«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

«Αμπελόφυλλο Χαλκιδικής» το…ονομαστό!

Η αγροτική ανάπτυξη της Χαλκιδικής προωθείται μέσα από την ταυτότητα ΠΟΠ. Ο νομός σήμερα έχει δύο προϊόντα με ονομασία προέλευσης, αλλά έπονται άλλα έξι. 
Προϊόντα ξεχωριστά, ποιοτικά, με συγκεκριμένη ταυτότητα, είναι ο στόχος για την αγροτική ανάπτυξη της Χαλκιδικής. Ο νομός, λόγω του ξεχωριστού κλίματος και των ιδιαιτεροτήτων του γεωγραφικού περιβάλλοντός του, παράγει προϊόντα, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, λαμβάνοντας την πιστοποίηση ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης). Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το επόμενο ΠΟΠ της Χαλκιδικής θα είναι....
το αμπελόφυλλο.
Τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, που λαμβάνουν το χαρακτηρισμό ΠΟΠ σημαίνει ότι είναι ξεχωριστά, έχουν ταυτότητα, προέρχονται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον. Αυτή η μοναδικότητα είναι που τους προσδίδει και σημαντικά αυξημένη αξία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.
Ο νομός Χαλκιδικής μέχρι σήμερα, παρότι είναι από τους αγροτικά αναπτυγμένους, έχει μόνον δύο τέτοια προϊόντα, την περίφημη «Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής», η οποία είναι διαδεδομένη διεθνώς και το «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής».
Φάκελος έχει κατατεθεί και για το «Ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντίστοιχος φάκελος έχει κατατεθεί για την καταχώρηση του «Κατσικίσιου Τυριού Χαλκιδικής» και βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τη διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ετοιμάζονται άλλοι δύο φάκελοι για την καταχώρηση στο Μητρώο ΠΟΠ. Πρόκειται για τη «Μαύρη Σταφιδάτη Ελιά Χαλκιδικής» (παράγεται σε όλο το νομό) και το «Κατσικίσιο Κρέας Χαλκιδικής» (παράγεται κυρίως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νομού).
Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, «στην παρούσα φάση προέκυψε η αναγκαιότητα, λόγω της μεγάλης του ζήτησης και αναγνωρισιμότητας, να γίνει προσπάθεια για καταχώρηση στο Μητρώο ΠΟΠ του ‘Αμπελόφυλλου Χαλκιδικής’ το οποίο παράγεται κυρίως στο κομμάτι της Χαλκιδικής που γειτνιάζει με το νομό Θεσσαλονίκης. Το προϊόν αυτό λόγω των φιλικών προς το περιβάλλον καλλιεργητικών μεθόδων που έχουν υιοθετήσει οι παραγωγοί και λόγω της ιδιαίτερης διαχείρισης που υφίσταται κατά τη συγκομιδή και μετέπειτα επεξεργασία διατηρεί τα χαρακτηριστικά του φρέσκου φτάνοντας στον καταναλωτή μαλακό και συγχρόνως ανθεκτικό διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση του. Έτσι πιστεύουμε ότι αξίζει η προσπάθεια να καταχωρηθεί στο Μητρώο ΠΟΠ, εξασφαλίζοντας καλύτερη προώθηση και διάθεση στην αγορά τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και απαιτητικές».
Στόχος της καταχώρησης των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης είναι να βοηθηθούν οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και τροφίμων να γνωστοποιούν τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία της γεωργικής παραγωγής των εν λόγω προϊόντων και τροφίμων σε αγοραστές και καταναλωτές εξασφαλίζοντας, όπως σημειώνει ο κ. Γιώργος:
-Ισότιμο ανταγωνισμό για τους παραγωγούς των προϊόντων.
-Διάθεση αξιόπιστων πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα.
-Στήριξη των γεωργικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων που συνδέονται με προϊόντα υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη στόχων της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: