«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλκιδικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 26 Μαρτίου

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 
  Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κύριοι και κυρίες Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

  Ονομάζομαι Λυρτζής Δημήτριος και είμαι πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χαλκιδικής
  Η κατάσταση των οικοδόμων και γενικά των... εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών είναι απελπιστική. Η παρατεταμένη ανεργία μας έχει γονατίσει. Τα στοιχεία του Ι.Κ.Α. και του Ο.Α.Ε.Δ. δείχνουν 85-90% ποσοστό ανέργων στον κλάδο.
  Τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες που επανακινούνται, δεν συνιστούν ανάκαμψη στο χώρο των κατασκευών. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγάλο κομμάτι των απασχολούμενων στην οικοδομή, τα προηγούμενα χρόνια απασχολούνταν στην συμβατική οικοδομή και όχι στα δημόσια έργα. Αυτό το κομμάτι των εργαζομένων στον κλάδο παραμένει στην ανεργία, και χωρίς επίδομα ανεργίας.
  Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που στήνουν στο Νομό μας μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όσοι καταφέρνουν να κάνουν κάποια μεροκάματα, είναι σταγόνα στον ωκεανό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες. Τα μεροκάματα είναι 25-30 ευρώ, που εξανεμίζονται στη μετακίνησή τους, τα χρέη στην εφορία, τα χρέη στις τράπεζες. Το κλέψιμο της ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά τα έργα πραγματοποιείται με τον εκβιασμό της ανεργίας. Οι εργασιακοί όροι έχουν χειροτερέψει όπως και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Έχει αυξηθεί η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση της δουλειάς, και αυτό καταγράφεται στα εργατικά ατυχήματα που έχουμε το τελευταίο διάστημα.
  Οι εξαγγελίες της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης, που συναγωνίζονται ποιος θα διαχειρισθεί καλύτερα την ανάκαμψη για λογαριασμό των μεγαλοεργολάβων και των κατασκευαστικών ομίλων, μας βγάζουν το ίδιο συμπέρασμα.
«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ»
  Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους βιώνουν μια βάρβαρη πραγματικότητα. Την έλλειψη των απαραίτητων για τη διαβίωσή τους. Αυτές οι οικογένειες όχι μόνο δεν θα κάνουν Πάσχα, αλλά θα κάνουν Χάσκα.
  Ακούμε συνεχώς για μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με κουπόνια, με συσσίτια, με 300 κιλοβατώρες κ.α. Αυτά είναι ψίχουλα που «θα» δοθούν για την ακραία φτώχεια. Έτσι σκοπεύετε να μας αντιμετωπίσετε; Θα μπούμε στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια; Θα παρακαλάμε για κανένα κουπόνι για να πάνε οι γυναίκες μας στον μπακάλη της γειτονίας; Δεν θα πλένουμε τα ρούχα μας, δεν θα ανάβουμε το θερμοσίφωνο, δεν θα ανάβουμε το φως για να μας φτάσουν οι 300 κιλοβατώρες να μαγειρέψουμε «εάν έχουμε» ένα πιάτο φαΐ για τα παιδιά μας;
  Λάθος εντύπωση έχετε για τους περήφανους οικοδόμους.
  Γι’ αυτό σας παραθέτουμε τις απαιτήσεις του Συνδικάτου.
 
-                     Καταβολή έκτακτου βοηθήματος 1000 ευρώ για το Πάσχα στους άνεργους του κλάδου.
-                     Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
-                     Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους και των οικογενειών τους.
-                     Μείωση 30% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ και απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα, νερό, σταθερό τηλέφωνο.
-                     Απαγόρευση πλειστηριασμών σε σπίτι ανέργου.
-                     Αναγνώριση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για να αποτραπεί ο κίνδυνος χιλιάδες οικοδόμοι να βρεθούν χωρίς προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγο της παρατεταμένης ανεργίας.
-                     Δημιουργία δημόσιου κρατικού φορέα κατασκευών για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, με βάση την κάλυψη των αυξημένων λαϊκών αναγκών, με κατασκευή αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, σύγχρονες λαϊκές κατοικίες.
-                     Σταθεροί και μόνιμη δουλειά με μεροκάματα και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.
-                     Κατάργηση των άθλιων μισθών και ημερομισθίων πείνας, με υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης,
-                     Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.
-                     Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
 
 
  Σας καλούμε να δείτε με την πρέπουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα ζητήματα και τις απαιτήσεις που σας θέσαμε.
  Η κατάσταση είναι τραγική. Ή δικαιώνετε τα αιτήματά μας ή οι εργαζόμενοι του κλάδου θα σβήσουν.
  Δεν ζητάμε ούτε ελεημοσύνη ούτε λύπηση. Ζητάμε τη ζωή μας. Ζητάμε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας από τη δουλειά μας.
  Οι οικοδόμοι είναι περήφανοι και αξιοπρεπείς. Δεν θα πέσουν ποτέ σε μοιρολατρία και παρακαλετά.
Περιμένουμε άμεσα λύσεις και απαντήσεις.
Ευχαριστώ.     
 
 
  Το συμπέρασμα που βγάλαμε από την παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο μας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, ότι αν οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν οργανωθούν στο Συνδικάτο, αν δεν παλέψουν οι ίδιοι και όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, από τους «τοπικούς άρχοντες» δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.
  Αυτό το συμπέρασμα το βγάζουμε από την στάση που κρατάνε στα ζητήματα που τους θέσαμε στην παρούσα παρέμβαση και γενικά από την πολιτική που ακολουθείτε από τους ίδιους.
  Η δικαίωσή μας θα έρθει μόνο μέσα από μαζικούς, ταξικούς αγώνες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: