«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 81η ΔΕΘ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) πρόκειται να συμμετάσχει στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από την HELEXPO στις...
10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016.  Η ΚΕΕΕ μαζί με όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδος έχουν κλείσει το κεντρικό Περίπτερο 2 της Έκθεσης εμβαδού 2.750 m2.  Φέτος το στοιχείο που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την Έκθεση είναι αυτό της διεθνοποίησης, αφού μεγάλες αγορές του εξωτερικού της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με την εθνική τους συμμετοχή. Η έκθεση συνιστά στιγμή-ορόσημο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα και αναμένεται να προσελκύσει υψηλό αριθμό επισκεπτών, παρέχοντας σημαντική ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Οι επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μπορούν στο περίπτερό του κατά τη διάρκεια της έκθεσης , να προβάλλουν την επιχείρηση τους και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους μέσω έντυπου διαφημιστικού υλικού ή δειγμάτων των προϊόντων τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Υπεύθυνος Επικοινωνίας: κα Τζηρίτη Γεωργία, Τηλ. Επικοινωνίας: 23710-24200 & 24300, email: info@epichal.gr
  • ΕΛ.ΣΤΑΤ: ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 1,8% ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Κατά 500 εκατ. ευρώ ή 1,8% μειώθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά και διαμορφώθηκε σε 26,4 δισ. ευρώ από 26,9 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και συνάδουν με τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία: Το α΄ τρίμηνο εφέτος οι φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία αυξήθηκαν κατά 490 εκατ. ευρώ, σε 3,719 δισ. ευρώ από 3,229 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 2,7%, από 29,7 δισ. ευρώ σε 28,9 δισ. ευρώ.


  • ΤτΕ: ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟ 2016

Μέσω της «Επισκόπησης του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος», που δόθηκε σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, η ΤτΕ σημειώνει ότι στο βαθμό που οι τράπεζες δεν προβούν σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, (π.χ. περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων μέσω της αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερο για τις εταιρίες επιτόκιο, ανταλλαγή εταιρικού χρέους με μετοχικό κεφάλαιο), τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένεται να αυξηθούν και κατά τη διάρκεια του 2016, ακόμη στην περίπτωση ομαλοποίησης των μακροοικονομικών συνθηκών, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί ιστορικά χρονική υστέρηση μεταξύ της θετικής αναστροφής του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

  • ΣΤΑ 16,6 ΔΙΣ «ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΑΝ» ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Στα 16,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, σε διάστημα τριών μηνών (Απρίλιος - Ιούνιος 2016), από 15,75 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2015, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η αύξηση ύψους 900 εκατ. ευρώ αφορά οφειλές εργοδοτών και ασφαλισμένων προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ και είναι άνω των 5.000 ευρώ κατ' άτομο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Κέντρου, το ποσό των οφειλών αλλάζει σε καθημερινή βάση, ενώ εξετάζοντας κάποιος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκθεσης, διαπιστώνει ότι: (1) Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 124.091 οφειλέτες (41% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 € ο καθένας, (2) Το 65% των οφειλετών (196.562 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 € ο καθένας, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 60.307 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 € - 100.000 € (περίπου 25% του τρέχοντος υπολοίπου), (3) Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες (1.087 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπόλοιπου οφειλών), (4) οι εισπράξεις στα 3,5 χρόνια λειτουργίας του κέντρου ανέρχονται σε 1,377 δισ. ευρώ και θεωρούνται εντός στόχου δεδομένων των συνθηκών της αγοράς. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα 6.184 έχασαν, λόγω αδυναμίας ή καθυστέρησης πληρωμής, τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί (4.197 τις 12 δόσεις και 1.987 τις 100 δόσεις) με αποτέλεσμα , από την αρχή των διακανονισμών, να έχουν τεθεί «εκτός» ρυθμίσεων 50.040 οφειλέτες με χρέη 2,657 δισ. ευρώ, το 60% για τις 12 δόσεις (13.987 σε σύνολο 23.186) και το 47,78% για τις 100 (36.053 σε σύνολο 75.451).

  • ΥπΟικ: ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2,467 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ Α’ 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,467 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2016, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,84 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,033 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το οποία το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 1, 008 δισ. Ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,414 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 4,493 δισ. ευρώ.

  • ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜμΕ ΜΕΣΩ ΕΤΕΑΝ
Παράταση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των δράσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) του ΕΤΕΑΝ, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2016 σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας. Η παράταση ολοκλήρωσης των δράσεων συνεπάγεται την αντίστοιχη παράταση της παραλαβής των αιτήσεων από τις τράπεζες, που έληξε στις 15 Ιουλίου, για περίπου ένα τρίμηνο. Η παράταση δόθηκε λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη υποστήριξης της ρευστότητας της αγοράς, καθώς και τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων και συμβάσεων που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο για τις δράσεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

  • ΥΠ. ΟΙΚ.: «Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΝ.Φ.Ι.Α. ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ΣΕ 5 ΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Σύμφωνα με δελτίου τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ΕΝΦΙΑ, για την αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνουμε ότι: (1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους, (2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν, (3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες, (4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους, (5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.

  • ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών, εκτός από τις μεταβολές του ΕΝΦΙΑ επέρχονται σημαντικές μεταβολές σε ότι αφορά το φορολογικό πιστοποιητικό. Συγκεκριμένα : Με τις προτεινόμενες διατάξεις παρατείνεται η διαδικασία έκδοσης του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, των οποίων οι οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται υποχρεωτικά από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν.3693/2008 (Α' 174), για φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2016. Το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό εκδίδεται, πλέον, προαιρετικά για τις ως άνω εταιρείες και επιχειρήσεις, χωρίς να προβλέπονται οι σχετικές κυρώσεις που ίσχυαν με προγενέστερες διατάξεις. Το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό προσλαμβάνει χαρακτήρα πληροφοριακό για τη Φορολογική Αρχή. Οι εταιρείες και επιχειρήσεις του πρώτου εδαφίου για τις οποίες εκδίδεται το ετήσιο πιστοποιητικό υποχρεούνται να αναθέτουν, ανά πέντε (5) έτη, την έκδοση του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού σε διαφορετικό νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο.
  • ΣΤΙΣ 16.994 ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Μπορεί το ισοζύγιο στον αριθμό επιχειρήσεων που άνοιξαν έναντι αυτών που έκλεισαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 να είναι θετικό ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ είναι απογοητευτική. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες έβαλαν λουκέτο 16.994 επιχειρήσεις, την ώρα που το 2015 στο σύνολο του έτους αυτές που έκλεισαν ανήλθαν σε 24.846. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και προέρχονται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, προκύπτουν τα εξής: (1) Ο αριθμός συστάσεων το 2015 ανήλθε σε  43.846  και των διαγραφών σε 24.846, (2) Το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουμε 20.345 συστάσεις και 16.994  διαγραφές. Αυτές που πλήττονται περισσότερο είναι οι ατομικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν τριπλάσια ποσοστά από τις διαγραφές επιχειρήσεων Νομικών Προσώπων. (1) Το πρώτο εξάμηνο του 2016 έπαυσαν τη δραστηριότητά τους 12.641 ατομικές επιχειρήσεις έναντι   16.990 το 2015, (2) Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις Νομικών Προσώπων από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο 4.353 επιχειρήσεις και το 2015 ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 7.856. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η  δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής σε επιχειρήσεις που είχαν διακόψει  την επιχειρηματική δραστηριότητα σε παρελθόντα χρόνο  (ΠΟΛ.1045/10.2.2015 ) και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή από το ΓΕΜΗ  6.600 επιχειρήσεων το 2015 και 1.600 το 2016 που ήταν ανενεργές επί μακρόν.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, ανακοινώνει την έναρξη της περιόδου των εγγραφών για το Σχ. Έτος 2016-17, στο ωράριο λειτουργίας του σχολείου 18:30 έως 22:00. Οι Τομείς που θα λειτουργήσουν είναι: 1) ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και ειδικότητα Τεχνικός εφαρμογών λογισμικού, 2) ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ και ειδικότητες : α) Τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικός τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, β) Τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού 3)ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ και ειδικότητες : α) Τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων, εγκαταστάσεων β) Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων 4) ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και ειδικότητες : α) Τεχνικός φυτικής παραγωγής, β) Τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών. Για την εγγραφή στο Εσπ. ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών απαιτείται οι υποψήφιοι να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Γυμνασίου ή να κατέχουν ισότιμο τίτλο. Οι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων ή ισότιμου τίτλου εγγράφονται στη Β’ Τάξη και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα ειδικότητας. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μπορείτε να αποκτείστε ταυτόχρονα Απολυτήριο Λυκείου και Επαγγελματικό Πτυχίο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ, καθημερινά από τις 18:30 - 21:30 στο τηλέφωνο 23730-65406, e mail: mail@epal-esp-n-moudan.chal.sch.gr.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 18-24 ΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΕ/ΕΚΤ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης “Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για 1.000 άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών”. Η υλοποίηση του προγράμματος θα ωφελήσει άνεργους και επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο Βορειοελλαδικό τόξο και συγκεκριμένα στις 5 Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Οι άνεργοι νέοι που θα συμμετέχουν στις δράσεις πρόκειται να αποκτήσουν δεξιότητες σε αντικείμενα της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως web development, mobile development, cloud computing, digital marketing, web design, robotics, e-commerce. Κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος θα λάβουν θεωρητική εκπαίδευση 120 ωρών και θα απασχοληθούν για 260 ώρες στις επιχειρήσεις, που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να αποκτήσουν την πρακτική εκπαίδευση.
Ο ΣΕΠΒΕ απευθύνει Ανοιχτή Πρόσκληση προς όλες τις επιχειρήσεις των 5 Περιφερειών, που θέλουν να απασχολήσουν ωφελούμενους, να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα καταθέτοντας σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://edu.sepve.org.gr προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιλογής και κατανομής των ωφελούμενων-απασχολούμενων ανά περιφέρεια κι ανά επιχείρηση. Βάσει του σχεδιασμού, οι ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν κατανεμηθεί ως εξής: 170 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 482 στην Κεντρική Μακεδονία, 58 στη Δυτική Μακεδονία, 96 στην Ήπειρο και 194 στη Θεσσαλία.

Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα αντικείμενα κατάρτισης και θα προσλάβουν άνεργους-ωφελούμενους του προγράμματος για την πρακτική άσκησή τους, δεν θα έχουν καμία μισθολογική ή ασφαλιστική επιβάρυνση. Οι ωφελούμενοι πρόκειται να λάβουν μέσω του προγράμματος για τη θεωρητική κατάρτιση 5 ευρώ/ ώρα και για την πρακτική 3 ευρώ/ώρα. Επιπρόσθετα το πρόγραμμα καλύπτει τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε ποσοστό 6,45% επί του εκπαιδευτικού επιδόματος. Η κατανομή των ωφελούμενων θα γίνει με βάση τον αριθμό των απασχολούμενων σε κάθε επιχείρηση. Επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους μπορούν να δεχθούν για πρακτική εκπαίδευση ίσο αριθμό ωφελούμενων. Επιχειρήσεις με 6 έως 10 εργαζόμενους και με 11 έως 50 εργαζόμενους μπορούν να δεχθούν καταρτιζόμενους ίσους με το 80% και το 70% αντίστοιχα των εργαζομένων τους, επιχειρήσεις με 51 έως 70 εργαζόμενους μπορούν να απασχολήσουν 35 καταρτιζόμενους κ.ο.κ. Η πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων που θα επακολουθήσει της θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης θα επικυρώσει την ποιότητα και την πληρότητα της Δράσης. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 29 Ιουλίου και η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνει με βάση μοριοδότηση. (Πληροφορίες στα τηλ. 2310 365130  & Fax.: 2310 365133).