«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Οικιακή Κομποστοποίηση στη Νέα Τένεδο

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ                                           Ν. Τένεδος, 26/11/13      
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΤΕΝΕΔΟΥ
Πληροφορίες: 2373053200
                                                                                    
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Μετά από αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου της Νέας Τενέδου προς τη ΔΕΔΑ, εγκρίθηκε το πρόγραμμα της οικιακής κομποστοποίησης. Κάθε σπίτι της Νέας Τενέδου θα αποκτήσει από ένα κάδο κομποστοποίησης τον οποίο θα του παραχωρήσει η ΔΕΔΑ. Η Νέα Τένεδος θα είναι η πρώτη Τοπική Κοινότητα του Δήμου Νέας Προποντίδας, όπου θα πραγματοποιηθεί το... πρόγραμμα της οικιακής κομποστοποίησης
  Με την οικιακή κομποστοποίηση θα μειωθούν συνολικά τα οικιακά απόβλητα, τα οποία θα γίνονται λίπασμα.


Λίγα λόγια για την οικιακή κομποστοποίηση.

  Η οικιακή κομποστοποίηση, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των υπολειμμάτων τροφών, με το χαρτί κουζίνας, με την στάχτη, με τα οικιακά κλαδέματα και τα κλαδέματα του κήπου, με το πριονίδι κτλ.
  Με τους ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν σε κάθε σπίτι της Νέας Τενέδου, θα παράγεται πολύ καλής ποιότητας λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους κήπους και τις γλάστρες.
  Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κομποστοποίηση είναι φλούδες από φρούτα, λαχανικά και χορταρικά, οργανικά λιπάσματα, υπολείμματα από σαλάτες, στάχτη, κλαδέματα από φυτά, κομμένο γκαζόν, ξερά φύλλα, τσόφλια αυγών, χαρτιά κουζίνας, φίλτρα γαλλικού καφέ, πριονίδι.
  Αυτά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι κρέατα, τυριά, μαγειρεμένα φαγητά, ζυμαρικά, ψωμιά και υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.
  Η κομποστοποίηση λοιπόν, είναι μια πολύ καλή λύση καθώς μειώνονται τα σκουπίδια στις χωματερές. Επίσης, γίνεται εξοικονόμηση στους ΟΤΑ καθώς μειώνεται το κόστος συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων αλλά και την αύξηση χρόνου ζωής των ΧΥΤΑ.
  Ακόμη, για τους κατοίκους υπάρχει λίπασμα για τους κήπους τους το οποίο μπορεί να είναι δωρεάν -και σαφώς καλύτερο σε σχέση με αυτά του εμπορίου.
  Τέλος, είναι αξιοσημείωτο να πούμε πως με την κομποστοποίηση δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.
 
  Ευχαριστούμε πολύ το Συμβούλιο της ΔΕΔΑ και τον πρόεδρο κο Γιαννακάρα Λεωνίδα,  για την άμεση ανταπόκριση τους στο αίτημα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: