«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Λιμπίζονται οι έμποροι την ελιά Χαλκιδικής

Αξιοσημείωτη είναι η ζήτηση για την ελιά Χαλκιδικής, η οποία έχει ξεκινήσει να μαζεύεται εδώ και λίγες μέρες. Η τάση αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews, έγκειται τόσο στην αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή στην Ελλάδα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, όσο και στη μείωση, γενικότερα των επιτραπέζιων ελιών σε περιοχές της Ευρώπης, όπως η Ανδαλουσία, αλλά και στο Βορά της Αφρικής, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και με τα...
λεγόμενα των Ιταλών εμπόρων, που έχουν επισκεφθεί αυτό το διάστημα τη Χαλκιδική.

«Κάθε γειτονιά και συνεργείο», λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, παραγωγός και αντιπρόεδρος της Ελαιουργικής, επισημαίνοντας ότι φέτος έχουν έρθει πολλά συνεργεία και έμποροι πρώτη φορά, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την απορρόφηση όλης της παραγόμενης ποσότητας.
Παράλληλα, η ζήτηση και για τη μεταποιημένη ελιά Χαλκιδικής είναι μεγάλη. Κι αυτό καθώς είναι φανερό ότι η φετινή παραγωγή θα είναι υπερβολικά μειωμένη τόσο στη Χαλκιδική όσο και στις άλλες περιοχές, όπου καλλιεργείται η εν λόγω ποικιλία.  
Λόγω της μειωμένης καρποφορίας φέτος η ελιά Χαλκιδικής χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή ποιότητα, καθώς είναι «χοντρές και καθαρές», λένε οι παραγωγοί.
Ως εκ τούτου, οι τιμές παραγωγού αναμένεται να διαγράψουν ανοδική πορεία από το 1 ευρώ το κιλό, που ακούγεται τώρα για τα 110 τεµάχια το κιλό.

Στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού για τις πράσινες ελιές αναμένονται καλές, καθώς τόσο στην Ανδαλουσία όσο και σε άλλες περιοχές εκτιμάται μειωμένη παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών την άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: