«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Επιστροφή φόρων 3,2 δισ. ευρώ… εντός 10 ημερών

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών καθιερώνονται διαδικασίες εξπρές για την επιστροφή των φόρων προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές μέχρι 300.000 ευρώ και οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί και έχει εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης.
Η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να δώσει ανάσα σε πάνω από 330.000 επιτηδευματίες -επαγγελματίες και επιχειρήσεις- που περιμένουν με αγωνία την επιστροφή φόρου, όπως είναι...
για παράδειγμα ο Φόρος Προστιθέμενης αξίας.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης υπέγραψε εγκύκλιο που εστάλη προς όλες τις εφορίες να επιστραφούν συνολικά πάνω από 3,2 δισ. ευρώ με παράλληλο συμψηφισμό χρεών προς και από το κράτος.
Εφόσον ο δικαιούχος πρόκειται να λάβει επιστροφή ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος έως 300.000 ευρώ αυτό θα γίνεται μέσα σε διάστημα 10 ημερών. Αν τα ποσά είναι πάνω από 300.000 ευρώ τότε η όλη διαδικασία επιστροφής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, με αυτή την απόφαση, πάνω από 255.000 φυσικά πρόσωπα θα λάβουν επιστροφές φόρων εισοδήματος 94,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 78.000 επιχειρήσεις θα έχουν επιστροφή φόρου 1,33 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το αργότερο σε τρεις μήνες θα έχει επιστραφεί ΦΠΑ συνολικού ποσού 1,7 δισ. ευρώ σε 11.700 επιχειρήσεις.
Με βάση την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών οι περιπτώσεις επιστροφής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
1. Επιστροφές για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ. Στην κατηγορία αυτή θα περιλαμβάνονται ποσά που αφορούν δηλώσεις ή αιτήσεις επιστροφής, κατά περίπτωση, για τις οποίες έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ και έχει εκκαθαριστεί η απαίτηση.
2. Επιστροφές για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί εκκαθάριση των σχετικών αιτήσεων, δεν έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ ή αυτό που έχει εκδοθεί δεν έχει εκκαθαριστεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.. θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία.
Επιστροφές Φ.Π.Α – Οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ θα αξιολογούνται άμεσα από τη Γ.Γ.Π.Σ., και αυτομάτως θα εξαιρούνται οι υποθέσεις για τις οποίες η επιστροφή πραγματοποιείται κατόπιν ελέγχου.

– Για αιτήσεις των οποίων η επιστροφή διενεργείται άμεσα χωρίς έλεγχο το ΑΦΕΚ θα εκδίδεται από τις Δ.Ο.Υ. εντός 15 ημερών.
– Για τις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος αυτός, θα ολοκληρώνεται εντός 2 μηνών ενώ το ΑΦΕΚ εκδίδεται εντός 30 ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Επιστροφές φόρου εισοδήματος: -Η Γ.Γ.Π.Σ. για όσες περιπτώσεις δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών θα προβαίνει κατόπιν των προβλεπόμενων ελέγχων στους απαραίτητους συμψηφισμούς των επιστρεπτέων ποσών με τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς το Δημόσιο και, εν συνεχεία, θα επιστρέφει στους δικαιούχους το τυχόν εναπομένον ποσό εντός 15 ημερών από την εκκαθάριση.
-Για όσες περιπτώσεις απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, η Γ.Γ.Π.Σ. θα εκδίδει και θα αποστέλλει σε κάθε Δ.Ο.Υ. κατάσταση επιστροφών για επεξεργασία και έλεγχο του επιστρεπτέου ποσού. Ο έλεγχος της κάθε κατάστασης επιστροφών για επεξεργασία πρέπει να τελειώνει το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες από την παραλαβή της.
-Μετά τους σχετικούς ελέγχους, για όσους φορολογούμενους έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η Δ.Ο.Υ. ο φόρος επιστρέφεται στους δικαιούχους εντός 15 ημερών.
-Για όσους φορολογούμενους δεν έχουν προσκομίσει τα δικαιολογητικά για έλεγχο εντός 10 ημερών, οι Δ.Ο.Υ. προκειμένου να προβούν στη επιστροφή των ποσών θα καλούν αυτούς εκ νέου όπως προσκομίσουν τα δικαιολογητικά αυτά το αργότερο εντός μηνός. Εφόσον αυτά προσκομισθούν οι Δ.Ο.Υ θα εκδίδουν Α.Φ.ΕΚ. επιστροφής και θα ακολουθείται η οριζόμενη διαδικασία της Α’ κατηγορίας.
 enimerwsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: