«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα πλήγματα οζώδους δερματίτιδας

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Οζώδης δερματίτιδα: άλλο ένα πλήγμα για την κτηνοτροφία μετά τον καταρροϊκό πυρετό του 2014.

Καλπάζει η νόσος της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, με σοβαρές συνέπειες για την εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή. Έπειτα από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής. Στις προσβεβλημένες εκτροφές λαμβάνονται μέτρα εκρίζωσης με την θανάτωση όλων των ζώων.
Την ίδια ώρα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αποδεκατισμένες από το...
απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Το ελάχιστο προσωπικό των υπηρεσιών προσπαθεί με αυταπάρνηση να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του. Η τραγική αυτή κατάσταση συμπληρώνεται με έλλειψη σε βενζίνες, με αποτέλεσμα τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα να παραμένουν για μεγάλες περιόδους ακινητοποιημένα.
Τα πλήγματα στην κτηνοτροφική παραγωγή είναι μεγάλα και απανωτά καθώς το 2014 εκδηλώθηκε η μεγάλη επιδημία του καταρροϊκού που έπληξε την αιγοπροβατοτροφία. Οι μικρομεσαίοι αιγοπροβατοτρόφοι είναι αγανακτισμένοι καθώς ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το εισόδημα τους, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αντιμετωπίζουν προβλήματα με καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου, στην καταβολή των αποζημιώσεων τους, ενώ δεν προβλέφθηκαν αποζημιώσεις για την απώλεια παραγωγής γάλακτος. Επίσης, δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για την πλήρη κάλυψη και χωρίς την επιβάρυνση των φτωχών κτηνοτρόφων σε εμβόλια, σε εντομοαπωθητικά μέσα και σε ζωοτροφές (για τα κοπάδια που μπήκαν σε απομόνωση).

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων
  • Την κάλυψη όλων των απωλειών τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο και των απωλειών των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων σε εισόδημα.
  • Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να εμποδιστεί η εξάπλωση της νέας ζωονόσου (Οζώδης Δερματίτιδα).
  • Την άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φτωχών κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής


Δεν υπάρχουν σχόλια: