«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Εξάγεται το 95% της παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών της Χαλκιδικής

Το 95% της παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών που λειτουργούν πάνω από μια δεκαετία στη θέση Άμπελος, στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Κουφό εξάγεται, καθώς το σημείο είναι πολύ ευνοϊκό για μια τέτοια δραστηριότητα, λόγω της θερμοκρασίας του νερού και του προσανατολισμού του κόλπου. 

Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ψαριών άριστης ποιότητας, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος της...
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας. Ο ίδιος μιλά ακόμη για τις εξαγωγές των μυδιών του Θερμαϊκού Κόλπου και της Πιερίας, που διαμορφώνονται επίσης σε πολύ υψηλά ποσοστά και υπογραμμίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου. Ωστόσο αναφέρει ότι τη μερίδα του λέοντος στις ιχθυοκαλλιέργειες την έχει η νότια Ελλάδα λόγω κλιματολογικών συνθηκών και τονίζει τη σημασία της λειτουργίας των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, των γνωστών Π.Ο.Α.Υ. «Δυστυχώς στην Ελλάδα, μετά τον πρώτο νόμο για ιχθυοκαλλιέργειες, σήμερα καμία Π.Ο.Α.Υ. δεν έχει εγκριθεί. Περιμένουν ακόμη την έγκριση οι Π.Ο.Α.Υ. Πιερίας και Θερμαϊκού» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση ΠΟΑΥ στη θέση «Άμπελος-Πόρτο Κουφό» στην χερσόνησο της Σιθωνίας, Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης της ιχθυκαλλιέργειας με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή τη στιγμή στο εν λόγω σημείο δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, ενώ σε έκταση 100 στρεμμάτων δυναμικότητας 3.470 τόνων ετησίως εκτρέφονται μεσογειακά ψάρια σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς και συγκεκριμένα τα είδη τσιπούρα, λαβράκι, μυτάκι, φαγκρί, λυθρίνι, σαργός, συναγρίδα, μουρμούρα, μελανούρι, μαγιάτικο, ροφός, κρανιός, μυλοκόπι, συκιός, γλώσσα καλκάνι κ.ά. Στην Π.Ο.Α.Υ. που προτείνεται, η θαλάσσια ενεργή έκταση διπλασιάζεται και γίνεται 200 στρέμματα, όπως και η δυναμικότητα, που προσδιορίζεται σε 6.900 τόνους το χρόνο.

Από την πλευρά του ο Ιωακείμ Κοτσερίδης, προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τονίζει ότι πρόκειται για μια θεμιτή επένδυση στην περιοχή καθώς η θέση Άμπελος βρίσκεται στη μύτη του δεύτερου ποδιού, όπου δεν υπάρχουν άλλες ιδιοκτησίες ή άλλες παραλίες.

Διευκρινίζει άλλωστε ότι δεν προβλέπεται ιχθυοκαλλιέργεια μέσα στον κόλπο του Πόρτο Κουφό καθώς η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προτείνει τη δημιουργία ενός ιχθυογενσινητικού σταθμού, εκτός θαλάσσιου νερού, σε δεξαμενές που θα τροφοδοτούνται με νερό από γεώτρηση. «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα ιχθυοτροφεία είναι διαχειρίσιμες και δεν είναι σημαντικές. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η σύγκρουση των χρήσεων γης σε έναν νομό όπως η Χαλκιδική, όπου συχνά υπάρχουν αντιδράσεις λόγω οικοδομικών δραστηριοτήτων» προσθέτει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: