«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Oι Ρώσοι προτιμούν την Χαλκιδική!

Ρωσική επέλαση στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής την ίδια ώρα που οι Έλληνες ιδιοκτήτες πουλάνε όσο-όσο. Ποιες περιοχές και ποια ακίνητα προτιμούν οι Ρώσοι για τις αγορές τους.
Τις μόνιμες διακοπές τους στην Χαλκιδική φαίνεται να εγκαταλείπουν οι Έλληνες, καθώς ολοένα και περισσότερα ακίνητα βγαίνουν προς πώληση στην περιοχή με τους αγοραστές να προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από Ρωσία και Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το 2012 παρατηρείται αύξηση έως και 35% των ακινήτων προς πώληση σε....
σχέση με το 2011, ενώ οι τιμές σημειώνουν μείωση από 20 έως 40% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι μειωμένες τιμές αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι είναι ουσιαστικά αυτοί που κρατούν ζωντανή την αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής. Οι πλέον δραστήριοι είναι οι
Ρώσοι που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 60% των πράξεων αγοραπωλησίας, ενώ σημαντική παρουσία έχουν Σέρβοι, Σκοπιανοί, Ρουμάνοι και Βούλγαροι με συνολικό ποσοστό περί το 15%. Λιγότερες από δυο στις δέκα αγορές, εξάλλου, γίνονται από Έλληνες. 
«Φαίνεται ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν επηρεάζει αρνητικά τους Ρώσους, καθώς την βλέπουν σαν ευκαιρία να αγοράσουν ακίνητα σε χαμηλές τιμές», τονίζει στη Voria.gr ο Γιώργος Τσιγαράς, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Halkidiki Properties. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι Έλληνες είναι διαλλακτικοί και ρίχνουν τις τιμές για να «ξεφορτωθούν» το εξοχικό τους και να απεμπλακούν από τα δάνεια και τις τράπεζες.

«O Έλληνας δεν μπορεί να καλύψει τα τεκμήρια και τα χαράτσια της εξοχικής του κατοικίας και αναγκάζεται να την πουλήσει, προκειμένου να συντηρήσει την κύρια κατοικία του», σημειώνει ο
Γρηγόρης Στιβαχτάρης, ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις και παζάρια μέχρι να ολοκληρωθεί μία αγοραπωλησία.

Εκτός από τις δελεαστικές προσφορές στην Χαλκιδική, καταλυτικά για την αύξηση των ρωσικών επενδύσεων στα ακίνητα λειτούργησε και η αλλαγή στο καθεστώς μεταβίβασης ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές.


«Βελτιώθηκε σημαντικά ο τρόπος αγοραπωλησίας. Μέχρι και πέρυσι τον Ιούλιο η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, καθώς ένας Ρώσος ήθελε τουλάχιστον δέκα μήνες για να αγοράσει ένα ακίνητο, κάνοντας πρώτα προσύμφωνο, ενώ τώρα χρειάζεται μία εβδομάδα», επισημαίνει ο κ. Τσιγαράς, προσθέτοντας ότι για πολλούς αποτελεί όνειρο ζωής η απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα.
Επιπλέον, αναφέρει ότι «οι περισσότεροι ξένοι έχουν ταξιδέψει στην Χαλκιδική στο παρελθόν, έχουν έρθει ως τουρίστες, τους έχει αρέσει τόσο πολύ το μέρος και αποφάσισαν να έρθουν πίσω για να αγοράσουν ένα σπίτι στην περιοχή».
Πρώτη επιλογή η Κασσάνδρα
Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται κυρίως για ακίνητα στην παραθαλάσσια ζώνη της Χαλκιδικής, με την Κασσάνδρα να αποτελεί την πρώτη επιλογή. «Το 75% των Ρώσων ζητάει ακίνητο στην Κασσάνδρα. Στο πρώτο πόδι υπάρχουν περισσότερες προσφορές και μεγαλύτερος ανταγωνισμός», σημειώνει ο κ. Τσιγαράς.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται Σιθωνία, καθώς και οι περιοχές προ της χερσονήσου του Άθω, Ιερισσό, Ουρανούπολη και Αμμουλιανή, σύμφωνα με τον κ. Στιβαχτάρη. Το κομμάτι της ορεινής Χαλκιδικής προσελκύει περισσότερο Έλληνες αν και η κίνηση είναι πεσμένη εξαιτίας της κρίσης.

Σίγουρα, πάντως, οι παραθαλάσσιες περιοχές τραβάνε σαν μαγνήτης τους ξένους, οι οποίοι, σύμφωνα με τους μεσίτες, προτιμούν αγροτεμάχια άνω των 4 στρεμμάτων για να είναι οικοδομήσιμα, αλλά και εξοχικές κατοικίες εκεί που σκάει το κύμα.
Παρά το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ακίνητα της Χαλκιδικής, το 2012 ξεκίνησε με πτώση των πωλήσεων από 15 έως και 30%, σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στην άσχημη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πάντως, οι μεσίτες φαίνεται να μην χάνουν την αισιοδοξία τους, καθώς αναμένουν η ζήτηση να αυξηθεί στο μέλλον και η κατάσταση να ομαλοποιηθεί. «Ελπίζουμε ότι σε δύο χρόνια η κατάσταση θα βελτιωθεί, θα αλλάξει η ψυχολογία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χαλκιδικής θα επιδράσουν θετικά στο real estate της περιοχής», σημειώνει ο κ. Στιβαχτάρης.
της Χριστίνας Τσερβελή
voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: