"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Κάτι αρχίζει να κινείται στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής

Τη δική της… Ανάσταση σε επίπεδο αύξησης πωλήσεων και τιµών παραγωγού, µετά από µια περίοδο εµπορικού µουδιάσµατος που θύµιζε πορεία… Γολγοθά αναµένει προσεχώς η αγορά της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Οι πρώτες ενδείξεις ότι η κατανάλωση άρχισε να «κουνιέται» σιγά - σιγά έκαναν την εµφάνισή τους τις προηγούµενες ηµέρες, ενόψει του Πάσχα, ωστόσο αυτό που συνεχίζει να προκαλεί προβληµατισµό είναι η τιµή, αλλά και το µικρό, για την εποχή, ποσοστό απορρόφησης της διαθέσιµης παραγωγής.
«Παρατηρείται εδώ και περίπου δύο εβδοµάδες µια κινητικότητα στην αγορά, όµως οι τιµές του προϊόντος, παρά την ελαφρά αύξησή τους, παραµένουν σκοτωµένες», λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου...
Ευάγγελος Ευαγγελινός. Σύµφωνα µε τον ίδιο, «για τα 110 τεµάχια της πρώτης ποιότητας, σε επεξεργασµένες ελιές, που έχουν πρόσθετο κόστος 20 -25 λεπτά το κιλό, σε σχέση µε τη νωπή, ο παραγωγός µόλις που πιάνει 1,25 - 1,30 ευρώ το κιλό κι αυτά σε συµφωνία για αγορά µαζί µε ψιλότερα κοµµάτια, γιατί είναι δυσεύρετα».




Τα αποθέµατα επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής συνεχίζουν, πάντως, να παραµένουν µεγάλα στις αποθήκες των παραγωγών και των συνεταιρισµών, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλύβων Χαλκιδικής, Νίκος Χαρέλης. «Η συνολική παραγωγή της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής κυµάνθηκε το 2015 σε περίπου 70.000 µε 80.000 τόνους. Έχουν φύγει κάποιοι όγκοι, αλλά µε δυσκολία», λέει τονίζοντας πως «εκτιµούµε ότι µέχρι στιγµής πουλήθηκε το 20% της παραγωγής, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή οι πωλήσεις του προϊόντος ίσως να είχαν πιάσει και το 50% του συνολικού όγκου».
Περιθώρια για αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά του κλάδου µε αύξηση πωλήσεων «βλέπει» από το τέλος του µήνα και µετά ο Ευάγγελος Μισαηλίδης, από την ΕΑΣ Σηµάντρων Χαλκιδικής. «Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής παραδοσιακά κινείται καλύτερα µετά τον Απρίλιο και όσο πλησιάζουµε προς το φθινόπωρο, οπότε και θα ξεκινήσει η συγκοµιδή της νέας σεζόν» αναφέρει ο κ. Μισαηλίδης. Με δεδοµένο, µάλιστα, πως η φετινή παραγωγική περίοδος αντιµετωπίζει κάποια προβλήµατα µε το κυκλοκόνιο, εκτιµά πως υπό όρους η ζήτηση για τα αποθέµατα του 2015 ενδέχεται να εκτιναχθεί.
«Αν η ζηµιά από το µύκητα αποδειχθεί σηµαντική και δεν δέσουν οι φετινές ελιές, κάτι που θα το διαπιστώσουµε το Μάιο, αυτό θα σηµαίνει ότι η νέα παραγωγή θα είναι µικρότερη της συνήθους και πιστεύουµε πως οι έµποροι θα σπεύσουν να προµηθευτούν ελιές από τα υπάρχοντα αποθέµατα, για να σιγουρέψουν τις παραγγελίες των πελατών τους», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σηµάντρων, εξηγώντας τους λόγους που προβλέπει αύξηση των τιµών στο επόµενο διάστηµα.
Μικρότερο «καλάθι», ωστόσο, κρατά µπροστά σε αυτή την προοπτική, ο Νίκος Χαρέλης από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Καλύβων, παρότι και ο ίδιος ανησυχεί για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής, για την οποία εκτιµά ότι «µε τα δεδοµένα που έχουµε σήµερα, από το κυκλοκόνιο και τον παγετό που είχαµε πριν λίγο καιρό µάλλον δεν θα υπερβεί τους 45.000– 50.000 τόνους, µειωµένη, δηλαδή, κατά περίπου 30% σε σχέση µε την παραγωγική σεζόν του 2015».
Μείωση της παραγωγής πάνω από 50% προκαλεί το κυκλοκόνιο
Εκτεταµένες διαστάσεις προσλαµβάνει φέτος η προσβολή ελαιοδέντρων στην περιοχή της Χαλκιδικής από το κυκλοκόνιο, όπως αναφέρει στην Agrenda o προϊστάµενος της ∆ΑΟΚ της τοπικής περιφερειακής Ενότητας Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, επικαλούµενος συνεχείς αναφορές από παραγωγούς του νοµού και κυρίως από ελαιοπαραγωγικές περιοχές στα πεδινά. «Οι καιρικές συνθήκες φέτος, µε τον ήπιο χειµώνα, τις πολλές βροχοπτώσεις και την υψηλή υγρασία, δηµιούργησαν στη Χαλκιδική ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την εκδήλωση του κυκλοκόνιου ιδίως σε πυκνοφυτεµένες φυτείες µε κακό αερισµό. Έχουµε έως τώρα εκτεταµένες αναφορές και σε κάποιες περιοχές παραπέµπουν σε έξαρση», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξηγεί ότι αν δεν καταπολεµηθεί έγκαιρα ο µύκητας, µε ψεκασµούς που πρέπει να ξεκινούν από το φθινόπωρο κάθε έτους, µπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πονοκέφαλο για τον παραγωγό. «Αποδυναµώνει τα δέντρα, τα οποία δεν µπορούν να φωτοσυνθέσουν σωστά, µε αποτέλεσµα την πτώση ανθοφορίας και καρπού» αναφέρει και προσθέτει πως «η µείωση της παραγωγής µπορεί να ξεπεράσει ακόµη και το 50% σε εκτεταµένη προσβολή».
Τη µεγάλη έκταση του προβλήµατος επιβεβαιώνουν ο κ. Μισαηλίδης από τα Σήµαντρα και ο κ. Χαρέλης από τις Καλύβες, δύο παραδοσιακές ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές της Χαλκιδικής, ενώ µικρότερη δείχνει να είναι σε έκταση η προσβολή από το κυκλοκόνιο στο ∆ήµο Πολυγύρου, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της τοπικής ΕΑΣ Ε. Ευαγγελινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: