«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Αποθήκη τροφίμων(ΦΩΤΟ)

Απέναντι στους διεθνείς "οικονομικούς κύκλους"  (…γράφε πολυεθνικούς  ομίλους) που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση των κερδών τους, εις βάρος και με οποιοδήποτε τίμημα των πλέον αδύναμων λαών, αναπτύχθηκαν  -ευτυχώς- κι αντίρροπες δυνάμεις. Αντιστέκονται όλο και περισσότερο σε όσα συμβαίνουν διεθνώς αλλά και στη χώρα μας.
Με αυτό το δεδομένο και με αφορμή την...
ιδιαίτερα πνιγηρή κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ήρθαν στο νου ανάλογα θέματα, για τα οποία ενδεχομένως οι περισσότεροι να είσαστε ενημερωμένοι. Καλό είναι, ωστόσο, να ξαναθυμηθούμε ότι εκτός από τη  Φύση που συχνά από μόνη της δημιουργεί αντισώματα, χρειάζονται και οι οικολογικές ευαισθησίες των έλλογων όντων, των όσο γίνεται μεγαλύτερων στρωμάτων της κοινωνίας μας και εν τέλει τη δική σας συνδρομή!
Σας στέλνω λοιπόν φωτογραφίες από το «Svalbard Seed Vault (SISV), γνωστό και ως «Θησαυροφυλάκιο για την επόμενη ημέρα της Κρίσης – The doomsday vault» που, ξεκινώντας από τέτοιες λογικές, κατασκεύασε στην Αρκτική (1000 χιλ. περίπου από τον Βόρειο πόλο) αποθήκες φύλαξης σπόρων  για την διαιώνιση του κάθε φυτικού είδους επί της καταταλαιπωρημένης γης μας! Σας αποστέλλω τις σχετικές επί αυτού εικόνες.
Με αφορμή αυτό το εγχείρημα και συνειρμικά, μου ήρθαν ακόμη στο νου μου και ορισμένες άλλες σκέψεις που αφορούν στο τόπο μας. Η μια αφορά στη χώρα μας και στους κάθε λογής εκβιασμούς που δέχεται. Η άλλη στην πανέμορφη Χαλκιδική μας, στην οποία και θα σταθώ, γιατί τα τελευταία χρόνια έγινε στόχος εκμετάλλευσης των μεταλλευτικών κοιτασμάτων της χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, αλλά και βασικοί παράμετροι της ποιότητας ζωής και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής στο πνεύμα της αειφορίας.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, υπό το πρίσμα αυτό, πως  είναι δυνατόν να αγνοείται (;) το γεγονός ότι ο Κάκαβος,  πάνω στον οποίο βρίσκονται οι "Σκουριές", ο τόπος δηλαδή εξόρυξης χρυσού και χαλκού, αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που ανήκει επί πλέον στην «Πύλη» του Αγίου Όρους, ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς; Μαζί με τον Χολομώντα -το όμορο βουνό της Χαλκιδικής-, το Παγγαίο, τον Όλυμπο και τον Ταΰγετο θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα ελληνικά βουνά σε ποικιλίες χλωρίδας. Πάνω στο ανάγλυφό του με τις συστάδες σπάνιων δέντρων και θάμνων βρίσκεται, αναμφιβόλως, ο  πραγματικός «χρυσός», αυτός που εσαεί μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία και στο περιβάλλον του τόπου!


Πολύγυρος 26-6-2015
φιλικά
Γιάννης Κ. Αικατερινάρης






































Δεν υπάρχουν σχόλια: