπτυξη με capital controls δεν θα έρθει στην αγορά, ούτε βεβαίως και νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 121,5 δις ευρώ. Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά. Τα capital controls ήρθαν πέρυσι στις 28 Ιουνίου δυστυχώς για να μείνουν, άγνωστο πόσο. Ένα χρόνο μετά, άπαντες οφείλουν να αναγνωρίσουν την ψυχραιμία και την ευελιξία που έδειξαν οι μικρομεσαίοι της αγοράς στην αντιμετώπιση του αρχικού σοκ, αλλά και στη μετέπειτα διαχείρισή τους, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν, (4) Η θετική όψη: Το μόνο ίσως «θετικό» που μπορεί κανείς να πει ότι επέβαλαν τα capital controls είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών, επιβεβαιώνοντας πόσο γρήγορα οι Έλληνες μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε. Φυσικά τα capital controls, όπως επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία έτσι δημιουργούν προβλήματα στις εισαγωγές και γενικότερα στις πληρωμές του ηλεκτρονικού εμπορίου για αγορές προϊόντων από το εξωτερικό.
  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Την παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 Ιουλίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων έληγε στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ η απόφαση ελήφθη «εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους». Όπως διευκρινίζεται αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο από φυσικά όσο και από νομικά πρόσωπα. Το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει, δε, ότι «δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία».

  • ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΜΕ ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 300.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 300.000 ευρώ.  Η διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική την δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα που προγραμματίζεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται και η υποχρεωτική παρουσία δικαστικού λειτουργού κατά τους ελέγχους της εφορίας στα σπίτια των ελεγχόμενων. Σήμερα απαιτείται μόνο η σχετική εντολή του εισαγγελέα.

  • ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΛΟΓΩ BREXIT
Συνεχίζονται οι αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο μετά την απόφαση του Βρετανικού Δημοψηφίσματος για την έξοδο της από την ΕΕ. Συγκεκριμένα, διπλό «χτύπημα» δέχθηκε η πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς μετά την υποβάθμιση από τον Standard & Poor's (S&P), και ο Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τη βρετανική αξιολόγηση. Να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ζήτησαν από το Λονδίνο οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

  • ΤΟ BREXIT ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων λόγω της αβεβαιότητας του Brexit που δημιουργεί σε όλη την ΕΕ ζητάει η Κομισιόν στην Αθήνα. «Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα», ανέφερε κοινοτική πηγή που παρακολουθεί στενά το ελληνικό πρόγραμμα σε έλληνες δημοσιογράφους για να προσθέσει με νόημα ότι η υπομονή θα είναι μικρότερη, ενώ ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της Βρετανικής αποχώρησης οι θεσμοί δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής.

  • ΣΕ ΙΣΧΥ ΠΛΕΟΝ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΕΛΩΝ Ι.Χ. ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ
Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για ένα μήνα, για ένα τρίμηνο ή έως το τέλος του έτους, θα έχουν οι κάτοχοι ΙΧ, καταβάλλοντας τέλη αναλογικά με τους μήνες κυκλοφορίας συν ένα πρόστιμο που το οποίο κυμαίνεται από 1/12 έως 2/12 επί των ετησίων τελών κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα αναλογικά τέλη, θα επιβαρύνονται με «καπέλο», το οποίο κυμαίνεται από 1/12 έως 2/12 επί των ετησίων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή, στα τέλη που αναλογούν στους μήνες επανακυκλοφορίας του οχήματος θα προστίθενται επιπλέον τέλη που αναλογούν σε ένα ή δύο ακόμη μήνες. Επίσης, εάν ο κάτοχος του οχήματος που έκανε χρήση του δικαιώματος δεν επιστρέψει εγκαίρως την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες, θα χρεώνεται με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση κατόχου οχήματος που θέλει να κάνει δεύτερη αίτηση για συνέχιση της κυκλοφορίας του οχήματός του, θα επιβάλλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο θα συμβαίνει και σε περίπτωση κατά την οποία ο κάτοχος κατά τη διάρκεια της περιόδου επανακυκλοφορίας του οχήματός του αποφασίσει να το μεταβιβάσει ή να το αποσύρει.
  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροποποίησε την ΚΥΑ σύστασης του Ταμείου «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στο υφιστάμενο, απερχόμενο,  πρόγραμμα.  Συγκεκριμένα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει τις υπογραφές του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξανδρου Χαρίτση, γίνονται οι αναγκαίες μεταβολές ώστε πόροι από τις επιστροφές των δανείων να διατεθούν στο σκέλος του προγράμματος για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων, οι οποίοι αν και είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, δεν στάθηκε δυνατό να ενταχθούν στο πρόγραμμα την προηγούμενη περίοδο, λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων, ήδη από το 2014.  Οι εν λόγο πόροι  σε συνδυασμό με πόρους που θα διατεθούν από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και πόρους από τους τόκους των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη δυνατότητα υπαγωγής περίπου 8.000 εκ των εκκρεμουσών αιτήσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις υπαγωγής και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.  Σημαντική παράμετρος της τροποποίησης της ΚΥΑ είναι ότι οι πόροι που θα διατεθούν αυτή τη φορά είναι αποκλειστικά εθνικοί, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.  Σημειώνεται ότι τους επόμενους μήνες θα οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν, εφόσον διατηρείται το ενδιαφέρον, να υποβληθούν εκ νέου, και με μικρές τροποποιήσεις,  οι αιτήσεις των δικαιούχων που δεν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
  • (ΛΑΕΚ 1-25): ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2016
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (ΦΕΚ Β'1868/27 Ιουνίου 2016_Αριθμ. απόφ. 1449/27/ 31.5.2016) η απόφαση για την υλοποίηση προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις έτους 2016 (ΛΑΕΚ 1-25 έτους 2016). Με στόχο να διευρυνθούν οι ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζόμενοι) η Επιτροπή ΕΛΕΚΠ με την με αριθμό 350/19/24.05.2016 διατύπωση γνώμης, έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις προγράμματος κατάρτισης υλοποιούμενο από φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών για μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 1- 25 εργαζόμενους, με τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2016».
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: Στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εντάσσονται οι επιχειρήσεις που: (α) επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους και είναι μέλη των φορέων εκπροσώπησης εργοδοτών του κλάδου τους, που θα αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης, (β) καταβάλουν στο Ι ΚΑ την εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ (0,24%) για τους εργαζόμενους της επιχείρησης τους για το έτος 2016, (γ) απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους, (δ) το πρόγραμμα κατάρτισης στο οποίο συμμετέχουν δεν χρηματοδοτείται από άλλο φορέα, (ε) δεν χρηματοδοτούνται από άλλο πρόγραμμα κατάρτισης του O.A.Ε.Δ. και του ΛΑΕΚ για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης.

  • ΟΓΑ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ 2016
Εγκρίθηκαν, για το έτος 2016, τα ακόλουθα προγράμματα του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ : (1) Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας μέχρι έξι ημερών (πέντε διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα καταλύματα, (2) Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας μέχρι έξι ημερών (πέντε διανυκτερεύσεις) με παράλληλη δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης έως πέντε απλών λούσεων σε εγκαταστάσεις συμβεβλημένων υδροθεραπευτηρίων ή ιαματικών πηγών, (3) Εκδρομικό πρόγραμμα τριήμερων και μονοήμερων εκδρομών, (4) Παροχή δωρεάν βιβλίων, (5) Παροχή δωρεάν εισιτηρίων θεάτρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2016 περιλαμβάνει διακοπές έως έξι ημέρες (δηλαδή, μέχρι πέντε διανυκτερεύσεις) σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping), τα οποία θα συμβληθούν με τον ΟΓΑ και θα περιληφθούν σε ειδικό κατάλογο, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr. Η διάρκεια του προγράμματος είναι από 23/7/2016 έως 8/5/2017 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από το κατάλυμα). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 55.000 δικαιούχους και για τη συμμετοχή σε αυτό απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους στα ΚΕΠ.
  • ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΠΙ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο 12/2016 και τη γνωμοδότηση 293/2015 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λόγω καταστρατήγησης των διατάξεων του ν. 2121/1993, απαιτείται βεβαίωση παράβασης από δημόσια Αρχή και όχι από ιδιώτη, όπως είναι η ΑΕΠΙ ΑΕ, με την οποία βεβαιώνονται όλα τα στοιχεία του ελέγχου (τόπος, χρόνος, διενεργήσας τον έλεγχο κλπ), καθώς και έστω και ενδεικτική παράθεση των τίτλων των μουσικών συνθέσεων και των επωνυμιών των παραγωγών εταιρειών που εκτελέστηκαν δημόσια. Σύμφωνα με την Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η οποία απεστάλη στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α με το αριθ. πρωτ. ΓΕΔΔ Φ. 1338/15/9457/18-5-2016 έγγραφο, στα συμπεράσματα της οποίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων όπως η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. δεν αποτελούν δημόσια όργανα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να βεβαιώνουν διοικητικές παραβάσεις σχετικά με την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιπλέον οι "εκθέσεις ελέγχου" που φέρεται να εκδίδει η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. ή κάθε άλλος Ο.Σ.Δ., ή κάθε σχετικό έγγραφο με το οποίο διαπιστώνεται η αναπαραγωγή μουσικών έργων δημιουργών που αντιπροσωπεύονται από αυτούς, δεν συνιστά ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκληση της άδειας μουσικής και πολύ λιγότερο της άδειας λειτουργίας του ελεγχόμενου Κ.Υ.Ε. και πρέπει να εκτιμάται και να αξιολογείται από την αρμόδια Αρχή μόνο ως απλό πραγματικό στοιχείο, το περιεχόμενο του οποίου χρήζει απόδειξης και επιδέχεται ανταπόδειξης.


  • ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΚΕΠ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Τη δημιουργία Δικτύου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με 30 κέντρα σε όλη τη χώρα προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Αν και το προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε τη σύσταση των λεγόμενων Κέντρων Ενημέρωσης-Υποστήριξης Δανειοληπτών έχει εκδοθεί ήδη από τον προηγούμενο Ιανουάριο, εκκρεμούσε η ολοκλήρωση του πλαισίου για τη διαχείριση και πώληση δανείων σε funds ώστε να προχωρήσει η ενεργοποίησή του. Τα λεγόμενα και «ΚΕΠ των δανειοληπτών» είναι μια πολύ σημαντική υποστηρικτική δομή , καθώς θα παρέχουν ενημέρωση και νομική -οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη των δανειοληπτών(νοικοκυριών, επαγγελματιών και μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων) για ζητήματα χρεών και γενικότερα χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Αποτελεί κυρίως σημαντική υπηρεσία για τους ασθενέστερους, που συνήθως έχουν ελλιπή ενημέρωση, και μέσα εκπροσώπησης και αδυναμία πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Κατά συνέπεια ο συγκεκριμένος πυλώνας της στρατηγικής στο χρηματοοικονομικό σύστημα αποτελεί και εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Τα 4 ΚΕΠ δανειοληπτών θα είναι στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και από 1 σε διάφορους νομούς της χώρας. Τα 30 κέντρα του Δικτύου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών θα στελεχωθούν με 120 στελέχη. Αυτά θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομίας έως τον Οκτώβριο θα έχουν τρέξει όλες οι διαδικασίες σύστασης και στελέχωσης του Δικτύου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών και αυτό θα είναι πλήρως λειτουργικό ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016.
  • ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ : ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ, ΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ
Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016. Οι επόμενες ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι τον Νοέμβριο, από την 1η έως τις 10 του μηνός. Εκτός από το κανονικό ωράριο, την Κυριακή 17 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, ανακοινώνει την έναρξη της περιόδου των εγγραφών για το Σχ. Έτος 2016-17, στο ωράριο λειτουργίας του σχολείου 18:30 έως 22:00. Οι Τομείς που θα λειτουργήσουν είναι: 1) ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και ειδικότητα Τεχνικός εφαρμογών λογισμικού, 2) ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ και ειδικότητες : α) Τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικός τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, β) Τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού 3)ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ και ειδικότητες : α) Τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων, εγκαταστάσεων β) Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων 4) ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και ειδικότητες : α) Τεχνικός φυτικής παραγωγής, β) Τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών. Για την εγγραφή στο Εσπ. ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών απαιτείται οι υποψήφιοι να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Γυμνασίου ή να κατέχουν ισότιμο τίτλο. Οι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων ή ισότιμου τίτλου εγγράφονται στη Β’ Τάξη και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα ειδικότητας. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μπορείτε να αποκτείστε ταυτόχρονα Απολυτήριο Λυκείου και Επαγγελματικό Πτυχίο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ, καθημερινά από τις 18:30 - 21:30 στο τηλέφωνο 23730-65406, e mail: mail@epal-esp-n-moudan.chal.sch.gr.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Gateway to Korea ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων από την Πρεσβεία μας στη Σεούλ στην Κορέα, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος EU Gateway to Korea,  από 31/10 έως 4/11/2016 θα διοργανωθεί επιχειρηματική αποστολή προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, με σκοπό την υποστήριξη μικρομεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κορεατική αγορά βιολογικών προϊόντων. Το κόστος της συμμετοχής είναι επιδοτούμενο (1000 ευρώ για διαμονή, μέχρι 1000 ευρώ για παροχή του 80% κόστους επιχειρηματικών υπηρεσιών). Η δράση περιλαμβάνει Β2Β συναντήσεις και εκθεσιακή εκδήλωση. Στην αποστολή προβλέπεται η συμμετοχή 50 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 15/7/2016. Έχουν ήδη γίνει ανακοινώσεις για το θέμα αυτό και ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής. Παρόλα αυτά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει υποβληθεί επαρκής αριθμός επιλέξιμων αιτήσεων. Αυτό δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση με μεγάλες πιθανότητες να επιλεγούν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω ιστοσελίδες:


Δεν υπάρχουν σχόλια: