«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Βογιατζή, ένα υπεύθυνο επιστήμονα και πολίτη

Του Γιάννη Αικατερινάρη

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Βογιατζή,
ένα έντιμο δημόσιο λειτουργό κι ευσυνείδητο πολίτη
(τ. Προϊστάμενο της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική)

Αγαπημένε μας φίλε και συνάδελφε Κώστα
Μας ξάφνιασε η εσπευσμένη χθεσινή "αναχώρησή" σου, παρότι πολλοί από εμάς γνωρίζαμε τα δύσκολα της υγείας σου, την αφάνταστη υπομονή κι απίστευτη αντοχή σου. Ήσουν μόλις 58 χρονών και είχες να προσφέρεις πολλά στα κοινά της πόλης που ζούμε, στον Πολύγυρο, αλλά...
και στη Χαλκιδική γενικότερα. Ο θάνατός σου χθες στέρησε την τοπική κοινωνία από την ενεργό συμμετοχή στα κοινά  ενός άξιου μέλους της.
Η αξιοπρέπειά σου, έμφυτη του χαρακτήρα σου και συνακόλουθη του πολιτισμικού σου επιπέδου, σε καθοδηγούσε πάντα στα χρήσιμα της ζωής, όχι μόνο της δικής σου, αλλά πρωτίστως της κοινωνίας στην οποία ζούσες. Κι αυτό το δεύτερο ασφαλώς και έχει μεγαλύτερη αξία.
Με τις επιστημονικές γνώσεις σου που απέκτησες με τις σπουδές σου στο ΑΠΘ, στο Τμήμα Τοπογράφων μηχανικών κι αργότερα στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακά, δεν προσκύνησες ποτέ καμιά εξουσία, βρισκόσουν πάντα μακριά από σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, ήσουν ένας μάχιμος και δίκαιος πολίτης. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ποτέ δεν σε επιβράβευσε κανείς στον τόπο που ζούμε, για τα όσα πραγματικά άξιζες,  παρότι με την επάρκεια των επιστημονικών γνώσεων και το παραδεκτό απ’ όλους ήθος σου, πρόσφερες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον δημόσιο τομέα, που τόσο τελευταία λοιδορείται.
Κι εδώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα γεγονός που αποκαλύπτει την αλήθεια των όσων αναφέρω για τον χαρακτήρα σου και την αγάπη σου  για το γενέθλιο τόπο. Αφορά στη στάση σου, ως προϊσταμένου της Πολεοδομίας Αρναίας, όταν τον Ιούνιο του 2013 έκανες σήμα διακοπής εργασιών (αριθ. 786/10-6-2013) στη «Ελληνικός χρυσός», τη γνωστή εταιρία κολοσσό, που αναπτύσσει μεταλλευτική δραστηριότητα στις «Σκουριές» της Β.Α. Χαλκιδικής και προχωρούσε σε κατασκευές, χωρίς τις απαιτούμενες κατά την άποψή σου εγκρίσεις.  
Αναφέρομαι στη γενναία αυτή στάση σου, καθώς γνωρίζω πόσο δύσκολη ήταν, σε μια μάλιστα μακρά περίοδο δεκαετιών κατά την οποία η ασυδοσία περίσσευε και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα σημάδευαν την πολιτική ζωή του τόπου. Θα συμφωνήσουν ωστόσο και όσοι ακόμη διατηρούν αντίθετη άποψη, ως προς την καταστροφικότατα της λειτουργίας των μεταλλείων, ότι μια τέτοια ενέργειά σου -επαρκώς τεκμηριωμένη- είναι αποκαλυπτική του χαρακτήρα ενός ευσυνείδητου πολίτη και δημόσιου λειτουργού. Θα προβληματιστούν από τα άδολα και προς το συμφέρον του τόπου κίνητρά σου και πόσο καρδιά μπορεί να ‘χει κάποιος για να αποτολμήσει κάτι τέτοιο.
Κώστα με την πράξη σου αυτή τίμησες τον όρκο που έδωσες, ως άνθρωπος κι ως επιστήμων. Παρά τις παντοειδείς πιέσεις και τα σοβαρά προβλήματα της υγείας σου, αρνιόσουν να συναινέσεις σε αυθαίρετες δραστηριότητες, αντιστεκόσουν με σθένος σε κάθε προσπάθεια παράκαμψης της ισχύουσας νομοθεσίας. Έφτασες ακόμη και μέχρι να παραιτηθείς από την υπηρεσία, παρά να ενδώσεις!
Καλό κατευόδιο, το ήθος και η γενναιότητά σου θα μας αποκαλύπτουν πάντα το σωστό δρόμο!

Πολύγυρος 27-7-2016

Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης,
αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ