«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Χαλκιδική: «Μαύρες» βίλες νοικιάζονται σε αστρονομικές τιμές

της Άννης Καρολίδου

Βίλες και μεζονέτες, που αποτελούσαν μέχρι πρότινος παραθεριστικές κατοικίες για Θεσσαλονικείς και άλλους βορειοελλαδίτες προσφέρονται στη «μαύρη» ενοικίαση «τουριστικών» καταλυμάτων  στη Χαλκιδική είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τις συντηρήσουν ένεκα της κρίσης είτε γιατί βρήκαν την...
ευκαιρία να αυξήσουν (αφορολόγητα) το εισόδημά τους. Το φαινόμενο με την παράνομη ενοικίαση παραθεριστικών κατοικιών που καταγράφεται στα δημοφιλή νησιά της χώρας μας, βρίσκεται σε έξαρση και στη Χαλκιδική,κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Βόρειας Ελλάδα.

Αυτοί που έχουν μεγάλη οικονομική άνεση, στις περισσότερες των περιπτώσεων Ρώσοι τουρίστες, δεν φείδονται χρημάτων και νοικιάζουν χλιδάτες βίλες με πισίνες και φυσικά όλα τα κομφόρ. Κάποιοι που τα ....φυσάνε, δίνουν ως και 800 ευρώ την ημέρα, για βίλα στην Κασσάνδρα με πισίνα και, πρώτη στη θάλασσα. Η Χαλκιδική, στα υψηλά εισοδήματα, δείχνει να μπορεί να ξεπεράσει και προορισμούς με μεγάλη διεθνή προβολή, όπως η Σαντορίνη.

Αλλά η συγκεκριμένη αγορά δεν περιορίζεται φυσικά στους ...ματσό πελάτες από τη Ρωσία.

Η Χαλκιδική είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των γειτόνων από τα Βαλκάνια, οι οποίοι, προτιμούν να έρχονται οδικώς κι έχουν άνεση χρόνου, να ψάξουν για κατάλυμα της αρεσκείας τους. Αυτούς βάζουν στόχο οι «πραματευτάδες» των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων.

Η παράνομη ενοικίαση, φυσικά κι έχει εντοπιστεί από τους τουριστικούς επαγγελματίες που θίγονται άμεσα, δηλαδή από τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και από τους ιδιοκτήτες των νόμιμων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων.

«Στη Χαλκιδική συμβαίνει ότι και σε άλλες περιοχές της χώρας, μα και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Το φαινόμενο, βρίσκεται σε έξαρση λόγω του Διαδικτύου. Πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν προσφορές, ανεβάζουν φωτογραφίες σε ξενόγλωσσες σελίδες στον ίντερνετ. Είναι ο νέος τρόπος επικοινωνίας που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί, αλλά ωστόσο πρέπει να πάρουμε μέτρα γιατί πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος του τουριστικού κλάδου, πρόκειται για απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος, πρόκειται για τον ίδιο τον επισκέπτη και την ασφάλειά του, όταν μένει σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις στην Ισπανία όπου η εθνική συνομοσπονδία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων κινήθηκε κατά της Airbnb, της ψηφιακής πλατφόρμας που φιλοξενεί καταχωρήσεις ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Στη Χαλκιδικιώτικη «μαύρη» αγορά καταλυμάτων,  υπάρχουν οι μονοκατοικίες και τα διαμερίσματα σε συγκροτήματα, που νοικιάζονται μέσω ίντερνετ. Αλλά υπάρχουν και οι κράχτες, συχνά Σκοπιανοί, που βγαίνουν σε άγρα πελατών σε περιοχές της Κασσάνδρας, ως επί το πλείστον, όπως για παράδειγμα στο Πευκοχώρι, στο Πολύχρονο και στη Χανιώτη.

Όταν πρόκειται για διαμερίσματα, συνήθως προσφέρονται κάποια που βρίσκονται σε μεγάλα παραθεριστικά συγκροτήματα, όπως συμβαίνει και σε Νικήτη, Γερακινή, Νέο Μαρμαρά.

«Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, σε ένα βαθμό, μόνο με νομοθετικά μέτρα, όπως η πρόσφατη ρύθμιση που πέρασε το αρμόδιο υπουργείο και την οποία κρίνουμε θετική ( σ.σ. νομοθετήθηκε η τουριστική χρήση με ταχεία διαδικασία). Όσοι όμως, μετά από έρευνες, εντοπίζονται να παρανομούν, θα πρέπει να υποχρεώνονται σε τσουχτερά πρόστιμα. Η Ένωση μας πάντως, έχει θέσει το θέμα στην πανευρωπαϊκή ένωση των τουριστικών επιχειρήσεων ( Ηotrec), ενώ προκαλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε στοχευμένες ενέργειες, μετά από καταγγελίες μελών μας», υποστήριξε ο κ. Τάσιος.

Σε μία εποχή που το Διαδίκτυο έχει αλλάξει τους τρόπους επικοινωνίας αλλά και έχει ανοίξει το δρόμο σε νέες επιχειρηματικές πρακτικές, το φαινόμενο δε μπορεί να παταχθεί ριζικά, μόνο να περιοριστεί, πολύ περισσότερο δε, όταν υπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών, όπως στη περίπτωση της Χαλκιδικής.

Σε ό,τι αφορά  στη φετινή σαιζόν, εξελίσσεται ικανοποιητικά για την τουριστική Χαλκιδική που μπαίνει στον Αύγουστο με πληρότητες της τάξης του 85%. Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες για τους τουρίστες που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Πάντως αυτές τις ημέρες, που είναι και το μπαϊράμι των μουσουλμάνων, στη Χαλκιδική βρίσκονται πολλοί Τούρκοι, που έχουν κάνει κρατήσεις είτε μέσω Διαδικτύου, είτε μέσω πρακτορείων και οι οποίοι επιλέγουν να μένουν σε καταλύματα πολλών αστέρων.
Υψηλά στη λίστα των τουριστών, βρίσκονται οι Βαλκάνιοι, αλλά και οι Ρώσοι, αν και βάσει αφίξεων είναι μειωμένοι κατά 10% σε  σχέση με πέρυσι. Φέτος, αυξημένη καταγράφεται η προσέλευση τουριστών από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ κάπως άρχισε να κινείται και η εσωτερική αγορά, με τους Έλληνες να κάνουν 4ήμερες διανυκτερεύσεις, όταν προ κρίσεις έκαναν κρατήσεις για 10 ημέρες διακοπών.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: