«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Προσεχώς νέοι δρόμοι για Χαλκιδική

Μεγάλες αλλαγές στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής βρίσκονται... καθ' οδόν, αφού σε εξέλιξη είναι η κατασκευή τριών οδικών αξόνων, αλλά και ο σχεδιασμός νέων δρόμων που θα αλλάξουν εντελώς το τοπίο των μετακινήσεων στον τουριστικό νομό της Βόρειας Ελλάδας. Ετσι, τα επόμενα χρόνια το ταξίδι προς τη Χαλκιδική θα αποτελεί γρηγορότερη και, κυρίως, ασφαλέστερη υπόθεση, τόσο γι' αυτούς που κατευθύνονται προς την Κασσάνδρα, όσο και για όσους έχουν προορισμό προς τη Σιθωνία και...
το Αγιον Ορος.
Φέτος, ωστόσο, οι εκδρομείς θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη προσοχή, αφού στις μικρές ή μεγάλες αποδράσεις τους θα συναντούν έργα. Ετσι, το καλοκαίρι οι χιλιάδες επισκέπτες της Χαλκιδικής, τουρίστες και παραθεριστές, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Κι αυτό καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δε θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω των έργων, εντούτοις, η κατασκευή των οδικών αξόνων θα επιφέρει αναπόφευκτη αναστάτωση και ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες.
Μουδανιά – Ποτίδαια
Αποτελεί ένα μικρό οδικό τμήμα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, είναι ωστόσο ένα από τα επικινδυνότερα, όπου δυστυχώς έχουμε θρηνήσει κατ' επανάληψη νεκρούς. Επιπλέον, αποτελεί ταυτόσημο της ταλαιπωρίας, αφού όποιος επιχειρεί να το διανύσει, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, συνήθως μπλέκει σε ουρές μποτιλιαρισμένων ΙΧ.
Ο λόγος για το τμήμα Μουδανιά – Ποτίδαια. Η «Εγνατία Οδός ΑΕ» έβαλε μπρος τη μετατροπή του συγκεκριμένου τμήματος σε αυτοκινητόδρομο, αν και όχι όλου. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανάδοχος και ήδη εκτελούνται εργασίες σε... τμήμα του τμήματος Μουδανιά – Ποτίδαια, έπειτα από διαγωνισμό στον οποίο προχώρησε η «Εγνατία Οδός ΑΕ».
Ειδικότερα, από τα 5,2 χιλιόμετρα του δρόμου δημοπρατήθηκαν και έχουν ανάδοχο μόνον τα 4,2, αφού το τελευταίο χιλιόμετρο, πριν από τη γέφυρα της Ποτίδαιας, έμεινε εκτός δημοπράτησης, λόγω δικαστικής εμπλοκής. Κι αυτό συνέβη καθώς παρόδιοι προσέφυγαν στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι το έργο θίγει χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να εξεταστεί αν όντως θίγονται αρχαιολογικοί χώροι. Ετσι, το συγκεκριμένο χιλιόμετρο μπήκε στο... ψυγείο, μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Σημειωτέον ότι ο δρόμος έπρεπε να είναι προ πολλού έτοιμος και όχι να ξεκινά σήμερα η κατασκευή του, όμως από το 2006, οπότε και συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά σε εργολαβία, δέχεται διαρκώς προσφυγές.
Στην «Εγνατία Οδός ΑΕ» πάντως, αποφάσισαν να δημοπρατήσουν έστω τα 4,2 από τα 5,2 χιλιόμετρα, προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαν εξασφαλιστεί και να μην οδηγηθεί συνολικά στις ελληνικές καλένδες το έργο.
Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», καθηγητής Παρασκευάς Σαββαΐδης, η σύμβαση έχει υπογραφεί, η εργολαβία έχει ξεκινήσει και οι άδειες για τις κυκλοφοριακές διευθετήσεις έχουν εκδοθεί. «Το έργο είναι δύσκολο και ειδικά τους θερινούς μήνες η εκτέλεσή του είναι ακόμα δυσκολότερη. Γι' αυτό και ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του έργου είναι 36 μήνες», αναφέρει ο κ. Σαββαΐδης.
Επισημαίνει πάντως ότι κατά την έξοδο του Πάσχα δε θα υπάρχει πρόβλημα, όμως το καλοκαίρι τα έργα θα είναι πιο προχωρημένα και οι παραθεριστές και οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.
Σχετικά με το τελευταίο χιλιόμετρο που έμεινε εκτός εργολαβίας, ο κ. Σαββαΐδης λέει ότι η προσφυγή συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται η έκδοση απόφασης. «Ο χαρακτηρισμός του δρόμου ως εθνικής σημασίας, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, αποτελεί στοιχείο το οποίο πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει ώστε το ΣτΕ να δώσει το ''πράσινο φως'' για τη δημοπράτηση και του τελευταίου χιλιομέτρου. Παρότι οι καιροί είναι δύσκολοι, υπάρχει σχεδιασμός και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εντάξουμε την κατασκευή του συγκεκριμένου χιλιομέτρου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα 4,2 χιλιόμετρα», υπογραμμίζει ο κ. Σαββαΐδης.
Πάντως, η εργολαβία που είναι ήδη σε εξέλιξη προβλέπει την αναβάθμιση και μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο της επαρχιακής οδού Μουδανιά – Ποτίδαια, με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και με ενδιάμεσο μεταλλικό στηθαίο. Προβλέπει επίσης την κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου συνολικού μήκους 9,7 χλμ., εκατέρωθεν της αρτηρίας, για την εξυπηρέτηση των παρόδιων εγκαταστάσεων. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση ορισμένων από τις κάθετες οδούς, ώστε μέσω αυτών να αποκτούν ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση οι υφιστάμενες παραθαλάσσιες χρήσεις γης.
Ποτίδαια - Κασσανδρεία
Εργασίες εκτελούνται όμως και μετά την Ποτίδαια. Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο Ποτίδαια – Κασσανδρεία, μήκους 17,7 χλμ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οδικά τμήματα της Χαλκιδικής. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άξονα, και σε συνδυασμό με το τμήμα Μουδανιά – Ποτίδαια, το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής θα πάρει μια μεγάλη κυκλοφοριακή ανάσα και, κυρίως, θα βελτιωθεί κατά πολύ το επίπεδο ασφάλειας.
Το έργο, που αποτελεί μια από τις πλέον κρίσιμες υποδομές της χερσονήσου της Κασσάνδρας, περιλαμβάνει δύο ανισόπεδους κόμβους. Στα πρώτα 5,5 χλμ. γίνεται διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου, ενώ τα υπόλοιπα 11,5 χλμ. αφορούν νέα χάραξη. Η κατασκευή του άξονα προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015.
Οσον αφορά το φετινό καλοκαίρι, όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Μήλιος, οι εργασίες δε θα δημιουργήσουν προβλήματα στους εκδρομείς και τους παραθεριστές. «Εργα θα γίνονται εκτός δρόμου, ειδάλλως οι διερχόμενοι θα ακολουθούν παρακαμπτήριες οδούς, οι οποίες θα διαθέτουν δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, έργα και κυκλοφορία, θα βρίσκονται ξέχωρα», υπογραμμίζει ο κ. Μήλιος.
Εξάλλου, μελέτη υπάρχει και για το τμήμα από την Κασσανδρεία μέχρι το Πευκοχώρι, μήκους 23 χλμ. Μολονότι, το συγκεκριμένο τμήμα δεν είναι μέχρι στιγμής ενταγμένο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, οι αρμόδιοι φορείς ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορέσουν να το εντάξουν, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο κεντρικός άξονας της Κασσάνδρας.
Θέρμη - Γαλάτιστα
Επειτα από καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, εδώ και ενάμιση μήνα εκτελούνται εργασίες, και μάλιστα με καλούς ρυθμούς, σε έναν από τους πιο επικίνδυνους, κορεσμένους και στενούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον άξονα Θέρμη – Γαλάτιστα, ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό άξονα σύνδεσης της Βόρειας Χαλκιδικής και του Αγίου Ορους με τη Θεσσαλονίκη.
Η βελτίωση του δρόμου Θέρμη – Γαλάτιστα έχει μεγάλη ιστορία, η οποία χάνεται στο βάθος μιας δεκαετίας. Τελικά, αποφασίστηκε και προωθήθηκε η υλοποίηση εργασιών βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας της υφιστάμενης οδού.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου στα πρώτα 18,5 χλμ. με πλάτος οδοστρώματος 11 μέτρων, την κατασκευή νέας χάραξης για τα επόμενα 3 χλμ., τη διαπλάτυνση με ελαφριά μετατόπιση του άξονα της οδού για τα υπόλοιπα 1,8 χλμ., την κατασκευή 12 ισόπεδων κόμβων και την κατασκευή περιορισμένου αριθμού παράπλευρων οδών. Ουσιαστικά, στα πρώτα χιλιόμετρα του δρόμου θα γίνει διαπλάτυνση, ενώ πριν από τη Γαλάτιστα, όπου υπάρχουν πολλές και επικίνδυνες στροφές, θα υπάρξει νέα χάραξη.
Εξάλλου, από τη Γαλάτιστα και μέχρι τον Πολύγυρο το οδικό τμήμα έχει εδώ και χρόνια χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου. Το έργο έχει αναλάβει η «Εγνατία Οδός ΑΕ».
«Σε αρκετά σημεία του δρόμου εκτελούνται έργα, ωστόσο πιστεύω ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα με την έξοδο του Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, στις μεγάλες εξόδους των θερινών μηνών, του Αγίου Πνεύματος, Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά και τον Δεκαπενταύγουστο, έχουμε ήδη ζητήσει από τον ανάδοχο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους εκδρομείς», επισημαίνει διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», καθηγητής Παρασκευάς Σαββαΐδης.
Η βελτίωση – διαπλάτυνση του τμήματος Θέρμη – Γαλάτιστα, έχει προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ.
Στις προθέσεις της «Εγνατία Οδός ΑΕ» είναι εξάλλου η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση του δρόμου από τον κόμβο των Μουδανιών μέχρι τη Γερακινή, σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια, πιθανώς, μέχρι τη Νικήτη. «Ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες μελέτες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν, να εκπονηθούν και αργότερα να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης», καταλήγει ο κ. Σαββαΐδης.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: