«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει

  • ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΙ €3,2 ΔΙΣ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ
Φορολογικό λογαριασμό 3,2 δισ. ευρώ επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός του 2016 σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Αυξημένοι φόροι στα ενοίκια, νέοι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στους αγρότες, αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που συνθέτουν το παζλ των νέων μέτρων και ανεβάζουν τον λογαριασμό της...
Εφορίας ώστε να υπάρξει για το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τον εφετινό, αύξηση στα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Το κράτος προσβλέπει από τις παραπάνω παρεμβάσεις να αυξήσει τα φορολογικά το 2016 σε σύγκριση με την εφετινή χρονιά κατά 2 δισ. ευρώ, δηλαδή από 42,7 δισ. εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων για το 2015 να ανέλθουν το 2016 στα 44,7 δισ. ευρώ ή ποσοστιαία μεταβολή 4,7%. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Στην έκθεση του προϋπολογισμού δεν υπάρχει, όμως, καμία αναφορά και στην εφαρμογή του πλαστικού χρήματος στο σύνολο σχεδόν των συναλλαγών ώστε να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της παραοικονομίας και να αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα του κράτους. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Κατά συνέπεια ακόμη και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες μέσα στο 2016, οι νέες τιμές ζώνης στην καλύτερη περίπτωση θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2017.
  • ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ & ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»

Δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 51237/717/13.11.2015 , ΦΕΚ Β' 2459/16-11-2015) με τις λεπτομέρειες υλοποίησης των δύο νέων προγραμμάτων από τον Ο.Α.Ε.Δ. "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ" και "ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ" και αφορούν θέσεις στις Διοικητικές Περιφέρειες της Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νότιου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 23 Νοεμβρίου «ανοίγει» η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη δράση  «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης», με την οποία πέφτει η αυλαία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-13. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα από: (α)  τη Δευτέρα 23/11 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, (β)  την Τρίτη 8/12 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Προδημοσίευση της Πρόσκλησης έχει ήδη αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Υπ. Οικονομίας και του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) . Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην στήριξη 12.700 εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται: (α) σε Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/01/2014 έως και 31/08/2015 και (β) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015 και έως 31/08/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους ανέργους. Η δράση προβλέπει την αναδρομική κάλυψη για το 2015 δαπανών νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ενοίκια, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές, έμμεσες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού) και την επιδότηση με 450 ευρώ μηνιαίως των καθαρών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς εντός του 2015, με δέσμευση των τελευταίων για διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων για ισόποσο χρονικό διάστημα. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα, ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 10.000,00 €, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των καθαρών επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου.Κριτήριο επιλογής για την ένταξη των επιχειρήσεων είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα .

  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ (ΕΓΓΡΑΦΗ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ) ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και για τα δύο ανωτέρω προγράμματα είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να είναι πιστοποιημένος / εγγεγραμμένος χρήστης στο πληροφοριακό σύστημα (portal) του ΟΑΕΔ και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης σε αυτό (κλειδάριθμος επιχείρησης)*. Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στο Πληροφοριακό Σύστημα (portal) του Οργανισμού, θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά για την έκδοση κλειδαρίθμου, προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στα ανωτέρω προγράμματα: (1) Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος,(2) Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης. Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα τότε κατά την έκδοση του κλειδαρίθμου θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (δ/νση, τηλ., email, κ.λπ.) κάθε υποκαταστήματός της.
*Προσοχή: Επισημαίνεται ότι για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων υπαγωγής (για εργοδότες και νέους ελεύθερους επαγγελματίες) στα ανωτέρω προγράμματα, απαιτείται κλειδάριθμος που αντιστοιχεί σε επιχείρηση και όχι κλειδάριθμος που αντιστοιχεί σε φυσικό πρόσωπο.
  • ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 350 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Την προδημοσίευση - από 12/10/2015 η διαβούλευση - τεσσάρων δράσεων του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ ευρώ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:(1) Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννημένων πριν το 1991 συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος, αναμένεται να ενισχυθούν 2200 πτυχιούχοι για την πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού 5.000 με 25.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά το 100% της επένδυσης, (2)Ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων. Προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις έως 60.000 ευρώ για το 100% της επένδυσης. Στοχεύει σε αξιοποίηση από 2.500 επιχειρήσεις και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας, (3) Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε νέες αγορές, με έμφαση στην εξωστρέφεια, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Αφορά έως 1800 επιχειρήσεις, (4) Ενίσχυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που αφορά επενδύσεις από 15.000-150.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση έως 700 επιχειρήσεων. Οι Προδημοσιεύσεις, οι Προσκλήσεις (καθώς και το σύνολο των εγγράφων που τις συνοδεύουν) των Προγραμμάτων, θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ http://www.antagonistikotita.gr/ και του ΕΣΠΑ www.espa.gr. Οι Προδημοσιεύσεις θα παραμείνουν σε διαβούλευση για ένα μήνα. Όπως σημειώνει το υπουργείο, η διαδικασία της προδημοσίευσης στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων. Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων και θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.Στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση εφόσον πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

  • ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έδωσε με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της υλοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων. Η εκταμίευση που εγκρίθηκε, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Η ανακοίνωση του ESM αναφέρει επίσης πως τα 2 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη εκταμίευση από την αρχική δόση των 16 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το πρώτο μέρος αυτής της δόσης, ύψους 13 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων. Τα παραπάνω χρήματα, καταλήγει η ανακοίνωση αποτελούν μέρος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα ύψους μέχρι 86 δισ. που το ΔΣ του ESM ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015.

  • ΣΤΟ Taxis ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αναρτήθηκαν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά για 30.000 επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου, η οποία βεβαιώθηκε με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα κέρδη του 2014, από το 80% στο 100%. Το ποσό, διόλου ευκαταφρόνητο. Κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, με αποτέλεσμα ο μέσος έξτρα φόρος για κάθε νομικό πρόσωπο να είναι της τάξεως των 10.000 ευρώ, δίνοντας ένα ακόμα χαστούκι στην ήδη πιεσμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Οι πιέσεις στη ρευστότητα εντείνονται από το γεγονός ότι ο έξτρα φόρος (για την ακρίβεια, η έξτρα προκαταβολή) θα πρέπει να εξοφληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Νοεμβρίου και η επόμενη έως το τέλος Δεκεμβρίου. Οι αυξημένες προκαταβολές φόρου, για κέρδη τα οποία προέκυψαν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους 2014, αφορούν όλα τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες οι οποίες είχαν παραμείνει σε προκαταβολή φόρου 80%, σε αντιδιαστολή με τράπεζες και ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες ήδη επιβαρύνονταν με προκαταβολή 100%.
  • ΣΤΟ Taxis ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Αναρτήθηκαν στο Taxis τα νέα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να πληρωθούν από τους ιδιοκτήτες οχημάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους ενώ το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ενίσχυση των ελέγχων αναφορικά με την πληρωμή των τελών το επόμενο έτος. Υπενθυμίζεται πως με βάση τα νέα τέλη τα οχήματα κατηγοριοποιούνται με βάση το έτος ταξινόμησης ως εξής: (1) Α' ταξινόμηση στην Ελλάδα έως το 2000, (2) α' ταξινόμηση 2001-2005 και (3) α' ταξινόμηση από το 2006 και μετά, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός για επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010. Στις τρεις πρώτες κατηγορίες τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου και είναι ενιαία για ΙΧ έως 1.357 κ.ε., ενώ στη συνέχεια τα ΙΧ τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν έως το 2000 έχουν μικρότερα τέλη σε σχέση με τα πιο «νέα». Για αυτοκίνητα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η πρώτη κλίμακα στην οποία επιβάλλονται μηδενικά τέλη (0-100 γρ. διοξειδίου) περιορίζεται στα 90 γρ. διοξειδίου και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων, επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας τα οποία κυμαίνονται από 0,9 ευρώ ανά γραμμάριο CO2 έως 3,72 ευρώ. Τα έσοδα που προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο ανέρχονται σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.
  • ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Στοιχεία σχετικά με τους δικαιούχους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίοι παίρνουν επίδομα ανεργίας, έδωσε o Διοικητής του ΟΑΕΕ. Με βάση το αρχείο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ο.Α.Ε.Δ., οι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων πρώην ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. και του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε., από την έναρξη χορήγησής του την 08.04.2013 μέχρι και την 10.08.2015 ανέρχονται συνολικά σε 13.598 άτομα. Με βάση, επίσης, το αρχείο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ο.Α.Ε.Δ., οι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων πρώην ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. και του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε., κατά το χρονικό διάστημα από 01.06.2015 έως 30.06.2015 ανέρχονται συνολικά σε 1.912 άτομα.


  • ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 1,5 ΕΚΑΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
Σαρωτικές αλλαγές στην ασφάλιση τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών και δημοσιογράφων αναμένεται να επιφέρει το σχέδιο ενοποίησης του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων σε έναν υπερ-φορέα για την κύρια ασφάλιση. Μέσω του Εθνικού Φορέα Ασφάλισης και της προώθησης νέου, κοινού για όλους τους ασφαλισμένους, κανονισμού λειτουργίας του Ταμείου-μαμούθ εντός του 2016, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί σχέδιο επιβολής ενιαίων εισφορών τουλάχιστον στο 20% για την κύρια σύνταξη, όσο δηλαδή ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ. Παράλληλα, διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών την αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ώστε από 13,33% να πάει 14,33% για τους εργοδότες, καθώς και κατά 0,5 με 1 μονάδα για τους εργαζομένους, ώστε να ανέλθει στο 7,17% ή 7,67%, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να αντιδρούν εντονότερα από ό,τι τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου των δανειστών.

  • ΙΚΑ: ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς το ΙΚΑ έμειναν τρεις στους δέκα εργοδότες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στο ΙΚΑ και στο Κέντρο Είσπραξης, σύμφωνα με στοιχεία για το διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 33.972 οφειλέτες από τους 113. 932 που είχαν ενταχθεί έως και τον Ιούλιο στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σταμάτησαν να πληρώνουν, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να χάσουν τη ρύθμιση και το ΙΚΑ να χάσει έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ που υπολόγιζε ότι θα εισπράξει, σε βάθος χρόνου, μέσω του ν. 4321/15. Τον Οκτώβριο στη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν 84.662 οφειλέτες του ΙΚΑ, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων την «έχασαν», αν συνυπολογιστούν και εκείνοι που είχαν ρυθμίσει οφειλές μέσω του ΚΕΑΟ, αναμένεται να φτάσει τους 36.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, 30.259 οφειλέτες, οι 20.936 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εντός και εκτός ΚΕΑΟ) με συνολικές οφειλές 1 δισ. ευρώ είχαν «βγει» από τη ρύθμιση, αφού δεν είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα δύο δόσεις.
  • ΣΤΟ ΠΟΣΟ - ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ 82,3 ΔΙΣ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Στα επίπεδα ρεκόρ των 82,3 δισ. ευρώ έφθασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ τα «φρέσκα» χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους διαμορφώθηκαν στα 10,380 δισ. ευρώ. Σχεδόν κάθε μήνα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας αφήνουν απλήρωτους φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο τον Οκτώβριο, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσίασε επιβράδυνση καθώς αυξήθηκαν κατά 832 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι στην εφορία είχαν εκτιναχθεί στο 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή μαζεμένων φόρων και τελών για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
Τη διάταξη που αντιμετωπίζει το ζήτημα που είχε προκύψει με τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων μετά την κατάργηση της διάταξης για τη δυνατότητα εκχώρησής τους στο δημόσιο. Για να μην φορολογηθεί κάποιος για ενοίκια που δεν θα έχει εισπράξει, θα πρέπει να έχει κινηθεί δικαστικά κατά του δανειολήπτη. «Τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Η διάταξη θα ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2015.

  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ 2016
Όλες τις διαδικασίες και τα συστήματά του ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι φορολογικές δηλώσεις από το 2016 να υποβάλλονται τον μήνα Φεβρουάριο κι όχι το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο συγκροτείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ειδική ομάδα εργασίας, η οποία αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του τρόπου υλοποίησης της υποβολής, παραλαβής και επεξεργασίας των δηλώσεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) για το φορολογικό έτος 2015
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ
Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με αριθμό 45/21.11.2014, που αναφέρεται στην υποχρεωτική επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών όλων των κατηγοριών. Όπως ορίζει η απόφαση κάθε πρόσωπο ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, υποχρεούται να επικαιροποιεί και να διευρύνει τις γνώσεις του και την επαγγελματική του επάρκεια μέσω παρακολούθησης σεμιναρίων. Σύμφωνα με την απόφαση ο κάθε ασφαλιστικός διαμεσολαβητής οφείλει να συγκεντρώνει τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) ώρες σε διάστημα (5) πέντε ετών, σε τρείς τομείς με ελάχιστο ωρών σεμιναρίου (5) πέντε ανά ομέα. Η παρακολούθηση των πρώτων δέκα πέντε (15) ωρών, πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι 31/12/2015. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, εάν δοθεί παράταση προσαρμογής, επειδή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου. Ως εκ τούτου εφιστάται η προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με τη συγκεκριμένη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.




  • ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΞΑΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

Για ακόμη μία φορά η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με ανακοίνωσή της στις 19/11/2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο δικαστήριο εξαιτίας της μη συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων. Η οδηγία 2010/31/ΕΕ προωθεί την μείωση της χρήσης ενέργειας στο δομημένο περιβάλλον και υπογραμμίζει επίσης ότι ο τομέας των κτηρίων συγκαταλέγεται στις κυριότερες πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με αυτήν, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να ορίσουν τα «βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα» με στόχο να επιτευχθεί ο καλύτερος συνδυασμός μεταξύ επένδυσης και εξοικονόμησης ενέργειας και να αποφεύγονται οι μεγαλύτερες του αναγκαίου δαπάνες για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος που δεν έχει πραγματοποιήσει τους υπολογισμούς βέλτιστου κόστους.


  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΔΕ. 40/15)

Η Υπηρεσία Προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας επαναπροκηρύσσει ανοικτό μειοδοτικό επαναληπτικό διαγωνισμό για την προμήθεια «Ιατρικών Συσκευών Νοσηλευτικού Τομέα» του 251 ΓΝΑ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) ως επανάληψη του διενεργηθέντος διαγωνισμού Δ.61/13, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο , διάρκειας τριών (3) ετών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2286/95 και των ΠΔ 60/2007 και 118/2007, συμπληρωματικώς δε με τις διατάξεις του Ν.4270/2014 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη 1.387.284,00 € (ποσό επιβαρυνόμενο με ΦΠΑ 23%, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων 462.428,00€ ετησίως) και 1.706.359,32 €, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων κρατήσεων και του αναλογούντος ΦΠΑ για μια τριετία (568.786,44 € ετησίως). Έναρξη υποβολής προσφορών η 18η Δεκεμβρίου 2015 ημέρα Παρασκευή και ώρα 07.00 πμ, και καταληκτική ημερομηνία η 29η Δεκεμβρίου 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 15.00 μμ. Ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών η 7η Ιανουαρίου 2016 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 πμ. Πληροφορίες Υπηρεσία Προμηθειών Πολεμικής Αεροπορίας, Δημ. Σούτσου 40, ΤΚ 11521 Αμπελόκηποι, τηλ 210 8705015, 8705013, fax 210 6445633, e mail: yppa@haf.gr τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 08.00 – 14.00.
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ο Δήμος Ζακύνθου προκηρύσσει Δημόσιο Ανοικτό Ηλεκτρονικό διαγωνισμό μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής ανάθεσης, με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά για την πράξη: (1) «Προμήθεια Εξοπλισμού Συμπίεσης και Μεταφοράς Απορριμμάτων» συνολικού προϋπολογισμού με ΦΠΑ 1.097.160,00 €, (2) «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» συνολικού ποσού 842.242,50 € με ΦΠΑ. Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. - Διαδικτυακή πύλη Σφάλμα! Η αναφορά της υπερ-σύνδεσης δεν είναι έγκυρη.). Το σύνολο των τευχών του διαγωνισμού, σε ηλεκτρονική μορφή, φέρον ψηφιακή υπογραφή, ευρίσκεται αναρτημένο στην Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ., και είναι το μόνο έγκυρο σύνολο τευχών. Το σύνολο των τευχών του διαγωνισμού θα βρίσκεται επιπλέον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου στην διεύθυνση: http://www.zakynthos.gov.gr από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ημερομηνία ανάρτησης της διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ η 27/11/2015 και καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονική υποβολής προσφορών η 08/01/2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00. Για περισσότερες πληροφορίες Αρμόδιος Υπάλληλος : Διονύσιος Τουρκάκης Μηχ. Τ.Ε. Έργων Υποδομής, Διεύθυνση : Βανάτο Ζακύνθου, Τ.Κ. : 29100 ΖΑΚΥΝΘΟΣ, Τηλ.: 26953 60920, Fax : 26953 60924, E-mail : dionisis.tourkakis@1280.syzefxis.gov.gr.
  • ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: http://www.epichal.gov.gr/el/press-gr/663-nees-yphresies-e-commerce-.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .   

Δεν υπάρχουν σχόλια: