"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΩΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ
Βαθιά ανάσα στα έσοδα του ΕΦΚΑ αλλά και σε χιλιάδες οφειλέτες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, προσφέρει η νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για αποπληρωμή παλαιότερων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα με την ρύθμιση οι οφειλέτες θα μπορούν...
να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις με κούρεμα των προσαυξήσεων. Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το κούρεμα. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα θα προβλέπεται ακόμη και κούρεμα της βασικής οφειλής. Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται οι ακόλουθες κατηγορίες:
  • ελεύθεροι επαγγελματίες – χωρίς περιορισμό,
  • έμποροι, ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα με συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ.
Τι ρυθμίσεις μπορούν να έχουν:
  • Αποπληρωμή χρέους σε δόσεις (έως 120),
  • κούρεμα προσαυξήσεων,
  • εφάπαξ καταβολή με ολική διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων (100%),
  • 60 δόσεις με μείωση κατά 75% των προσαυξήσεων,
  • 120 δόσεις με μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων
Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται «κούρεμα» στη βασική οφειλή:
Η ρύθμιση αφορά οφειλές μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς θα υπήρχε κίνητρο αθέτησης νέων οφειλών. Οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στα πάγια σχήματα ρυθμίσεων. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στο να μπαίνουν στον νόμο όσοι έχουν ήδη ρύθμιση οφειλών. Η ρυθμισμένη οφειλή (π.χ. 100 δόσεις) μένει ως έχει στο νέο σχήμα ρυθμίσεων και ρυθμίζονται οι υπόλοιπες οφειλές.
  • ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ Eurogroup – ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Χωρίς συμφωνία κατέληξε η συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 22/5, με το ελληνικό ζήτημα να παραπέμπεται σε νέα συνδρίαση τον Ιούνιο. Νωρίτερα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έλαβαν χώρα σκληρές αντιπαραθέσεις με επίκεντρο τα πλεονάσματα. Οι τελευταίες συζητήσεις αφορούσαν στον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πρώτο σχέδιο φαίνεται πως αυτό - το 3,5% - θα ισχύει μέχρι το 2022. Στο δεύτερο σχέδιο που αφορά την περίοδο 2023 -2060 υπήρχε σχέδιο για πλεόνασμα 2,2%, κάτι που φαίνεται πως αποτελεί σημείο διαφωνιών. «Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.
  • ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ενημέρωση για ό,τι αφορά την ρύθμιση οφειλών των νοικοκυριών και των επαγγελματιών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους ιδιώτες, μπορούν να έχουν όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στον δικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) που ξεκίνησε την Παρασκευή 20/05/2017 την λειτουργία του. Με εύκολο τρόπο οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, για την ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών και για όλες τις πρωτοβουλίες της ειδικής γραμματείας. Οι πολίτες μπορούν βήμα-βήμα να κάνουν περιήγηση στο θεσμικό πλαίσιο διευθέτησης ή και ρύθμισης οφειλών για όσα νοικοκυριά και επαγγελματίες οφείλουν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες και τράπεζες, να ενημερωθούν για το νέο συμπληρωματικό πλαίσιο λύσεων για τις καθυστερούμενες επιχειρηματικές οφειλές, για τον ρόλο, την αποστολή, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και για την εξατομικευμένη υποστήριξη που παρέχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τα γραφεία και τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.
  • ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο το πολυνομοσχέδιο με αριθμό Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α' 74) "Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις".

  • ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ «ΚΛΙΚ» Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα αδειοδοτούνται χωρίς κόστος και με ένα απλό «κλικ» τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, πλέον οι επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς μπορούν να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση και με μηδενικό κόστος, ενώ είναι έτοιμο το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα και «μέχρι το τέλος Μαΐου η διαδικασία να γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες». Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 1723/18-05-2017) αφορά στις διαδικασίες ίδρυσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 80 του ν. 3463/2006, καθώς και στα θέατρα και τους κινηματογράφους, όπως αυτά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 του ν. 4442/2016. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικών καταλυμάτων. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας δεν εμπίπτουν τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών αμιγώς ίντερνετ και οι παιδότοποι. Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, «μετά τη θέση σε λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.-ΑΔΕ) του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η διαδικασία διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος». Στην απόφαση αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στα εξής: 1)Την τήρηση αρχείου στην εγκατάσταση του καταστήματος, 2)Τη Μεταβολή γνωστοποίησης, 3)Τη Διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη γνωστοποίηση θεάτρων και κινηματογράφων, 4)Τη χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων, 5)Την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, 6)Την τήρηση μέτρων πυροπροστασίας, 7)Την απλουστευμένη διαδικασία για μηχανήματα αυτόματης πώλησης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών, 8)Την απλουστευμένη διαδικασία για πώληση τυποποιημένων τροφίμων, 9)Υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη της ηλεκτρονικής διαδικασίας αδειοδότησης προβλέπεται και για την υποχρεωτική γνωστοποίηση λειτουργίας πισίνας εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε και αυτή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 1654/15-05-2017) και ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σχετική ενημέρωση στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού είτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 2017, ΑΛΛΙΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα γίνεται η πληρωμή των αποδοχών των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση [Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 22528/430/ 2017_(ΦΕΚ Β' 1721/18.5.2017)] που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με τίτλο: «Καθιέρωση της υποχρεωτικής καταβολής από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Οπως αναφέρεται αναλυτικά:
Άρθρο 1
Καταβολή αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω τραπεζικού λογαριασμού
Καθιερώνεται εφεξής η υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών. Η καταβολή των αποδοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.
Άρθρο 2
 Κυρώσεις
 Στον εργοδότη που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου 1 επιβάλλονται κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170). Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος ορίζεται η 1.6.2017.
  • ΤΡΙΑ ΜΕΤΡΑ «ΑΝΑΣΑ» ΣΤΑ capital controls

Σχέδιο για τη χαλάρωση των capital controls παρουσιάζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών και στη Τράπεζα της Ελλάδας, με στόχο να πάρει ανάσα η αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προβλέψεις του βασίζονται σε τρεις προτάσεις που πάντως δεν προβλέπουν το άνοιγμα νέων λογαριασμών όπως τουλάχιστον εκτιμάτο κατ' αρχήν, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Αναλυτικότερα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα προτείνει να χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο οι ασφυκτικοί περιορισμοί με τον παρακάτω οδικό χάρτη: (α) Να επιτρέπεται στους πολίτες να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ μια φορά τον μήνα (60 ευρώ τη μέρα Χ30 ημέρες =1800 ευρώ τον μήνα), (β) Να επιτρέπεται η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό κατάθεσης, καθώς προς το παρόν ισχύει η απαγόρευση για άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού, (γ) Να αυξηθεί στο 180% του καλύτερου μήνα, από 140% σήμερα, το όριο για πληρωμή τιμολογίων στο εξωτερικό λόγω εισαγωγών.
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ – ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ
Ανατροές στο κτηματολόγιο, κατάργηση των υποθηκοφυλακείων της χώρας και προσαυξήσεις στα τέλη έκδοσης και χορήγησης αντιγράφων και πιστοποιητικών φέρνει νομοσχέδιο του υπουργού Περιβάλλοντος που αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά αφορά τη μετατροπή του κτηματολογίου από ιδιωτικό σε ΝΠΔΔ, με την επωνυμία «Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου» και 7μελές Δ.Σ. Αναφορικά με τα υποθηκοφυλακεία, καταργούνται τα έμμισθα και τα άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, όπως επίσης καταργούνται και τα Κτηματολογικά Γραφεία σε Ρόδο, Κω και Λέρο. Επιπλέον καταργούνται και οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις τακτικού προσωπικού των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων και ανωτέρω περιοχών, καθώς και οι θέσεις αμίσθων υποθυκοφυλάκων της χώρας. Επίσης τα τέλη για την έκδοση και τη χορήγηση αντιγράφων & πιστοποιητικών θα διαμορφώνονται ως εξής :
1. Για τη χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Όταν με την ίδια αίτηση χορηγούνται περισσότερα του ενός πιστοποιητικά για τον ίδιο τίτλο, καταβάλλεται πάγιο τέλος 6,50 ευρώ. 2. Για την χορήγηση αντιγράφου στοιχείου από το αρχείο του Κτηματολογικού Γραφείου ή του υποκαταστήματός του καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Το τέλος του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνεται κατά 4,50 ευρώ. 3. Για την χορήγηση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματογραφικού διαγράμματος καταβάλλεται πάγιο τέλος 15 ή 33 ευρώ αντίστοιχα. 4. Για την χορήγηση πιστοποιητικού με το οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης: (α) Έως και 1.000 τ.μ. 40 ευρώ, (β) Πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ. 80 ευρώ, (γ) Πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ. 250 ευρώ, (δ) Πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 50.000 τ.μ. 400 ευρώ, (ε) Πάνω από 50.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ. 600 ευρώ, (στ) Πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ. 1.500 ευρώ, (ζ) Πάνω από 300.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ. 2.500 ευρώ.
  • ΣΑΦΑΡΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Εκτεταμένους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΕΑΧΕ (έως την 30.6 2018) και της ΕΡΓΑΝΗ (έως 30.12.2017) όπως και τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου (έως το Μάρτιο του 2019) με σκοπό τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό της φοροδιαφυγής. 
  • ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 2,3 ΕΚΑΤ. ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΜΕ ΧΡΕΗ ΕΩΣ 500 ΕΥΡΩ
Μόλις 11,4 δις. από τα 92 δις. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία θεωρεί εισπράξιμα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ). Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι πιθανότητες είσπραξης είναι μεγαλύτερες στους μικροοφειλέτες. Όπως λένες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όσο πιο μικρό είναι το χρέος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εισπραχθεί, σε αντίθεση με τα πολύ μεγάλα χρέη, τα οποία θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς προέρχονται από παλαιά πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, από επιχειρήσεις του ελληνικού Δημοσίου αλλά και από καταπτώσεις εγγυήσεων. Συγκεκριμένα εκτός στόχου της ΑΑΔΕ είναι μεταξύ άλλων, το 0,1% των οφειλετών που έχουν οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 5.551 φυσικά και νομικά πρόσωπα που οφείλουν στην εφορία το 76% του συνολικού χρέους ή διαφορετικά 72 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι από 100 εκατ. ευρώ και άνω χρωστούν 69 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου, χρέη που δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ παραδέχεται η ΑΑΔΕ. Αντιθέτως στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 2.388.899 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου που χρωστούν στην εφορία ποσά έως και 500 ευρώ.
  • ΑΠΟ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
Από τις 8 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Αυτό ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, προσθέτοντας ότι «πολλά σημεία είναι αυτοματοποιημένα προκειμένου να γίνονται οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συντεταγμένα». Προϋπόθεση  που πρέπει να πληροί κάποια επιχείρηση για να ενταχθεί  στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι ότι θα πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έξοδα, αφαιρουμένων των εσόδων της έχουν θετικό πρόσημο.

  • ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Ένα ακόμη χαράτσι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλοι οι ΄Ελληνες, κυρίως οι αγρότες με μεγάλες καλλιέργειες. Ο λόγος για το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό το οποίο θα επιβαρύνει και τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα αφού θα επιβληθεί από όλες τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ) και θα συνδέεται με την κατανάλωση του νερού. Οι επιβαρύνσεις θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την εταιρεία ύδρευσης και ο τρόπος υπολογισμού του τέλους θα εξαρτάται ακόμη και από το κόστος συντήρησης του δικτύου. Πάντως, οι αυξήσεις που θα μπαίνουν στους λογαριασμούς δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν την αύξηση του ΑΕΠ του περασμένου χρόνου. Οι αγρότες ωστόσο φαίνεται ότι θα έχουν ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς εκτός απ' την αύξηση στο νερό θα πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος για την τοποθέτηση μετρητή. Εκτιμάται ότι η επιβάρυνση μπορεί να είναι 1 λεπτό το κυβικό μέτρο. Η ημερομηνία εφαρμογής του νέου τέλους που έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί. Προσδιορίζεται χρονικά ότι το μέτρο θεωρείται δύσκολο να ισχύσει πριν το 2020.
  • «ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ» ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Το κίνητρο της «χρυσής βίζας» σκέφτεται να επιστρατεύσει η κυβέρνηση και σε άλλους τομείς, πέραν των ακινήτων, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Όπως είπε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, σχεδιάζεται διεύρυνση του προγράμματος Greek Golden Visa, το οποίο αφορά στη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000 και θα περιλαμβάνει και αξίες άλλες πέραν της κατοικίας ή των ακινήτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τομείς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι οι επενδύσεις στην αγορά ομολόγων ή μετοχών επενδυτικών ταμείων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, όριο το οποίο διατηρείται και για τα ακίνητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας έως την 31η Ιανουαρίου 2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος έχουν δείξει Κινέζοι, οι οποίοι έχουν λάβει 664 άδειες. Δεύτερη χώρα προέλευσης αναδεικνύεται η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, των παραλιακών προαστίων από το Φάληρο και ανατολικά. Επίσης ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει για ποιοτικά ακίνητα στους τουριστικούς προορισμούς υψηλού προφίλ (Μύκονος, Σαντορίνη, Σπέτσες, Αντίπαρος, περιοχές της Κρήτης) αλλά και περιοχές της χώρας μοναδικής ομορφιάς.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.


ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων που φτάνουν στους ΧΥΤΑ ο Δήμος Πολυγύρου ξεκίνησε μέσα στο 2017 πρόγραμμα ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Η υλοποίηση αυτού του νέου προγράμματος γίνεται με την υποστήριξη της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», η οποία έχει αδειοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε δημοτικό περιφραγμένο και φυλασσόμενο χώρο, στα παλιά Σφαγεία Πολυγύρου, οι πολίτες μπορούν να ανακυκλώνουν οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων. Ιδιαίτερα για τους λαμπτήρες που ανακυκλώνονται έχουν τοποθετηθεί στα δημοτικά καταστήματα σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα ειδικά κουτιά προκειμένου οι πολίτες να ανακυκλώνουν τους λαμπτήρες. Τηλέφωνο επικοινωνίας Δήμου Πολυγύρου για την Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών: 2371021420. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών http://www.electrocycle.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: