«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ερώτηση του Γ.Βαγιωνά σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις βερικοπαραγωγικές κοινότητες Πορταριάς & Σημάντρων Χαλκιδικής

Ερώτηση σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις βερικοπαραγωγικές κοινότητες Πορταριά & Σήμαντρα του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής και τους ελέγχους του ΕΛΓΑ υπέβαλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο Βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Βαγιωνάς...


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων , κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ:
Χαλαζόπτωση – νεροποντή – ισχυρός άνεμος στις κοινότητες Πορταριά & Σήμαντρα του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής κατ’ εξοχήν βερικοπαραγωγικές κοινότητες.

Κύριε Υπουργέ,
Στις 27.03.2016, φοβερή χαλαζόπτωση στις δύο προαναφερόμενες γειτνιάζουσες κοινότητες, μόλις είχε σχηματισθεί ο καρπός, επέφερε μεγάλη και σημαντική απώλεια του σχηματισθέντος καρπού. Την ίδια ημερομηνία έγινε αναγγελία στο ΕΛΓΑ
Στις 21.05.2016, λίγο πριν τη συγκομιδή, έντονη νεροποντή και ανεμοθύελλα, συμπλήρωσε την απώλεια της εναπομείνασας παραγωγής. Όπως λέει η λαϊκή ρήση της περιοχής (πάνω στην πληγή βγήκε και κουκούδι). Έγινε 2η αναγγελία στον ΕΛΓΑ.
Εντός 10ημέρου, από τη δεύτερη ζημιά έγιναν οι δηλώσεις των παραγωγών, περίπου εξακόσιες (600) από τη Πορταριά και διακόσιες (200) από τα Σήμαντρα.
Στις 27.07.2016 γίνεται η πρώτη επίσκεψη από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Ένας στην Πορταριά και ένας στα Σήμαντρα.
Ένας εκτιμητής με καλή προσπάθεια, μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για τις ζημιές δύο (2) έως τριών (3) οπωρώνων ή περίπου 50 στρεμμάτων την ημέρα. Με το ρυθμό αυτό θα φτάσουμε το μήνα Οκτώβριο.
Από ότι γνωρίζω από τους παραγωγούς η ζημιά είναι από το 50% έως το 100% της παραγωγής. Γνωρίζω ακόμη ότι ένα δέντρο 15ετίας δίνει κατά μέσο όρο 70 έως 80 κιλά βερίκοκων το χρόνο. Γνωρίζω ότι η περσινή χρονιά είχε ακαρπία.
Η ερώτηση μου γίνεται σήμερα, διότι περίμενα τον ΕΛΓΑ να στείλει εκτιμητές και σας ομολογώ είμαι περίεργος πως θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών μετά από την πενιχρή συγκομιδή της φετινής χρονιάς και την ακαρπία της περσινής. Γίνεται αντιληπτή η οικονομική δυσχερής κατάσταση των παραγωγών αυτών και ερωτάται ο Υπουργός με την παράκληση να επισπευθεί η αποζημίωση των γεωργών που για πολλούς εξ αυτών είναι το μοναδικό τους εισόδημα.
Αθήνα, 28 Ιουλίου 2016


Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Βαγιωνάς