«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες  προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν...
να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης  εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ EXPO 2017» ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΑΠΟ 2-6/8/2017
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θέλοντας να στηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και να προβάλει τα εξαιρετικά προϊόντα του νομού μας συμμετέχει στη διοργάνωση της Γενικής Έκθεσης «Χαλκιδική EXPO 2017» η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Προποντίδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εμπόρων & Επαγγελματιών Ν. Μουδανιών.
Η έκθεση θα λάβει χώρα στην προβλήτα των Νέων Μουδανιά 2 – 6 Αυγούστου 2017.
Σας προσκαλούμε όλους να δηλώσετε συμμετοχή στη γενική έκθεση «Χαλκιδική EXPO 2017» για να προβάλουμε και να προωθήσουμε όλοι μαζί των πλούτο του Νομού μας, να παρουσιάσουμε τις άριστες υπηρεσίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις και να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα τηλ. 23710-24200 – 24300, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η δήλωση συμμετοχής είναι αναρτημένη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής :
http://www.epichal.gr/chalkidiki/articles/article.jsp?context=103&categoryid=7007&articleid=7905


  • ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παρατείνεται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (ΠΟΛ.1106/2017), αντί για την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου που προέβλεπε η τρέχουσα προθεσμία. Την παράταση αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, κυρίως οι αγρότες, ύστερα από το ζήτημα που προέκυψε με την προσυμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1 για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δίνει αναλυτικές οδηγίες προ τους φορολογούμενους αγρότες για τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν προκληθεί από τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

  • ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Στο «μηδέν» παραμένει το ποσό της επιχορήγησης που έχουν λάβει δικαιούχοι που έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρεται, ενάμισι χρόνο μετά την επίσημη έναρξή του, παραμένει ανενεργό και ακόμη και οι πρώτοι 1.372 δικαιούχοι επιδότησης που εντάχθηκαν πρόσφατα στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να λάβουν την επιδότηση που δικαιούνται. Όσο για εκείνους που πέρυσι τον Ιούλιο υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», θα περιμένουν πολύ ακόμη, αφού μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανάδειξης των προσωρινών δικαιούχων. Αυτοί θα πρέπει τώρα με τη σειρά τους να υποβάλουν τον λεγόμενο φυσικό φάκελο με τα δικαιολογητικά για την επένδυσή τους (η προθεσμία έχει οριστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου) και, αφού ελεγχθεί ως προς την πληρότητά του, να βγει ο κατάλογος των οριστικών δικαιούχων. Στο «περίμενε» για το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα». Συν τοις άλλοις, εν αναμονή βρίσκονται όσοι δικαιούχοι έκαναν αίτηση πέρυσι το Μάιο για να επιδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», οι οποίοι ύστερα από πολύμηνη αναμονή έλαβαν την πολυπόθητη έγκριση ως προσωρινά δικαιούχοι και υπέβαλαν πριν από ένα μήνα τον φυσικό φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας. Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι "το πρόγραμμα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς καταρχήν, για διάστημα 12 μηνών, στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ το μήνα". Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συνολικά έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους.

  • ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ «Εξοικονομώ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»
Πρεμιέρα κάνει τον Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον, το οποίο θα επιδοτεί μέχρι και το 70% της δαπάνης για ενεργειακές εργασίες αναβάθμισης κατοικιών. Η βασική διαφορά με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι ότι δεν θα απαιτείται πλέον τραπεζικό δάνειο, γεγονός που είχε λειτουργήσει ως αντικίνητρο στο παρελθόν για πολλούς ενδιαφερόμενους. Στο νέο πρόγραμμα, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης μίας κατοικίας θα φτάνει τα 25.000 ευρώ και με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να διαμορφωθεί στο 70%, το ταβάνι της επιδότησης διαμορφώνεται στα 17.500 ευρώ. Το επιπλέον ποσό (έως 25.000 ευρώ) θα καλύπτεται είτε από ιδία συμμετοχή, είτε από τραπεζικό δάνειο που πλέον είναι προαιρετικό.
  • ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Εστιασμένες στην έρευνα και στη διάδοση της γνώσης, είναι οι ειδικές δράσεις «Υδατοκαλλιέργειες», «Βιομηχανικά Υλικά», «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται η 19η Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 16:00 με καταληκτική ημερομηνία την 20 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 16:00. Κύριος στόχος των δράσεων, ο προϋπολογισμός των οποίων (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 24,25 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ, με είναι η δημιουργία της απαραίτητης γνωσιακής βάσης σε εστιασμένους τομείς, μέσω της ενίσχυσης της Έρευνας και της Τεχνολογίας, με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας δυναμικών κλάδων της οικονομίας και την τόνωση της παραγωγικής δραστηριότητας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. , η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 24,25 εκατ ευρώ και κατανέμεται ως ακολούθως ανά ειδική δράση: «Υδατοκαλλιέργειες»: 5,25 εκατ. Ευρώ, «Βιομηχανικά Υλικά»: 6 εκατ. ευρώ, «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» : 13 εκατ. ευρώ.
Οι επιλέξιμες δραστηριότητες, δαπάνες των οποίων θα ενισχυθούν στο πλαίσιο της δράσης, είναι οι ακόλουθες: (1) δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητας), (2) δραστηριότητες προώθησης καινοτομίας, (3) συμμετοχής ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις.
Δικαιούχοι της δράσης είναι α) «Οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων» και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως Οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων», β) «Επιχειρήσεις» και γ) «Φορείς Πολιτισμού» (ισχύει μόνο για την ειδική δράση «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό»), οι οποίοι θα αντιμετωπίζονται ως «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων» ή ως «Επιχειρήσεις».
Στην πρόσκληση της δράσης που είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ , της ΓΓΕΤ  και του ΕΣΠΑ , περιγράφονται αναλυτικά οι δυνητικοί δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, η διαδικασία αξιολόγησής τους, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, ο τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των ερευνητικών έργων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι της Δράσης. Στη ίδια απόφαση ορίζονται η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης της δράσης.


  • ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δημοσιεύθηκε ΦΕΚ (ΦΕΚ Β' 2435/17.07.2017) και τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Παρασκευή η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία προβλέπει ότι για την εξόφληση των φόρων στο γκισέ των τραπεζών η προμήθεια θα καταβάλλεται από τους ίδιους τους φορολογούμενους. Στην ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι χρεώσεις που θα καταβάλλει η ΑΑΔΕ ανά συναλλαγή στις τράπεζες για την είσπραξη των φόρων και των οφειλών των φορολογούμενων. Με την απόφαση, όπως ορίζεται σ αυτήν, η ΑΑΔΕ αναθέτει την είσπραξη δημοσίων εσόδων σε φορείς είσπραξης (πιστωτικά ιδρύματα) που έχουν αποδεχθεί γραπτώς τους οικονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις. Τα δημόσια έσοδα που θα εισπράττουν για λογαριασμό της ΑΑΔΕ είναι: (1) Βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΥΟ, (2) Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων, (3) e-Παράβολο, (4) Δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις καθώς και ρυθμισμένες ή μη οφειλές που βεβαιώνονται στα τελωνεία, (5) Καθώς και κάθε μελλοντικό έσοδο προς είσπραξη από τη φορολογική διοίκηση που θα εντάσσεται σε κάποια από τις ανωτέρω τέσσερις (4) κατηγορίες. Χρέωση στα γκισέ των τραπεζών θα υπάρχει ενδεικτικά μεταξύ άλλων για τις παρακάτω συναλλαγές: (1) Πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) μη ρυθμισμένων, μέσω καταστήματος με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού, των φυσικών προσώπων που τη στιγμή της συναλλαγής δεν ανήκουν σε κάποια από τις κάτωθι κοινωνικές ομάδες: άνω των 70 ετών, σε δικαστική συμπαράσταση, παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την τελευταία διαθέσιμη απογραφή ή από την τελευταία διαθέσιμη απογραφή, (2) Πληρωμή τελών κυκλοφορίας μέσω καταστήματος από φορολογούμενους που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα εξόφλησης, (3) Όλες τις άλλες πληρωμές που αφορούν οφειλές (βεβαιωμένες ή μη) προς την ΑΑΔΕ. Στόχος είναι να περιοριστεί από τα 18,7 εκατ. ευρώ στα 7 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος που καταβάλλει κάθε χρόνο το Δημόσιο προς τις τράπεζες, αλλά και να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους μέσω εναλλακτικών δικτύων, η χρήση των οποίων είναι δωρεάν για τους φορολογούμενους και το σχετικό κόστος αναλαμβάνει το Δημόσιο.

  • ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου το ποσοστό παραβατικότητας ξεπέρασε το 70%, αναγκάζοντας τη φορολογική διοίκηση να εντείνει τις ελεγκτικές προσπάθειες στέλνοντας περισσότερα κλιμάκια στις νησιωτικές περιοχές. Αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι τα 48ωρα «λουκέτα», τα οποία ξεπερνούν τα 140, αλλά και τα νέα υψηλότερα πρόστιμα δεν τρομάζουν τους ελεγχόμενους, ενώ η εφορία είχε εντοπίσει πριν από δύο ή τρεις μήνες παραβάσεις στις ίδιες επιχειρήσεις. Από τους συνολικά 270 ελέγχους της ΥΕΔΔΕ (μικρό ΣΔΟΕ) κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η παραβατικότητα στην Αττική φτάνει στο 73%, στο Ηράκλειο Κρήτης 77,5%, στην Πάτρα 50%, στη Θεσσαλονίκη 61%.

  • ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται η διαχείριση των υποθέσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, παρουσίασε στις τράπεζες ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης. Η πλατφόρμα, έχει ήδη διασυνδεθεί με τον ΕΦΚΑ και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και απομένει η διασύνδεση με τις τράπεζες.  Σύμφωνα με στελέχη της ειδικής γραμματείας, η πλατφόρμα αν και θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 3 Αυγούστου, εντούτοις θα έχει μία δυναμική ανάπτυξη, δηλαδή θα γίνονται συνεχώς βελτιώσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Μείωση των ακάλυπτων επιταγών καταγράφουν τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ για το μήνα Ιούνιο του 2017. Πιο συγκεκριμένα το ύψος ακάλυπτων επιταγών τον Ιούνιο ανήλθε στα 10,4 εκ. ευρώ από 17,9 εκ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό για τον Μάιο καταγράφοντας μείωση 42,40%. Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν τον Ιούνιο ανήλθαν στα 739 τεμάχια, ενώ τον Μάιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 913 καταγράφοντας μείωση 19,06%.Μείωση καταγράφηκε και στις συναλλαγματικές το μήνα Ιούνιο σε σύγκριση με τα στοιχεία του Μαΐου. Αναλυτικότερα το ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών τον Ιούνιο ανήλθε στα 2,4 εκ. ευρώ από 3,5 εκ. ευρώ τον Μάιο καταγράφοντας μείωση 31,31%.

  • ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΥΨΟΥΣ 1,936 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,936 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,632 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 431 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2017 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 1,597 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,852 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 3,092 δισ. ευρώ.

  • ΣΤΑ 4,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σταθερά ανοδική τάση εμφανίζει ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού φορέα E-commerce Europe, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.  Ειδικότερα, όπως προκύπτει, ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου από τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, αυξήθηκε στα 4,5 δισεκατομμύρια το 2016, άνοδος, η οποία, σύμφωνα με τη ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επιβεβαιώνει τόσο την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των ελλήνων καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές, όσο και τον αυξανόμενο ρυθμό κατάρτισης συμβάσεων ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

  • ΟΥΡΑΓΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ICT)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το 2016 περί τα 8,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ειδικοί ICT, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 3,7% επί του συνόλου των εργαζομένων. Παραπάνω από αισθητή γίνεται πλέον στην Ελλάδα της κρίσης και των υψηλών ποσοστών των ανέργων, η έλλειψη διασύνδεσης πανεπιστημιακών σπουδών και πραγματικών αναγκών της αγοράς. Του λόγου το αληθές πιστοποιούν και τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας βρίσκεται τελευταία ως προς το ποσοστό των ειδικών της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT) επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη δηλώνουν αυξημένες ανάγκες στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat, για το 2016 περί τα 8,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ειδικοί ICT, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 3,7% επί του συνόλου των εργαζομένων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τόσο ο αριθμός όσο και το μερίδιο της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων βαίνει αυξανόμενο με βάση τις αυξημένες ανάγκης της αγοράς. Κατά το 2016, τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν τους μισούς από το σύνολο των ειδικών ICT που απασχολούνται στην Ε.Ε. στους κλάδους πληροφορικής και τεχνολογίας: Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο (1,6 εκατ. εργαζόμενοι), τη Γερμανία (1,5 εκατ.) και τη Γαλλία (1 εκατ.). Κατ' αναλογία, τα υψηλότερα ποσοστά ειδικών ICT επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού καταγράφονται στη Φινλανδία (6,6%), Σουηδία (6,3%) και ακολουθούν Εσθονία (5,3%), Ηνωμένο Βασίλειο (5,1%) και Ολλανδία (5%). Στον αντίποδα βρίσκονται η Ελλάδα με το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. ήτοι 1,4%, και ακολουθούν Ρουμανία (2%), Κύπρος και Λετονία. Χαμηλότερα από την Ελλάδα, εκτός Ε.Ε., βρίσκεται η Τουρκία με ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και του 1% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισλανδία βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3,7%.


  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 4500 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
Περισσότερες από 4500 επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει  την ηλεκτρονική υποβολή γνωστοποίησης, την διαδικασία με την οποία απλοποιείται ριζικά  η αδειοδότηση και επιταχύνεται η έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων. Από το σύνολο των 4.760 επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι 3.425 περιπτώσεις αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι 766 τουριστικά καταλύματα, οι 202 μεταποιητικές δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, οι 189 αυτόματους πωλητές, οι 138 πισίνες και οι 40 κέντρα αποθήκευσης και διανομής. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί στη διεύθυνση: www.notifybusiness.gov.gr. Η είσοδος γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXISNET.

  • ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΕΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Ένας στους δύο νέους Έλληνες (ηλικίας 18-35 ετών) δηλώνει ότι βασική πηγή του εισοδήματός του αποτελεί η οικονομική στήριξη από γονείς ή συγγενείς, σύμφωνα με έρευνα για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις στην Ελλάδα, την οποία δημοσιεύει η διαΝΕΟσις. Ειδικότερα, βάσει της έρευνας το 48,2% των νέων δηλώνει ως βασική πηγή εισοδήματος την οικονομική στήριξη από γονείς ή συγγενείς, το 44,5% τη μισθωτή εργασία, το 15,1% την αυτοαπασχολούμενη εργασία, το 14% την οικονομική στήριξη από σύζυγο/σύντροφο, το 7,3% το επίδομα ανεργίας, το 6,9% άλλες κοινωνικές παροχές, το 5,3% τα εισοδήματα από επενδύσεις/αποταμιεύσεις/κληρονομιά και το 2,7% την αποζημίωση για απόλυση. Το 34,8% των νέων εκτιμά ότι το βιοτικό του επίπεδο στο μέλλον θα είναι παρόμοιο με το βιοτικό επίπεδο των γονιών του, ενώ το 23,9% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερο και το 12,7% πολύ καλύτερο. Αντίθετα το 19,7% θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο θα είναι χειρότερο σε σύγκριση με των γονιών του, ενώ το 8,9% εκτιμά ότι θα είναι πολύ χειρότερο. Από τους άνεργους νέους μόνο το 15% θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες. Το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το 46% σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η έρευνα της διαΝΕΟσις διενεργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CUPESSE, από την MRB, σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων.
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.


Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: