«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Συν-τροφός της Εξουσίας

Του Στέλιου Βαλιάνου* 

Είναι δεδομένο ότι επί ελληνικού εδάφους όλοι έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της δικής τους 
γνώμης. 
Προφανώς και η σύντροφος του Πρωθυπουργού. 
Θεωρώ βέβαια κάπως άκομψο το σχήμα η σύντροφος του Πρωθυπουργού να παραχωρεί συνέντευξη με πολιτικά μηνύματα και μάλιστα... όμοια με την πιο σκληρή κυβερνητική γραμμή. 
Για να μου είναι πιο εύπεπτο θα θεωρήσω ότι εντάσσεται στο συνολικό επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μαξίμου, οτι κάτι εξυπηρετεί. Ίσως και να μιλάει ο σύντροφος της με τα δικά της λόγια. Ίσως το επικοινωνιακό team του Πρωθυπουργού να την έβαλε «μπροστινή».
 Όταν όμως ένα μέλος μιας πολιτικής οικογένειας,ως δημόσιο πρόσωπο, τοποθετείται πολιτικά , επιχειρώντας μάλιστα αδιαμφισβήτητα να εισπράξει πολιτικά οφέλη για λογαριασμό της κυβέρνησης, τότε θα δεχτεί την μεταχείριση και την κριτική που ασκείται στα πολιτικά πρόσωπα. 
Αυτό όμως που απολύτως μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση ,έτσι κι αλλιώς, είναι η τοποθέτηση της ερωτώμενης ότι (προφανώς δυστυχώς για την ίδια) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε μόνο τη διακυβέρνηση του τόπου αλλά όχι και την εξουσία… Προφανώς υπονοεί ότι κακώς προς στιγμήν το κυβερνών κόμμα δεν εχει καταφέρει να αλώσει όλους τους μηχανισμούς και τα κέντρα εξουσίας που αναπτύσσονται σε ένα κράτος. Από που αλήθεια προκύπτει αυτή η «ολιστική» άποψη περί εξουσίας? 
Η κατάληψη ποιου μεγέθους εξουσίας θα ικανοποιούσε το υφέρπον αίτημα της. 
Λαμβάνει υπόψη της ότι στο Κράτος Δικαίου (όπως και η Ελλάς) υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και ότι ως τρίτη εξουσία θεωρείται η Δικαιοσύνη? Θα προσδοκούσε πχ τον έλεγχο και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης ώστε να έχει επιτευχθεί ο σκοπός της κατάληψης και της εξουσίας και όχι απλά και μόνο της διακυβέρνησης..? Μήπως λησμονεί ότι οι Κυβερνήσεις αναδεικνύονται από εκλογές με όρους κοινωνικής συμφωνίας με το λαό και όχι για να διαφεντέψουν επί παντός επιστητού? 
Μήπως λησμονεί ότι, Συνταγματικά τουλάχιστον, η εξουσία εκπορεύεται από το λαό και ασκείται στο όνομα του? 
Τι ακατανόητη αγωνία και δίψα για εξουσία τους έχει καταλάβει? Βέβαια τα όσα είπε η κ . Μπαζιάνα είναι η προφορική διάσταση του ζητήματος. Τα όσα πράττει καθημερινά η Κυβέρνηση είναι η πρακτική διάσταση της έκτασης της εξουσίας που επιθυμούν.
 Η σύντροφος του πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας πολιτικό ρόλο, εμφανίζεται ως συν-τροφός της Εξουσίας.
 Θρέφει δηλαδή, την ακόρεστη δίψα για απόλυτη εξουσία που συνοδεύει τις ιδεολογικές ρίζες της Αριστεράς. 
Είναι φανερό πια οτι θεωρούν πως στο όνομα της μιας και μοναδικής αλήθειας ,αποκλειστικά κατεχόμενης από τους ίδιους, αλλά και της ιδεολογικής καθαρότητας θα πρέπει να υποταχθούν τα πάντα, φυσικά για το καλό του λαού.. 

* Δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: