«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ( ΕΝΦΑ ) – ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ( ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ )


 ΣΤΙΒΑΧΤΑΡΗΣ ΒΑΣ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

 Με το νέο σύστημα φορολογίας ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 η μισή Ελλάδα και κυρίως όσοι ζουν ή έχουν ακίνητα στην ελληνική περιφέρεια θα πληρώνουν επιπλέον φόρους. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) φέρνει μεγάλες ελαφρύνσεις στους πλούσιους και επιπλέον βάρη στους φτωχούς και μικρομεσαίους ιδιοκτήτες.
Από τον νέο φόρο δεν γλιτώνει κανείς ιδιοκτήτης ακινήτων. Σε σχέση με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τα περισσότερα νοικοκυριά που κατοικούν σε δικό τους σπίτι θα πληρώσουν λιγότερα για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αν όμως έχουν ένα εξοχικό ή αν κληρονόμησαν κάτι , έστω κάποιο άλλο ακίνητο, ακόμη κι αν είναι... αναξιοποίητο ή ευτελούς αξίας, θα πληρώσουν φόρο και γι’ αυτό που δεν πλήρωναν! Ο ΕΝΦΑ θα επιβληθεί χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο ( Ο Φ.Α.Π. ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΝΩ ΤΩΝ 200.000,00 )  και το Δημόσιο θα ζητά να εισπράξει ακόμα και το τελευταίο ευρώ για κάθε ακίνητο ξεχωριστά που έχει ο/η σύζυγος! Αντιθέτως, όσοι μεγαλοϊδιοκτήτες πλήρωναν μέχρι φέτος και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) εκτός από Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνουν τα ίδια ή και πολύ λιγότερα, ειδικά αν η αξία του συνόλου της περιουσίας τους είναι εξαιρετικά υψηλή.
Με το νέο σύστημα «τιμωρούνται»:
■ Ανδρόγυνα και οικογένειες που κάθε μέλος τους έχει από ένα ή και περισσότερα ακίνητα, όσο μικρής αξίας κι αν θεωρούνται αυτά.
■ Τα εντός σχεδίου οικόπεδα που δεν πλήρωναν έως τώρα χαράτσι παρά μόνο ΦΑΠ.
■ Τα αγροτεμάχια που δεν πλήρωναν καθόλου φόρο.
■ Οσοι έχτισαν αυθαίρετο και το δήλωσαν, αφού έμεναν αφορολόγητοι έως τώρα.
■ Ιδιοκτήτες με μονοκατοικίες κ.λπ. οι οποίοι δεν «τσιμέντωσαν» το οικόπεδό τους όσο ο νόμος τούς το επέτρεπε, αλλά έχτισαν λιγότερα τετραγωνικά αφήνοντας υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.
Μικροϊδιοκτήτες γης ή εξοχικής κατοικίας με ελιές και καρποφόρα δέντρα.
Υστερα από έναν ολόκληρο χρόνο ζυμώσεων, διαβουλεύσεων και διορθώσεων, ο ενιαίος φόρος στην τελική του μορφή δεν θα είναι ιδιαίτερα βαρύς για τους μικροϊδιοκτήτες σε σύγκριση με τους αρχικούς σχεδιασμούς. Είναι δυσβάσταχτος όμως υπό συνθήκες οικονομικής ανέχειας, αλλά και σε σχέση με την πολύ χαμηλή αξία των ακινήτων τους ή τα όσα πληρώνουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες. Στην πράξη, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων έχει στόχο να υποχρεώσει κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά να πληρώσει φόρο τουλάχιστον 50-500 ευρώ τον χρόνο για σπίτια, αγροτεμάχια και οικόπεδα. Για ένα νοικοκυριό η συνολική επιβάρυνση αυξάνεται αθροίζοντας τα δικαιώματα που έχει κάθε μέλος της σε ακίνητα. Επιπλέον, οι κλίμακες που έχουν επιλεγεί δεν έχουν καμία αναλογικότητα. Με τις αλλαγές στις μεσαίας αξίας περιοχές όπου «συνωστίζονται» οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, οι φόροι ελάχιστα απέχουν από το ανώτατο όριο που επιβάλλεται σε περιοχές-φιλέτα.
Επιβάρυνση -για πρώτη φορά- προκύπτει με τον νέο φόρο και για τους αγρότες. Για ένα χωράφι με ελιές στην Ελλάδα ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον 2,7 ευρώ ανά στρέμμα ή 3 ευρώ αν έχει δέντρα, με Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) 0,45 ευρώ το μέτρο. Αν δηλαδή έχει 100 στρέμματα θα πληρώσει τουλάχιστον 270-300 ευρώ. Αν όμως έχει 150 στρέμματα, θα πληρώσει 240-270 ευρώ (λόγω συντελεστή μείωσης του φόρου για εκτάσεις πάνω από 130 στρέμματα)!
Από 1/1/2014 ο ενιαίος φόρος για τις κατοικίες και τα εντός σχεδίου οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα 25 συντελεστών. Με τις αλλαγές που έγιναν επιβαρύνονται, σε σχέση με τα προσχέδια, οι περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ, πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας τα ποσά που πλήρωναν με το ΕΕΤΑ. Πολλοί όμως θα πληρώσουν πολύ λιγότερα αν πριν πλήρωναν και ΦΑΠ .
Το αρχικό ποσό του φόρου για κάθε σπίτι θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τον βασικό φόρο (ορίζεται σε 0,0015 ευρώ/τ.μ.) επί τον συντελεστή θέσης της περιοχής, που κυμαίνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης από 2,3 ευρώ/ τ.μ. και θα φθάνει μέχρι τα 14 ευρώ. Η αναλογία φόρου (χαμηλότερος/υψηλότερος) είναι μόλις 1:7.
Οι μονοκατοικίες, έστω κι αν είναι θηριώδεις βίλες που απλώνονται σε πολλά επίπεδα, θα φορολογούνται με σχετικά χαμηλό συντελεστή (1,02) ασχέτως ορόφων.
Μεγάλες επιβαρύνσεις σε σχέση με το ΕΕΤΑ και τον ΦΑΠ που πλήρωναν έως τώρα κρύβει ο νέος ΕΝΦΑ το 2014 για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, για τους οποίους θα παραμένει μυστήριο -μέχρι να δουν το εκκαθαριστικό- τι φόρο θα πληρώσουν για το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο - και για το οποίο έως τώρα δεν πλήρωναν τίποτε. Αντιθέτως, οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα δουν τεράστια ελάφρυνση.
Για να υπολογιστεί η φορολογητέα αξία στα οικόπεδα απαιτείται μια δαιδαλώδης διαδικασία και μόνο όσοι απέκτησαν οικόπεδο μέσα την τελευταία εξαετία (από το 2007 και μετά) μπορούν να βρουν εύκολα μόνοι τους την αξία του οικοπέδου τους, ανατρέχοντας στο φύλλο υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης που πλήρωσαν στην Εφορία ή στο συμβόλαιο αγοράς αν συντάχθηκε στην αντικειμενική τιμή. Η φορολογητέα αξία υπολογίζεται διαφορετικά από οικόπεδο σε οικόπεδο ακόμα κι αν συνορεύουν μεταξύ τους.
«Τιμωρούνται» όσοι δεν έχτισαν ενώ μπορούσαν το οικόπεδό τους. Αν σε ένα οικόπεδο ο ιδιοκτήτης εξάντλησε τον συντελεστή δόμησης και έχτισε ό,τι αυτός επέτρεπε, δεν πληρώνει φόρο για τον ακάλυπτο χώρο. Αν χρησιμοποίησε μόνο ένα ποσοστό από όσο του επέτρεπε ο συντελεστής δόμησης, «τιμωρείται» πληρώνοντας φόρο για το οικόπεδο που δεν έχτισε!
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΤΑΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ , ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ .

ΕΔΩ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ …..

                             
                                                      
                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: