«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Κλιμακωτή παράταση για φορολογικές δηλώσεις

Κλιμακωτά και έως 30 Αυγούστου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα παρατείνεται μέχρι και την 8η Ιουλίου 2013 η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από εταιρίες (ΟΕ, ΕΕ).
Ειδικότερα η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους του άρθρου 62 του ΚΦΕ (φυσικά πρόσωπα), παρατείνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής:...

-Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013,
-για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,
-για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,
-για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,
-για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
-και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.

Παράλληλα παρατείνεται μέχρι  και την 8η Ιουλίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ.) .
Η πιο πάνω προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ισχύει και για τις εταιρείες που υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσική μορφή στην Δ.Ο.Υ., εκτός αυτών που προβλέπεται κατά περίπτωση  ειδικότερη προθεσμία από τις διατάξεις του άρθρου 64 του Κ.Φ.Ε. (περιπτώσεις  δ', ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1).
Η πεπατημένη
Στις παραπάνω αποφάσεις οδηγήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην προετοιμασία του συστήματος taxisnet για να υποδεχθεί περισσότερες από 6 εκατ. δηλώσεις, αλλά και την «εμπλοκή» που προκάλεσαν οι αλλαγές στα φετινά έντυπα, όπως η υποχρεωτική αναγραφή των τόκων των καταθέσεων άνω των 250 ευρώ.
Με την παράταση των προθεσμιών απομακρύνεται ο κίνδυνος να σημειωθεί κάποιο «έμφραγμα» στο Τaxis, δεδομένου ότι από φέτος η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική για όλους, ενώ το σύστημα επιβαρύνθηκε και από την υποβολή των αιτήσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών.
Από την άλλη μεριά, θα καθυστερήσει και η εκκαθάριση των δηλώσεων με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων να χάσει τη δυνατότητα πληρωμής του πρόσθετου φόρου σε τρεις δόσεις, αφού η βεβαίωσή του θα γίνει μετά τον Ιούλιο.
Από την άλλη πλευρά, πάνε πίσω οι εισπράξεις του Δημοσίου, επιτρέποντας στην τρόικα να αυξάνει τις πιέσεις της για πρόσθετα μέτρα στην περίπτωση που απειληθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Χθες το Taxisnet «πάγωσε» για πολλές ώρες και οι φορολογούμενοι δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε τις πιο απλές καταχωρήσεις. Το σύστημα επιδιορθώθηκε αλλά ενδέχεται να υπάρξουν ανάλογα προβλήματα και τις επόμενες ημέρες.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: