«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Αγαπητές/τοί συνδημότισσες/τες,
Την 1η Ιανουαρίου 2011 ανατέλλει μια νέα εποχή που μεταβάλει ριζικά τον διοικητικό χάρτη της Δημοτικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Το συγκεντρωτικό κράτος μετακυλύει αποφασιστικές αρμοδιότητες στους νέους δήμους. Οι παλιές δομές παραχωρούν τη θέση τους σε νέους θεσμούς. Θεσμούς δημοκρατικούς, πιο ανοιχτούς και συμμετοχικούς, που μέλει όμως να δοκιμαστούν και να καταξιωθούν στην πράξη, με την κριτική στήριξη και την υπεύθυνη στάση όλων μας. Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μια νέα πραγματικότητα προέκυψε και στην περιοχή μας. Οι υφιστάμενοι σήμερα δήμοι Πολυγύρου, Ορμύλιας, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων, δίνουν τη θέση τους στο νέο, διευρυμένο εδαφικά και πληθυσμιακά, ισχυρό δήμο Πολυγύρου, τον μεγάλο δήμο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής.
Στο νέο δήμο Πολυγύρου που γεννιέται σε μια καθοριστική για το μέλλον της περιοχής μας περίοδο, καλούμαστε....... στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, να αναδείξουμε με την ψήφο μας το συνδυασμό που θα ηγηθεί του δύσκολου έργου της μετάβασης στη νέα εποχή. Να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας, δήμαρχο, δημοτικό συμβούλιο και τοπικά συμβούλια, που κρίνουμε άξιους και ικανούς να δώσουν όραμα και πνοή, ελπίδα και προοπτική για το στέργιωμα, την πρόοδο και την ανάπτυξη του νέου δήμου μας. Η νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση οφείλει να ενώσει και να δραστηριοποιήσει όλους τους πολίτες του δήμου μας, από την Μαραθούσα ως τη Μεταμόρφωση, από την Όλυνθο ως τον Ταξιάρχη και τον Γαλαρινό, μακριά από παραπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, ώστε επιτέλους, με στόχο και όραμα, με τόλμη και συνέπεια, να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε όλα όσα απαιτούνται για να μπορέσει ο δήμος μας να είναι στην πρωτοπορία του Νομού και της Περιφέρειας, αξιοποιώντας τα μοναδικά, αλλά αδρανοποιημένα, συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Αγαπητοί συνδημότες,
Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις, αποφασιστικές ενέργειες, αποτελεσματικές λύσεις. Με συναίσθηση των δυσκολιών που φέρνει το καινούριο, με επίγνωση των μεγάλων μας ευθυνών, με ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα, με επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις για την οργάνωση, λειτουργία και ανάπτυξη του νέου δήμου μας, ανακοινώνουμε σήμερα τη συγκρότηση του συνδυασμού «Δήμος Πολυγύρου – ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», και με την παρούσα διακήρυξη σας καλούμε όλους, χωρίς εξαιρέσεις, αποκλεισμούς και διαχωρισμούς, να προχωρήσουμε μαζί με αποφασιστικότητα, συνέπεια και συνεργασία, για να φτιάξουμε το νέο ισχυρό δήμο της πρωτεύουσας: Πρωταγωνιστή στο Νομό. Δυνατό στην Περιφέρεια. Σεβαστό και γνωστό στη χώρα.
Ποιοι είμαστε
Είμαστε κίνηση κοινωνικά και πολιτικά δραστήριων ανθρώπων χωρίς δεσμεύσεις από κόμματα και συμφέροντα. Εξαρτόμαστε μόνο από τους πολίτες του δήμου μας και σ’ αυτούς απευθυνόμαστε για να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε. Πιστεύουμε σε μια τοπική αυτοδιοίκηση θεσμικά αδέσμευτη, κομματικά ακηδεμόνευτη, διοικητικά ανεξάρτητη, οικονομικά αυτοδύναμη. Διεκδικητική για τα συμφέροντα του τόπου, που στέκεται αλληλέγγυα και δίπλα στα προβλήματα του κάθε δημότη, ιδιαίτερα των νέων, των ατόμων με ανάγκες, των μεταναστών. Τιμούμε όλα τα κόμματα ανεξαρτήτως, ως αναντικατάστατους θεσμούς της δημοκρατίας και του πολιτικού μας συστήματος. Όμως στα τοπικά ζητήματα, αφήνουμε στην άκρη τις κομματικές μας προτιμήσεις και αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο νέο δήμο μας.
Απευθυνόμαστε
Σε όλους τους πολίτες του δήμου μας που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της κοινωνίας, της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Σε όλες τις αγωνιστικές συνειδήσεις που διαθέτουν αντισώματα στην εξαγορά, στη λοβιτούρα, στα οργανωμένα συμφέροντα, αλλά και στην ηττοπάθεια και την αδιαφορία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις όλων των τοπικών, επαγγελματικών, εμπορικών, αγροτικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών φορέων, των παραγωγικών τάξεων, με κάθε δημότη ξεχωριστά, για να φέρουμε μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για να δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Παρά την μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει κυρίως τα πλατειά λαϊκά στρώματα και το συνεχές διογκωμένο πρόβλημα της ανεργίας που δυναμιτίζει τον κοινωνικό ιστό της περιοχής μας, ενωμένοι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά και να πάμε μπροστά.
Αγωνιζόμαστε
Για να φτιάξουμε ένα δήμο που θα εγγυάται τη νομιμότητα (και όχι την νομιμοφάνεια) στη λειτουργία όλων των θεσμικών διαδικασιών, στην απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών, στη δημοκρατία και στη συμμετοχική διαδικασία σε επίπεδο σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των έργων, στην αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ δήμου και δημότη. Η αναβάθμιση της πρωτεύουσας, η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των συνενούμενων δήμων, η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του βουνού και της θάλασσας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, η άμεση οργάνωση και η αποδοτική λειτουργία των νέων δημοτικών θεσμών και υπηρεσιών, συνιστούν τους βασικούς άξονες των προγραμματικών μας στόχων για την διακυβέρνηση του νέου δήμου Πολυγύρου. Ξεκινήσαμε τη διαμόρφωση ενός άμεσα υλοποιήσιμου επιχειρησιακού προγράμματος, με αναλυτικές αναφορές σε έργα και δράσεις, το οποίο σύντομα θα δώσουμε στη δημοσιότητα. Ο συνδυασμός «Δήμος Πολυγύρου-Κίνηση Ενεργών Πολιτών» συμβολίζει τη δυναμική της ενότητας και της συνεργασίας, την αναγκαιότητα της συνέργειας και της αρμονικής λειτουργίας, και πάνω απ’ όλα την ισόρροπη ανάπτυξη χωρίς διακρίσεις και χωρίς να αδικηθεί κανείς από τους συνενούμενους δήμους, όπως από την αρχή έχουμε διακηρύξει.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ
- Που θα διοικείται από πολίτες ίσους μεταξύ ίσων
- Που θα σέβεται το δικαίωμα των δημοτών του να απολαμβάνουν όλοι ισότιμα μια ανθρώπινη ζωή στην πρωτεύουσα, στις κωμοπόλεις και στα χωριά και θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τα βασικά και αυτονόητα δικαιώματά τους, χωρίς διακρίσεις. Για να αποκτήσει περιεχόμενο και ποιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δράσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της λύσης των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων του δήμου μας.
Για να κάνουμε μαζί το Δήμο μας χώρο δοκιμασίας και εφαρμογής:
 - δημιουργικής φαντασίας των ενεργών πολιτών,
- νέων πρωτοπόρων ιδεών,
- νέων μορφών λαϊκής συμμετοχής και παρέμβασης.
ΘΕΛΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ εφαλτήριο αγώνων, ιδεών και διεργασιών για την τοπική δημοκρατία. Μια δημοκρατία ζωντανή, συμμετοχική, όχι μόνο πολιτική αλλά και κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική.
Αναλαμβάνουμε από σήμερα, με τη δημόσια διακήρυξη του συνδυασμού μας, πρωτοβουλία συσπείρωσης και κοινής συστράτευσης και καλούμε όλες και όλους τους δημότες του νέου δήμου Πολυγύρου να ενωθούν μαζί μας, να χαράξουμε μια νέα ενωτική, δημιουργική πορεία, με αφετηρία και προορισμό τον άνθρωπο, τον δημότη και κάτοικο του νέου δήμου μας.
Ενωμένοι, πιο ισχυροί, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: