"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΕΣΠΑ: ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
Στις αρχές του 2017 αναμένεται να προκηρυχθούν τα τρία νέα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τις Δράσεις Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας -Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», που αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών, «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» που στοχεύει στην...
ανάπτυξη αλυσίδων αξίας προϊόντων / υπηρεσιών και «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ» που ενισχύει επενδύσεις για την αύξηση των εξαγωγών. Οι δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑΝΕΚ.

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΠ

Σας ενημερώσουμε για την επίσημη έναρξη του προγράμματος «Επιχειρηματική Ανάπτυξη», το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ. Το πρόγραμμα έχει στόχο να δώσει μια μοναδική προοπτική στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε μέσα από την εξέλιξή τους να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να διευρύνουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες. To πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ» υλοποιείται σε συνεργασία με το ελληνικό σκέλος του διεθνούς μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor, που στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και τις βοηθά, σε συνεργασία με ένα ασυναγώνιστο δίκτυο κορυφαίων επαγγελματιών, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Στις επιλεγμένες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος και με την αρωγή της Endeavor Greece θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρήγορα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις, θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες καθώς και σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο, που θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να εξελιχθούν σε μεγάλες και επιτυχημένες επιχειρήσεις που καινοτομούν, εξάγουν, αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο τους και κατ’ επέκταση δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, οι άξονες που θα υποστηριχθούν μέσω του προγράμματος είναι: (1) προοπτικές σε διεθνείς αγορές, , (2) πρόσβαση σε επενδύσεις και δανεισμό, (3) στρατηγική καθοδήγηση σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, branding και επικοινωνίας. Η υποβολή των αιτήσεων, ξεκίνησε από 29 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2016. Θα γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ www.somethingbetter.gr.

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ Detrop – Oenos 2017 & FoodExpo 2017
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συνεχίζοντας την προσπάθειά του για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων προτίθεται να λάβει μέρος με επιχειρήσεις μέλη του στις παρακάτω εκθέσεις τροφίμων και ποτών: (α) 03 έως 06 Μαρτίου 2017 Detrop – Oenos στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και (β) 18 έως 20 Μαρτίου 2017 FoodExpo στο Metropolitan Expo στην Αθήνα. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα συμμετάσχει στην έκθεση που θα δηλώσουν ενδιαφέρον τα περισσότερα μέλη του. Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου αποφάσισε και φέτος να επιδοτήσει όλες τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν με το Επιμελητήριο με ποσοστό 20% στην κατασκευή του περιπτέρου έως 20 τ.μ.. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων –μελών του, όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα είναι σε ένα ενιαίο περίπτερο. Ελάχιστη συμμετοχή ανά εκθέτη εννέα (9) τετραγωνικά μέτρα. Η αίτηση συμμετοχής, οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες της έκθεσης, υπάρχουν αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις ανωτέρω εκθέσεις με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής πρέπει να αποστείλουν υπογεγραμμένη την δήλωση συμμετοχής, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 31/10/2016 στο fax: 2371021355 ή στο e-mail: info@epichal.gr . Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.

  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Χαλκιδικής Α.Ε. – Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε.) συνδιοργανώνουν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο, ημερίδα με θέμα « Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος (Ν. 4339/2016)». Εισηγητής της ημερίδας θα είναι ο κος Λαμπριανίδης Λόης, Γενικός Γραμματείας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αποφάσισε να κάνει δεκτό το πλήθος αιτημάτων παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών (ΕΜΠΕ). Ως νέα καταληκτική προθεσμία ορίζεται η 27η Οκτωβρίου 2016. Αντιστοίχως μετατίθεται η έναρξη και η λήξη υποβολής των αιτήσεων εγγραφής για το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ) από 7 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και 2 Δεκεμβρίου 2016. Επισημαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής των ενδιαφερομένων και στα δύο μητρώα. Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΜΠΕ συμμετέχουν επιστήμονες (οικονομολόγοι, μηχανικοί κτλ) οι οποίοι συγκροτούν τα όργανα ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στις διατάξεις των Αναπτυξιακών Νόμων. Ο ρόλος τους στις διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης των επενδύσεων κρίνεται καθοριστικός, όπως μαρτυρά και η απόφαση για σημαντική αύξηση των αποζημιώσεών τους.
  • ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 15 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ «ΚΟΨΕΙ» Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Mετά την πρόταση για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, η Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται να ταράξει ξανά τα νερά. Σε έκθεσή της ουσιαστικά συστήνει την κατάργηση σειράς επιδομάτων που παίρνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τύπου, καταγράφονται 15 προνομιακά επιδόματα που θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση και τα οποία είναι τα εξής: 1. Το επίδομα θέρμανσης, 2. Παροχές διακοπών σε ανέργους, 3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ, 4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations), 5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ, 6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ, 7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, 10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου, 11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια, 12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας, 13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες, 14. Οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου, 15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι' αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247.433.000 ευρώ.
  • O ESM ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ 2,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επίτευξη του στόχου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Οπως αναφέρει ο ESM, μετά και τη σημερινή εκταμίευση η βοήθεια του Ταμείου προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 31,7 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσόν των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα. Η απόφαση εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα είναι ένα σημάδι ότι οι Έλληνες κάνουν πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στη διακυβέρνηση των τραπεζών, στον ενεργειακό τομέα και στη διαδικασία είσπραξης των εσόδων. Επίσης, έκανε βήματα για να καταστήσει λειτουργικό το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
  • ΣΤΑ 315 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟ
Αυξημένο κατά περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ εμφανίζεται το δημόσιο χρέος σύμφωνα με την ΕΛΣΑΤ, καθώς τον Ιούλιο εκταμιεύτηκε το πρώτο μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, τα έσοδα του προϋπολογισμού το δεύτερο τρίμηνο του 2016 διαμορφώνονται σε 20,63 δισ. ευρώ έναντι 19,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ οι δαπάνες ήταν λιγότερες (20,43 δισ. ευρώ έναντι 21,34 δισ.) . Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ με βάση τον Κανονισμό ESA 2010 (που διαφέρει από τη μέτρηση του συγκεκριμένου μεγέθους, με βάση το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής).

  • ΣΤΟ 179,2% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στο 179,2% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του 2016, έναντι 176,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 91,2% του μέσου ΑΕΠ της ευρωζώνης (από 92,1% το πρώτο τρίμηνο) και στο 84,3% του ΑΕΠ στην «ΕΕ των 28» (από 87,5% το πρώτο τρίμηνο). Το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ κατέγραψε η Ελλάδα (179,2%) και ακολουθούν η Ιταλία (135,5%) και η Πορτογαλία (131,7%). Το χαμηλότερο χρέος στην ΕΕ καταγράφηκε στην Εσθονία (9,7%), στο Λουξεμβούργο (22%) και στη Βουλγαρία (29,4%). Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε δεκατρία κράτη-μέλη στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016 και μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη. Η μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους καταγράφεται στην Ελλάδα (+3,1 ποσοστιαίες μονάδες) στην Πορτογαλία (+2,8 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Λετονία (+2,6 ποσοστιαίες μονάδες).
  • ΘΕΣΜΟΙ : 8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Στα 8.045 δισ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών. Οι θεσμοί αποδίδουν τα εύσημα στις ελληνικές αρχές αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη από το καλοκαίρι έως τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν πως παρά τη ρευστότητα που παρείχε το πρόγραμμα παραμένουν δομικές αδυναμίες που οδηγούν στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων και ζητούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Δημόσιας Διαχείρισης.

  • ΣΕ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
Οι Θεσμοί ξεκαθάρισαν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός θα δοθεί μόνο σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες και το δημόσιο. Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούν οι Θεσμοί είναι μέσω της επέκτασης των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα να πιεστούν όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν προβλήματα υπερχρέωσης και καθυστερούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία με όσους χρωστούν. Και αν αυτό δεν είναι πλέον εφικτό τότε –σε μια λογική "λειτουργίας" της αγοράς- να βάλουν λουκέτο και να αποχωρήσουν από την αγορά ανοίγοντας χώρο για βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις. Στη θεωρία, βέβαια, όλα αυτά διότι στην πράξη η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών χωρίς την ύπαρξη ενός, έστω μερικώς, ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού θα σημάνει βέβαιο θάνατο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είναι υπερχρεωμένοι και έχουν επιβληθεί εναντίον τους κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, που απορρίφθηκε από τους θεσμούς, ήταν να καθιερωθεί ένας πλήρως ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες).

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ : 61η Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ «DOING BUSINESS»
Υποχώρησε η χώρα μας στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών, από την 58η πέρυσι, στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν (Doing Business 2017). Σε απόλυτο επίπεδο, οι επιδόσεις της Ελλάδας παρέμειναν όπως και το 2016 στο 68,67% του ανώτερου επιπέδου στον κόσμο. Μείωση κατεγράφη στον δείκτη της πληρωμής φόρων στο 78,22% από 78,65% πέρυσι και αύξηση στον δείκτη καταγραφής περιουσίας στο 49,67% από 49,62% και στον δείκτη ολοκλήρωσης της πτωχευτικής διαδικασίας στο 56,66% από 56,28%.

  • ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 99

Στις τράπεζες θα μπορούν να περάσουν πλέον τόσο η πρωτοβουλία όσο και η απόφαση για την εξυγίανση μιας επιχείρησης, που μπορεί να είναι από την αναδιάρθρωση των οφειλών της ή την κεφαλαιοποίηση των χρεών μέχρι και την πώλησή της σε τρίτους. Πρόκειται για την προπτωχευτική διαδικασία, δηλαδή του γνωστού άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα. Οι αλλαγές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε προς διαβούλευση και στοχεύει στο να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία της εξυγίανσής τους, αλλά και να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, που φθάνουν τα 65 δισ. ευρώ.

  • ΥΠΟΙΚ : ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΤΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Στην άμεση ενεργοποίηση της διάταξης νόμου που προβλέπει εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για την κάλυψη φόρου κληρονομιάς προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή υπολείπεται της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

  • ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΨΟΥΣ 8,73 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΔΕ
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου σε όλες τις Δ.Ο.Υ. μαζική διενέργεια συμψηφισμού με βεβαιωμένες μη ρυθμισμένες οφειλές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, συμψηφίστηκαν 201.740 υπερεισπράξεις (πληρωμές μεγαλύτερες των οφειλών), που αφορούν σε 141.161 ΑΦΜ και σε συμψηφιζόμενο ποσό 8,73 εκατομμύρια ευρώ. Στους ενδιαφερόμενους πολίτες θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε, μέσω της εφαρμογής "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους. Η Γ.Γ.Δ.Ε θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε περισσότερες περιπτώσεις συμψηφισμών με κεντρική επεξεργασία.

  • ΕΛΣΤΑΤ : 13 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ «ΓΥΡΙΣΕ» ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ
Συνέχισε και το 2015 την πτωτική του πορεία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, επιστρέφοντας στα επίπεδα προ του 2013 και συγκεκριμένα στις 16.181 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε το 2008 στις 21.845 ευρώ και στη συνέχεια βαίνει συνεχώς μειούμενο. Σε σύγκριση με το 2008, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2015 είναι μειωμένο κατά 26%, ενώ σε σύγκριση με το 2014 η ποσοστιαία μείωση είναι 0,8%.

  • ΤτΕ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟ 8ΜΗΝΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
Αυξήθηκαν οι τουρίστες, μειώθηκαν όμως τα έσοδα. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου δείχνουν ότι ενώ αυξήθηκε οριακά ο αριθμός των τουριστών (κατά 1,8%) που επισκέφθηκε τη χώρα μας, οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκα κατά 7,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόνον τον Αύγουστο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 9,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

  • ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ Ο ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-2017 φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση. Από το επόμενο έτος οι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17% που εξακολουθούν να ισχύουν σε 54 νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να αυξηθούν στο 6,5%, στο 13% και στο 24%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα πλήξει τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών, προκαλώντας μείζονα προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, θα πλήξει περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση σε σχέση με πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί η συναίνεση των θεσμών για το «πάγωμα» των αυξήσεων των συντελεστών. Ειδικά στα καύσιμα οι ανατιμήσεις στα 54 νησιά του Αιγαίου θα υπερβούν το 10% από την 1η-1-2017, καθώς ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ
Οικονομική ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών των ΑΕΙ μέσω του ΕΣΠΑ, παρέχει τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε δεκτή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Με την τροπολογία ορίζεται ότι «στους προπτυχιακούς φοιτητές μπορούν να παρέχονται από το Ι.Κ.Υ. οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών και αναγκών διαβίωσης με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η εξειδίκευση των προϋποθέσεων χορήγησής τους, ο αριθμός των δικαιούχων και το ποσό της ενίσχυσης κάθε φορά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εφαρμογή της παρούσης, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας».
  • ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ
Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου αρχίζει το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ την Κυριακή 6 Νοεμβρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά. Με την ευκαιρία της διενέργειας των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων που θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου και θα λήξουν στις 10 Νοεμβρίου 2016, η ΕΣΕΕ με επιστολή της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994). Σημειώνεται ότι  σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.

Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.