«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Χριστόψωμο βάρους 400 κιλών ετοιμάζουν στην Αρναία Χαλκιδικής

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται οι επαγγελματίες στην Αρναία της Χαλκιδικής για την παρασκευή ενός τεράστιου Χριστόψωμου, βάρους 400 κιλών.
Αυτό, προκειμένου να αναβιώσει και φέτος το...
έθιμο «Το μέλωμα του Χριστού»
Το Χριστόψωμο, το οποίο παρασκευάζουν επαγγελματίες της περιοχής, θα τοποθετηθεί στις 24 Δεκεμβρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων, σε λαμαρίνα ειδικής κατασκευής με διαστάσεις 2x2 μέτρα.

Αφού ψηθεί σε ειδικό φούρνο θα μοιραστεί σε κατοίκους και επισκέπτες στην κεντρική πλατεία της Αρναίας.
«Θα τηρηθεί και φέτος το έθιμο, που έχει κάνει διάσημη την Αρναία. Θα παρασκευάσουμε το μεγαλύτερο Χριστόψωμο, βάρους 400 κιλών. Μετά το ψήσιμο του, το μεταφέρουμε στην πλατεία και εκεί συγκεντρώνεται πλήθος πιστών προκειμένου να υποδεχτούμε τη Γέννηση του Χριστού» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής και μέλος της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρίας Αρναίας, Στέλιος Βαλιάνος.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο, πρωταγωνιστικά προϊόντα για την παρασκευή του Χριστόψωμου είναι τα καρύδια και το μέλι, που συμβολίζουν τροφές με ιδιαίτερη ενέργεια, τις οποίες χαρίζουν οι πιστοί στο Χριστό για να κάνει τα πρώτα βήματα του στη γη.
Το έθιμο θα αναβιώσει την παραμονή των Χριστουγέννων στις 7:30 το βράδυ με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και της χορωδίας της Αρναίας.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: