«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας, ένας πρωθυπουργός με γνώσεις και ήθος

Μια προσωπική μαρτυρία
του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη
 αρχιτέκτονα, π. προέδρου του ΤΕΕ/ΚΜ                                                                                         

Είχα την τύχη να συναντήσω το σημερινό πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα, πριν από επτά και πλέον χρόνια, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα. Βρεθήκαμε εκεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14 Οκτωβρίου του 2007 και παρακολουθήσαμε ένα σημαντικό γεγονός. Εκείνη τη μέρα άρχιζε η εναέρια μεταφορά των εκθεμάτων από το...
μουσείο του βράχου της Ακρόπολης στο νέο μουσείο.
Το πρώτο από τα πολύτιμα εκθέματα της μεταφοράς  ήταν ο λίθος, o δεύτερος από ανατολικά της βορεινής ζωφόρου του Παρθενώνα, που το βάρος του έφτανε τουw 2,5 τόνους! Ήταν από την πομπή των Παναθηναίων και απεικονιζόταν σ’ αυτόν τρεις ανδρικές μορφές και δύο αγελάδες. Για τις ανάγκες της αντιμετώπισης των μεγάλων φορτίων των εκθεμάτων και της κάλυψης της απόστασης των 400 μέτρων, που χώριζε τα δύο μουσεία, χρησιμοποιήθηκαν τρεις μεγάλοι γερανοί.
Τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και μερικούς άλλους συναδέλφους μας είχε καλέσει εκεί ο φίλος πολιτικός μηχανικός και αναστηλωτής Κώστας Ζάμπας, που ήταν στέλεχος της παράταξης των μηχανικών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ και είχε την ευθύνη της μελέτης και της επίβλεψης αυτής της μεταφοράς. Ο ίδιος είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και την Europa Nostra για την πολύχρονη και σημαντική επιστημονική του δραστηριότητα στον τομέα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης. Παράλληλα είχε διακριθεί και σ’ άλλες αναστηλωτικές εργασίες σπουδαίων μνημείων, όπως αυτά στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στη Νεμέα, στη Δήλο και αλλού.   
Οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις του νεαρού τότε πολιτικού μηχανικού Αλέξη Τσίπρα, μας εντυπωσίασαν καθώς ανταποκρίνονταν στο επίπεδο της τεχνογνωσίας του σημαντικού επιστήμονα-αναστηλωτή. Αφορούσαν όχι μόνο στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σχετικά με την συσκευασία των εκθεμάτων σε μεταλλικά κιβώτια  και την χωρίς κινδύνους αστοχιών μεταφορά τους, αλλά και γενικότερα.  Πιστοποιούσαν, θα μπορούσε να πει κανείς, την επιστημονική του επάρκεια στο αντικείμενο των σπουδών του, αλλά και τις γνώσεις του σε θέματα πολιτισμού, ιστορίας και αρχαιολογίας.
Όλα αυτά ακυρώνουν ασφαλώς τα όσα κατά καιρούς διαδίδουν, ανεύθυνα, οπαδοί των πολιτικών αντιπάλων του κόμματος που ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας. Κυρίως όμως καταρρίπτουν, για άλλη μια φορά και εν ονόματι της απολιτικής συμπεριφοράς, ένα μύθο που καλλιεργούν πολλοί σχετικά με την δήθεν ασυμβατότητα ανάμεσα στο υψηλό επίπεδο των εξειδικευμένων γνώσεων ενός επιστήμονα ή σπουδαστή και στην ενασχόληση του με τα κοινά…
Έκτοτε συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα κι άλλες φορές, σε εκδηλώσεις της Αθήνας ή και σε επισκέψεις του στη Χαλκιδική. Μπορώ να διαβεβαιώσω, όπως υποθέτω και όσοι με οποιοδήποτε τρόπο συνεργάστηκαν ή συναναστράφηκαν μαζί του, ότι πρόκειται για ένα νέο με ήθος, πολιτισμό και επάρκεια γνώσεων, προσόντα βασικά για ένα άξιο ηγέτη. Από το βάθος της καρδιάς μου εύχομαι στον ίδιο και την νέα κυβέρνηση καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους!  



Δεν υπάρχουν σχόλια: