«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η «ατμομηχανή καινοτομίας» της ΕΕ για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας


Βρυξέλλες, 29 Νοεμβρίου 2012
 Ισχυρή στήριξη παρείχε η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), τον οργανισμό που φιλοδοξεί να καταστεί η «ατμομηχανή καινοτομίας» της ΕΕ. Η σχετική έκθεση υπερψηφίστηκε πανηγυρικά χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (46 ψήφοι υπέρ, 0 κατά, 4 αποχές).
Το ΕΙΤ κατέχει ιδιαίτερη θέση στην στρατηγική "Ορίζοντας 2020", το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία για την...
περίοδο 2014-2020, καθώς ενσαρκώνει την «ατζέντα καινοτομίας» της ΕΕ. Η καινοτομία απουσίαζε από τα προηγούμενα Προγράμματα Πλαίσιο για την έρευνα, όμως το ΕΙΤ είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση του «Ευρωπαϊκού Παραδόξου» σύμφωνα με το οποίο, ενώ η Ευρώπη διαθέτει επιστημονική έρευνα υψηλής ποιότητας, δεν βρίσκει πάντα τον τρόπο να τη μετατρέψει σε επιτυχείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Το ΕΙΤ θα διαδραματίσει τον ρόλο «καταλύτη καινοτομίας», γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στο ερευνητικό εργαστήριο και την αγορά, προωθώντας μακροπρόθεσμες, διασυνοριακές και διαθεματικές συνεργασίες ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και εταιρείες, και διευκολύνοντας την ανάπτυξη και ταχεία απορρόφηση από την αγορά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Το ΕΙΤ φιλοδοξεί να αποτελέσει «εργοστάσιο» ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και να μετατρέψει ριζικά τον τρόπο αξιοποίησης και μετατροπής σε οικονομικό και κοινωνικό όφελος της επιστημονικής έρευνας που η ΕΕ παράγει.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς και σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)  της έκθεσης για το ΕΙΤ, τόνισε την εκπαιδευτική διάσταση του ΕΙΤ: «Το ΕΙΤ είναι το μόνο μέσο στον Ορίζοντα 2020, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική διάσταση, υλοποιώντας το «Τρίγωνο της Γνώσης» (Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία). Το ΕΙΤ συνδυάζει υψηλής ποιότητας κατάρτιση, επιχειρηματική εκπαίδευση και κινητικότητα για τους κορυφαίους νέους επιστήμονες και ερευνητές της Ευρώπης. Ο φιλόδοξος στόχος του ΕΙΤ να απονείμει ως το 2020 σε 20.000 μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές πτυχία με τη σφραγίδα του ΕΙΤ και να τους προσφέρει επιχειρηματικές δεξιότητες και εμπειρίες, θα αποτελέσει τον «συνδετικό κρίκο» στην αλυσίδα καινοτομίας: νέους Ευρωπαίους ικανούς για καινοτομική επιχειρηματικότητα που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόμαστε. Και είναι αυτονόητο ότι αυτό το νέο μοντέλο εκπαίδευσης οφείλουν να ακολουθήσουν τα Ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να αποτελέσουν εργαστήρια οικονομικής και κοινωνικής προόδου και όχι καταφύγια αυτοεξυπηρετούμενων, βαθιά συντηρητικών, συμφερόντων».
Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας είναι το «Σχέδιο Περιφερειακής Καινοτομίας» (Regional Innovation Scheme), μια πρόταση του ιδίου που ενσωματώθηκε στο EIT και η οποία αποσκοπεί στην διεύρυνση της καινοτομικής δραστηριότητας σε μειονεκτούσες περιφέρειες της Ευρώπης. Στόχος του σχεδίου είναι η αναγνώριση εστιών αριστείας στην περιφέρεια της ΕΕ (όπως π.χ. οι εξαιρετικές νησίδες αριστείας, παγκόσμιου βεληνεκούς, που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι οποίες όμως χάνονται μέσα στη γενικευμένη μετριότητα) και η σύνδεσή τους με τις πρωτοπόρες «Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας» του EIT. Η δυνατότητα συγχρηματοδότησης αυτών των εστιών από τα διαρθρωτικά ταμεία, θα διασφαλίσει ότι Ευρωπαϊκά κονδύλια θα διατεθούν για δράσεις καινοτομικής ανάπτυξης, που σε αντίθεση με το παρελθόν, θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την οικονομία.
Η χρηματοδότηση του EIT ορίστηκε αρχικά στο 3,3% του συνολικού προϋπολογισμού έρευνας της ΕΕ, ενώ πολλοί Ευρωβουλευτές ζητούν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό για το «Ευρωπαϊκό MIT», αναγνωρίζοντας τις προοπτικές που προσφέρει για δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και θέσεων εργασίας.
«Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του EIT αποτελεί η ύπαρξη ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την έρευνα και την καινοτομία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις και τους διεθνείς ανταγωνιστές της, εάν δεν στοχεύσει στην Οικονομία της Γνώσης και σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στα εργαλεία που προσφέρει η υψηλή τεχνολογία και η πληροφορική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιστημονική έρευνα δεν είναι δαπάνη, είναι επένδυση για το μέλλον» κατέληξε ο κος Τσουκαλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: