«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο taxisnet

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2016, τον οποίο φόρο είτε θα πληρώσουν εφάπαξ στις 30 Σεπτεμβρίου, είτε σε πέντε δόσεις, από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Ιανουάριο του 2017.
Με τους κωδικούς τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να κάνουν login στο taxisnet για να δουν το...
εκκαθαριστικό τους και το πόσο είναι φέτος ο φόρος για την ακίνητη περιουσία τους. Το εκκαθαριστικό μπορεί να το βρει κάποιος μέσα από το «ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα περιουσιολογίου» αφού επιλέξουν ως έτος αναφοράς το 2016.
Φέτος, περίπου 420.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν από 10 έως 50 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, 270.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάνω από 50 ευρώ περισσότερα και 1,5 εκατομμύριο πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν έως 10 ευρώ παραπάνω.
Περίπου 60.000 είναι τα ξενοίκιαστα ακίνητα τα οποία φέτος δεν θα έχουν την έκπτωση του 20% ενώ οικόπεδα και οικοδομές που δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης και αντιμετωπίζονται ως οικόπεδα θα έχουν επιβάρυνση έως 25%. Επίσης, ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ, υπάγονται πλέον στον συμπληρωματικό φόρο με αύξηση συντελεστών.
Στις επιχειρήσεις αυξάνεται ο συμπληρωματικός φόρος ενώ καταργείται και η απαλλαγή για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.
Συνολικά, 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο από πέρυσι γιατί ήταν στα όρια των κλιμακίων του βασικού φόρου και επειδή μειώθηκαν οι τιμές ζώνης είχαν όφελος.
Έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τον φόρο του 2017, με την είσπραξη να αναμένεται να είναι η ίδια (2,65 δισ. ευρώ) και το υπουργείο των Οικονομικών να αναζητά τρόπους για να διαμοιραστούν καλύτερα τα βάρη. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι του χρόνου τα αγροτεμάχια θα έχουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.