«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ

Στις 26 Οκτωβρίου 1912 ο Ελληνικός Στρατός, επί Πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, με αρχηγό τον διάδοχο Κωνσταντίνο εισέρχεται στη Θεσσαλονίκη, ελευθερώνοντας την από τον τουρκικό ζυγό και προλαβαίνοντας την απέλπιδα προσπάθεια των Βουλγάρων κομιτατζήδων να την καταλάβουν.

Επτά ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου του 1912 ο Ουλαμός του...
Αξιωματικού Ιωάννη Αλεξάκη, εισέρχεται ως απελευθερωτής στην Λιαρίγγοβη (Αρναία), γινόμενος δεκτός με ενθουσιασμό από τον κλήρο και το λαό της.

Αυτή την επέτειο γιορτάζει η Αρναία ξανά εδώ και  χρόνια την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, σε συνδυασμό με τη μεγάλη γιορτή των Αγίων Αναργύρων.
Οι εφετινές επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις της συμπλήρωσης των 100 ετών από την απελευθέρωση της Αρναίας και της Β. Χαλκιδικής γίνονται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας.


Η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» στην Αρναία, 4-5 Νοεμβρίου 2012
Στο πλαίσιο των εφετινών επετειακών εκδηλώσεων, έχουμε τη μεγάλη ευλογία για την Κωμόπολη της Αρναίας και την περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής της μεταφοράς της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» για προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας, στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2012.
Η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ», που φυλάσσεται στο Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του Αγίου Όρους.
Η έλευση της Εικόνος, έπειτα από απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους Άθωνος,  θα γίνει στο πλαίσιο εορτασμού της συμπλήρωσης 100 ετών από την απελευθέρωση της Αρναίας (2 Νοεμβρίου 1912), αλλά και γενικότερα της Χαλκιδικής, του Αγίου Όρους και μεγάλου τμήματος της Μακεδονίας από τον  τουρκικό ζυγό και της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ίδρυση, στην υπάρχουσα μορφή του, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Πρωτοδιακόνου Στεφάνου (1812).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012
18:00΄
Θεατρική παράσταση «Το όνειρο του σκιάχτρου» του Ευγένειου Τριβιζά, από την παιδική σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.
Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Η παράσταση   είναι  ενταγμένη   στο  θεσμό   «ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ  2011-2014» του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
(Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας)

Τετάρτη  31 Οκτωβρίου 2012
18:00΄
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων.

Πέμπτη  1 Νοεμβρίου 2012
7:30΄
Όρθρος και Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία

στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Αρναίας.
10:30΄
Επίσημη Δοξολογία για την Απελευθέρωση της Αρναίας.
10:40΄
Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων Αναργύρων.
11:30΄
Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου Απελευθέρωσης της Αρναίας-Κατάθεση Στεφάνων
12:30΄
Ομιλία με θέμα: «Η Απελευθέρωση της Αρναίας και της Β. Χαλκιδικής από τον τουρκικό ζυγό» από τον κ. Δημήτριο Κύρου.
(Αίθουσα  «Μητροπολίτης Σωκράτης» Δημαρχείου Αρναίας).
Μουσικές Εκδηλώσεις.
Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων στους εισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  το έτος 2012 από το Γενικό  Λύκειο Αρναίας και το ΕΠΑΛ Αρναίας.
Αποκαλυπτήρια εντοιχισμένης στην οικία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ πλάκας, όπου έγινε η τελευταία μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στις 15 Οκτωβρίου 1912.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012
19:30΄
Χορευτικό αφιέρωμα στη Μακεδονία από τα τμήματα παραδοσιακών χορών Αρναίας του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αριστοτέλη.
(Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας).

Σάββατο 3  Νοεμβρίου 2012 
19:30΄
Συνάντηση χορωδιών
Συνδιοργάνωση: Παγχαλκιδικός  Σύλλογος  Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης»-Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αριστοτέλη.
Συμμετέχουν οι χορωδίες Αρναίας, Παλαιοχωρίου-Μ. Παναγίας, Ζερβοχωρίων και Παγχαλκιδικού  Συλλόγου Θεσσαλονίκης  (Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας)

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012
16:30΄
Άφιξη και υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» στην Κεντρική πλατεία Αρναίας  - Δέηση.
Προσφώνηση του Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Χρήστου Πάχτα. Αντιφώνηση του Πρωτεπιστάτη π. Μάξιμου.
Μεταφορά της Ιεράς Εικόνος με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου.
17:00΄
Αρχιερατικός Εσπερινός  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου.
Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.
22:00΄
Ιερά Αγρυπνία.

Δευτέρα  5 Νοεμβρίου 2012
07:30΄
Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου.
Εν συνεχεία αναχώρηση της Ιεράς Εικόνος.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012
19:00

Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, με αφορμή τα 100 χρόνια από την κήρυξη των Βαλκανικών πολέμων (Εγκαίνια έκθεσης/χαιρετισμοί/προβολή της ταινίας του Βασίλη Μάρου με τίτλο: Ελευθέριος Βενιζέλος/ηχητικά ντοκουμέντα.
Συνδιοργάνωση με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος (παράρτημα Μακεδονίας).
(Αίθουσα Μητροπολίτης Σωκράτης Δημαρχείου Αρναίας)
 halkidikinews.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λίγο ανιστόρητο το ιστορικό της ημέρας αλλά δε πειράζει!
Για να αποκαταστήσουμε όμως την ιστορική αλήθεια!

α) Επικεφαλής του Ουλαμού που εισήλθε στην Αρναία ΔΕΝ ήταν ο ανθυπολοχαγός τότε Ι. Αλεξάκης αλλά ο Υπολοχαγός του ο Λυμπέρης Καλοπόθος. Ο Αλεξάκης έγραψε τα απομνημονεύματά του που μας πρόσφεραν πολλές ιστορικές πληροφορίες και γι αυτό έγινε η παρεξήγηση. Όμως θα πρέπει να τις επιβεβαιώνουμε όσο μπορούμε και να μη τις παίρνουμε ως τις μόνες αλήθειες.

β) Η εντολή που είχε ο Ουλαμός ήταν να φτάσει το γρηγορότερο στην Ιερισσό και στον ισθμό του Άθω για να αποκόψει έναν λόχο του Βουλγαρικού στρατού που κινιόταν προς τα εκεί (σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Ειρηναίος).
«Ρεσετνίκια 2-XI-12, VII Μεραρχίαν... Τέλος εντεύθεν αποστέλλω εις Άγιον Όρος ένα ουλαμόν με 2 Αξιωματικούς... Τάγμα Κρητών. Κολοκοτρώνης», Αρχείο Δ.Ι.Σ, Φ. 1699α/Β/1368.
Το σούρουπο ο Ουλαμός έφτασε στην Αρναία όπου και κατέλυσε.

γ) Το Άγιο Όρος όμως καταλήφθηκε γύρω στις 11:00 π.μ της ίδιας ημέρας (δηλ. 2 Νοεμβρίου 1912 π.η.) από άγημα πεζοναυτών του αντιτορπιλικού Θύελλα υπό τις διαταγές του σημαιοφόρου Γεωργίου Παπαγεωργίου και γύρω στις 14:00 καταλήφθηκε η Ιερισσός από λόχο πεζοναυτών του θωρηκτού Αβέρωφ με μοίρα πολυβόλων υπό τις διαταγές του ανθυποπλοίαρχου Τηλέμαχου Κορμούλη.
«Αρχηγόν Στόλου.
Ανάγκη εθνική απολύτος όπως καταληφθή Άγιον Όρος αμέσως... Τόπος αποβάσεως συνιστώμεν τον Ισθμόν διά του όρμου Αμουλιανής ή του της Ιερισσού προς αποκοπήν απειλουμένης προελάσεως. Ωσαύτως διά μικρού είτα αποσπάσματος εις Δάφνην, όπερ θέλει μεταβή εις Καρυάς, έδραν της Συνάξεως των Μοναχών. Αθήναι 1-XI-1912, Στράτος» (Αρχείο Δ.Ι.Σ., Φ. 1699α /Β/1367).>>
Ο Καλοπόθος και ο Αλεξάκης έφτασαν στην Αρναία το σούρουπο της αυτής ημέρας, όταν δηλ. ο στόχος είχε επιτευχθεί.
Οπότε δεν είχαν καμιά σχέση με την κατάληψη της υπόλοιπης ΒΑ Χαλκιδικής στην παρούσα φάση εκτός από το χωριό του Γοματίου!

Υ.Γ: Ίδια διαταγή για την ταχεία κατάλυψη της Ιερισσού και του Αγίου Όρους πήρε την 1η Νοεμβρίου και το 1ο Τάγμα του 20ου Συντάγματος υπό της διαταγές του ταγματάρχη Καρέκλη . Το βράδυ στις 2 Νοεμβρίου με το ατμόπλοιο "Αίολος" το τάγμα φτάνει στον όρμο της Δάφνης και στις 3 Νοεμβρίου αποβιβάζεται ο λόχος του Μιχάλη Μιχάλου στην Ιερισσό όπου βρίσκει και τον Ουλαμό του Καλοπόθου.
Λαδιαβίτης