«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ 82η ΔΕΘ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα συμμετάσχει στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα λάβει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης το χρονικό διάστημα 09 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ).  Η ΚΕΕΕ μαζί με όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδος έχουν κλείσει τα κεντρικά Περίπτερα 2 & 3 της Έκθεσης εμβαδού 4.000 m2. Σημειώνεται ότι...
η 82η ΔΕΘ, στην οποία θα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα η Κίνα, θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο επιχειρηματικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, τα δε οφέλη για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα είναι πολλαπλά. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει την Έκθεση είναι αυτό της διεθνοποίησης, αφού μεγάλες αγορές του εξωτερικού, της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με την εθνική τους συμμετοχή. Η έκθεση συνιστά στιγμή-ορόσημο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα και αναμένεται να προσελκύσει υψηλό αριθμό επισκεπτών, παρέχοντας σημαντική ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, εμβαδού 50τμ, θα συμμετάσχουν 13 επιχειρήσεις του νομού από διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

  • ΣΕ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Σε έως και 120 δόσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν έως και 20.00 ευρώ. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, αναμένεται έκδοση υπουργικής απόφασης για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Στο taxisnet ξεκίνησαν να αναρτώνται από το απόγευμα της Κυριακής, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία έρχονται να σημάνουν μια ακόμα φορολογική υποχρέωση για 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οδήγησε στη βεβαίωση συνολικού φόρου 3,153 δισ. ευρώ, με οριακή μείωση σε σχέση με πέρυσι όταν είχαν βεβαιωθεί έσοδα 3,179 δισ. ευρώ. Από αυτά, ποσό 2,6 δισ. ευρώ αφορά στον κύριο φόρο και 629 εκατ. ευρώ στον συμπληρωματικό ο οποίος βαραίνει περίπου 500.000 ιδιοκτητών ακινήτων. Τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο μοιράζονται 6.297.453 φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος 2,7 δισ. ευρώ και 50.900 νομικά πρόσωπα με συνολικά βεβαιωμένο φόρο ύψους 448,997 εκατ. ευρώ. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες έως το τέλος Σεπτέμβρη και η πέμπτη έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.
  • ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΝ  ΙΟΥΛΙΟ
Αύξηση παρουσίασαν και τον Ιούλιο οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, για τρίτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα,  οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 927 εκατομμύρια ευρώ και έφτασαν στα 121,245 δισεκατομμύρια ευρώ.  Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες τονώθηκαν κατά 512 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 415 εκατομμύρια ευρώ.
  • CAPITAL CONTROLS: ΑΠΟ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 1.800 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ
Σε ισχύ τίθενται από την 1η Σεπτεμβρίου, οι διατάξεις για τις αναλήψεις μετρητών στο πλαίσιο των capital controls, που είχαν ανακοινωθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις αρχές Αυγούστου.  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από 1/9/2017 ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα. Οι ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα όσα ισχύουν για τα capital controls υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ: http://www.hba.gr/Media/Details/319.
  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΑΠΟ 01.01.2018
Υποχρεωτικά σε συσκευασία μίας χρήσης θα διατίθεται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια από το νέο έτος, «αφήνοντας» στο παρελθόν τα κατά κύριο λόγο γυάλινα φιαλίδια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα τραπέζια των εστιατορίων. Αυτό ορίζεται στους νέους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυτή ρύθμιση έχει προταθεί από τους φορείς της αγοράς, καθώς κρίνεται απαραίτητη η χρήση στους χώρους μαζικής εστίασης μη επαναχρησιμοποιούμενων, μικρών συσκευασιών ελαιόλαδου προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος, όσο και η προστασία των καταναλωτών με παράλληλη προβολή - ενημέρωση - εκπαίδευση της χρήσης τους. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στους ΔΙΕΠΠΥ, από την 1-1-2018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Μάλιστα, για την αποτελεσματική εφαρμογή της διάταξης προβλέπεται και αυστηρό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά παράβαση. Στην ίδια κατεύθυνση, οι νέοι ΔΙΕΠΠΥ προβλέπουν υποχρεωτικά την πώληση (από τα αρτοποιεία, πρατήρια άρτου κ.ά.) του φρέσκου ψωμιού και των λοιπών αρτοσκευασμάτων σε συσκευασία. Πάλι επί του άρτου προβλέπεται ότι προϊόντα αρτοποιίας που δεν αποτελούν φρέσκο άρτο (δηλαδή από κατεψυγμένη ζύμη) στο εξής θα πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους που διαχωρίζονται από τους χώρους ψησίματος και πώλησης φρέσκου άρτου.
  • ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Προκειμένου να αποφευχθούν οι αθρόες «ελληνοποιήσεις» μελιού, στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προβλέπεται και η εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι εισάγουν ή παραλαμβάνουν ποσότητα μελιού προς εμπορία και διακίνηση, υποχρεούνται να γνωστοποιούν εντός 10 ημερών στη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) epopteia-agoras@gge.gr τα παρακάτω στοιχεία:

Α. Την παραληφθείσα ποσότητα μελιού και επισυναπτόμενα τα αντίγραφα των σχετικών παραστατικών αγοράς.

Β. Την ονομασία του μελιού, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 67 του Κώδικα Τροφίμων - Ποτών.

Γ. Τον αριθμό, το είδος και το βάρος της συσκευασίας (π.χ. 5 σιδηρά βαρέλια των 300 κιλών).

Δ. Τη χώρα προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού.

Η υποβολή της γνωστοποίησης επιβεβαιώνεται με την αποστολή από τη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών στο διακινητή μελιού του αριθμού πρωτοκόλλου παραλαβής της. Η επιβεβαίωση φυλάσσεται από τους διακινητές για δύο έτη και επιδεικνύεται στους ελεγκτές εφόσον ζητηθεί. Οι διακινητές μελιού υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο να καταχωρούνται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές μελιού κατά είδος, ποσότητα, αξία και χώρα προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού ή η αντίστοιχη ένδειξη του παραστατικού παραλαβής προκειμένου για μέλι που προέρχεται από άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. Από την τήρηση τέτοιου βιβλίου απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να ανασύρουν τα παραπάνω στοιχεία από το σύστημα ιχνηλασιμότητας ή από οποιοδήποτε πρόγραμμα εμπορικής καταχώρισης/διαχείρισης στοιχείων εφαρμόζουν.
Στην περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω προϋποθέσεων, μπορεί να υποβληθεί πρόστιμο ύψους έως και 10.000 ευρώ.


  • ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Με τους νέους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τίθεται τάξη και στα συνεργεία, τα οποία θα πρέπει να αναρτούν τιμοκαταλόγους ανά είδος εργασίας συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, πλέον επιχειρήσεις συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, οχημάτων, σκαφών αναψυχής και κάθε φύσεως τροχοφόρων, υποχρεούνται να διατηρούν αναρτημένο τιμοκατάλογο, όπου θα αναγράφονται οι εκάστοτε χρεώσεις συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τις βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες συντήρησης επί ενδεικτικών μοντέλων, ανάλογα με τον τύπο και μοντέλο. Στα εκδιδόμενα δε παραστατικά θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά το είδος της εργασίας και η τιμή χρέωσης που θα πρέπει να συμπίπτει με αυτή του τιμοκαταλόγου, υπό την επιφύλαξη της δυνατότητας του επισκευαστή να παρέχει έκπτωση στον πελάτη. Για τις λοιπές υπηρεσίες, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, ο επισκευαστής θα πρέπει να συντάσσει έγγραφη προσφορά.
  • ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Την κατάργηση του εδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου είπε ότι ήδη ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση και πριν τελειώσει ο χρόνος, όπως έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός, ο φόρος αυτός δεν θα υπάρχει πλέον.

  • ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ : ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΔΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ουραγός στις δαπάνες για την παιδεία είναι η Ελλάδα μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία δεκάδα αναφορικά με τις δαπάνες για την εκπαίδευση. Αναμενόμενο, θα μπορούσε να πει κανείς, με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στον κλοιό των μνημονίων ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει την Πορτογαλία και την Κύπρο να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ, που δαπανούν το υψηλότερο ποσοστό για την παιδεία σε σχέση με το ΑΕΠ. Το 2015 18 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης νολικά, 18 από τα 28 κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστό 5% ή περισσότερο του ΑΕΠ. Στα χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την Eurostat είναι: Ρουμανία (3,1%), Ιρλανδία (3,7%), Βουλγαρία και  Ιταλία (4,0%), Ισπανία (4,1%), Γερμανία και Σλοβακία (4,2%), Ελλάδα (4,3%). Το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν διέθεσαν οι εξής χώρες : Δανία (7,0%), Σουηδία (6,5%), Βέλγιο (6,4%), Φινλανδία (6,2%), Εσθονία (6,1%), Λετονία και την Πορτογαλία (6%) και Κύπρος. Κατά μέσο όρο το 2015, οι δαπάνες για την «εκπαίδευση» ανήλθαν σε 1405 ευρώ ανά κάτοικο στην ΕΕ. Οι δαπάνες άνω των 2500 ευρώ ανά κάτοικο καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (4685 ευρώ), στη Δανία (3368 ευρώ) και στη Σουηδία (2977 ευρώ). Στην αντίθετη πλευρά της κλίμακας, δηλαδή στις δάπανες κάτω των 500 ευρώ βρίσκεται η Ρουμανία με 248 ευρώ, η Βουλγαρία με 250 ευρώ και η Κροατία με 494 ευρώ.
  • ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ , «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες που δηλώθηκαν στους δύο τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα. «Πρωταθλήτρια» παραμένει η Ανατολική Αττική, όπου δηλώθηκαν περίπου 76.600 πολεοδομικές παρανομίες, με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 8 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός Αττικής, σημαντικός αριθμός αυθαιρέτων καταγράφηκε στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Εύβοιας, Λάρισας και Κορινθίας. Η ισχύουσα ρύθμιση θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 23 Σεπτεμβρίου, αν δεν αντικατασταθεί νωρίτερα από το νέο πλαίσιο που θα φέρει μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος.. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο συνολικός αριθμός των αυθαιρέτων που ξεκίνησαν τη διαδικασία νομιμοποίησης, με βάση τους ν. 4014/11 και ν. 4178/13, είναι 1.019.410. Από αυτά, οι 632.236 έχουν δηλωθεί στο ισχύον σήμερα πλαίσιο, οι 304.150 «μεταφέρθηκαν» από το παλαιό πλαίσιο στο ισχύον και ακόμα 83.024 στο παλαιό. Το σύνολο των εσόδων από τους δύο νόμους είναι σήμερα 1.941.251.896 ευρώ (καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο). Οι 274.111 δηλώσεις αφορούν ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής και αντιστοιχούν σε 13,8 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 7,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων. Μετά την Ανατολική Αττική, η περιφερειακή ενότητα (νομός) που έρχεται δεύτερη στη χώρα, είναι εκείνη της Θεσσαλονίκης, όπου δηλώθηκαν 66.911 πολεοδομικές αυθαιρεσίες οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 1,9 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η γειτονική Χαλκιδική, όπου δηλώθηκαν 27.232 παρανομίες, που αντιστοιχούν σε 1,4 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 700.000 τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων. Όσον αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, οι περισσότερες πολεοδομικές παρανομίες δηλώθηκαν, όπως είναι επόμενο, στην Κρήτη: 41.418 δηλώσεις που αντιστοιχούν συνολικά σε 4,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 1,4 εκατ. τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων. Ανά νομό στην Κρήτη, τα «σκήπτρα» κρατάει το Ηράκλειο (16.388 δηλώσεις, 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 550.000 τ.μ. βοηθητικών). Το δεύτερο νησί μετά την Κρήτη είναι η Εύβοια, όπου δηλώθηκαν 23.783 αυθαιρεσίες (1,9 εκατ. τ.μ. κύριων χώρων και 700.000 τ.μ. βοηθητικών). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Ρόδου (περιλαμβάνει και τα νησιά Σύμη, Τήλο, Χάλκη και Καστελλόριζο) με 9.997 δηλώσεις αυθαιρεσιών, οι οποίες φαίνεται ότι ήταν σημαντικές σε έκταση: αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 400.000 τ.μ. βοηθητικών. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των δηλώσεων στην Κέρκυρα (9.100 τ.μ.) και στη Μύκονο (4.906 τ.μ.).
  • ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΟΣΟΥ 20 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ( Ε.Λ.Π.Κ.)
Με το έγγραφο υπ΄ αριθμ αρ. πρωτ. 1156016 του Ε.Φ.Κ.Α. δόθηκαν οδηγίες σχετικά με την εργοδοτική εισφορά ποσού 20 ευρώ ανά εργαζόμενο για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων ( Ε.Λ.Π.Κ.) που αποτελεί πόρο του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του Ο.Α.Ε.Δ. Όσον αφορά στον τρόπο είσπραξης της εργοδοτικής εισφοράς προβλέπεται ότι, αυτή καταβάλλεται από τον εργοδότη ετησίως και εισπράττεται από τον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ταυτόχρονα και παράλληλα με τις τακτικές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας εισφορές μηνός Αυγούστου. Κατόπιν τούτου, διευκρινίζουμε ότι, στους υπόχρεους εργοδότες γνωστοποιείται με μήνυμα κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης ( ΑΠΔ) , στο αποδεικτικό παραλαβής ότι, : « η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο ,με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου , καταβλητέα από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Κ.Π.) θα καταβληθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2017». Επισημαίνεται ότι, για τους υπόχρεους εργοδότες δεν απορρέει υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. για την εν λόγω εισφορά , καθώς η απεικόνιση θα υλοποιηθεί σε Κεντρικό Επίπεδο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς εργοδοτών και σύμφωνα με στοιχεία υποβολής Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 8/2017.

  • ΜΕΤΑΞΥ 1ης ΚΑΙ 17ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών των Επιμελητηρίων, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ 1ης και 17ης Δεκεμβρίου 2017, καθορίζεται με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις». Οι εκλογές, όπως αναφέρεται σχετικά, διεξάγονται και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ρυθμίζονται θέματα διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονική ψήφο και η πρώτη συνεδρίαση των εκλογικών επιτροπών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 28 Αυγούστου 2017. Ακόμη, ρυθμίζονται η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου των επιμελητηρίων, το δικαίωμα ψήφου των μελών του επιμελητηρίου και ορίζονται οι προϋποθέσεις κατάρτισης του ψηφοδελτίου, η κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη και καθορίζεται η διαδικασία εκλογής του προέδρου του επιμελητηρίου, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών.


  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.
  • ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες  προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης  εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: