«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΒΕΤΑΙ Ή ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟ 2013

Πρόκειται για γνωστή, μνημονιακή και νομοθετημένη δέσμευση της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ, να χορηγεί επίδομα ανεργίας μάξιμουμ 450 ημέρες, εντός διαστήματος 4 ετών.
Εγκύκλιος του Οργανισμού δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς ο χρόνος εφαρμογής της διάταξης πλησιάζει.
Σύμφωνα με αυτήν:...

  • Από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Δηλαδή για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.
  • Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.
Ενδεικτικά αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • Η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος το συγκεκριμένο διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση. Δηλαδή θα πρέπει να πάρει 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2013. Σε περίπτωση που έχει πάρει 210 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 450 που είναι το νέο όριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιδότηση για 240 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για 300 που θα είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τις ασφαλιστικές
Αλλαγές προβλέπονται από 1η Ιανουαρίου 2013 και όσον αφορά στα δώρα:
Συγκεκριμένα, και υπό την προϋπόθεση ότι τα δώρα στους ανέργους δεν θα κοπούν με το νόμο που αναμένεται να έρθει στη βουλή τις επόμενες ημέρες, οι άνεργοι θα πρέπει
Α)για το δώρο Πάσχα να παραμένουν επιδοτούμενοι μέχρι τις 30 Απριλίου για να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, δηλαδή 12.5 ημερήσια επιδόματα , ενώ μέχρι φέτος, ίσχυε ότι πρέπει να είναι επιδοτούμενοι μέχρι 30 Μαρτίου.
Β)για το δώρο Χριστουγέννων, προβλέπεται ότι για κάθε μήνα επιδότησης από 1ης Μαΐου κάθε έτους η οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί σε 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 6). Επιπλέον για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μήνα επιδότησης θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να είναι επιδοτούμενοι από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου (και δεν αρκεί πλέον τετράμηνη επιδότηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: