«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Συμπεράσματα του «1ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «1Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής Α.Ε., με αφορμή τα 25 έτη παρουσίας της στο Νομό Χαλκιδικής, στις 14-15 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μουδανιών.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 20 ομιλητές και συζητήθηκαν διεξοδικά όλοι οι στρατηγικοί τομείς και στόχοι για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του νομού. Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου, προέκυψαν...
συμπεράσματα, αναδείχθηκαν υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες και προτεραιότητες, και χαράχτηκαν νέοι δρόμοι ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας της Χαλκιδικής και των πολιτών της.
Στη διάρκεια των δύο ημερών παρουσιάστηκαν διεξοδικά θέματα όπως επενδύσεις, τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, επιχειρησιακά προγράμματα, υποδομές, εξαγωγές, καινοτομία και διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι. Οι ομιλητές των θεματικών ενοτήτων κάλυψαν όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας και έδωσαν το στίγμα των τάσεων που επικρατούν σήμερα στις ελληνικές αλλά και διεθνείς αγορές. Σημαντική ήταν και η παρουσία επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική και συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους, την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην αναπτυξιακή διαδικασία της Κεντρικής Μακεδονίας και του νομού γενικότερα. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των προξενικών αρχών, επιμελητηρίων, πανεπιστημίων, Συνδέσμων και φορέων. Μεγάλη και θετική ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον το διήμερο συνέδριο.  
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ κ. Γιώργος Πασαλής ανέφερε ότι η φιλοδοξία της Εταιρείας είναι το συνέδριο αυτό, να αποτελέσει θεσμό και στρατηγικό σημείο αναφοράς και συνάντησης ανθρώπων από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και του επιχειρηματικού, πολιτικού και επιστημονικού κόσμου. Ένα σημείο εκκίνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά, από τώρα και για τα επόμενα χρόνια για την κατάθεση σκέψεων, ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων για το μέλλον του νομού.
Η κα. Όλγα Σαββίδου, Γενική Διευθύντρια της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε., αναφέρθηκε στους τομείς δραστηριοποίησης της Εταιρείας και στη σημαντική συμβολή της για την υποστήριξη τόσο της επιχειρηματικής κοινότητας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο παρελθόν, αλλά και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, διεκδικώντας και υλοποιώντας προγράμματα και επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ» κα. Αφροδίτη Χρυσοχόου, ενώ τη δεύτερη μέρα η δημοσιογράφος του «Χαλκιδική focus» κα. Κορίνα Ζολά.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
O Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος ο οποίος αφού έκανε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις, ανακοίνωσε τρεις νέες αεροπορικές συνδέσεις τσάρτερ από Γερμανία για το καλοκαίρι του 2018 αναδεικνύοντας το μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική, καθώς αποτελεί δημοφιλή τόπο διακοπών. Η Γενική Διευθύντρια του Γραφείου «Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης» Έφη Κουδέλη μίλησε για την προώθηση, ανάδειξη και επιλογή όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής ως τόπου διεξαγωγής διεθνών συνεδρίων προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τη φυσική ομορφιά του νομού. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο εκπρόσωπος του Ομίλου Εταιρειών ΜΟΥΖΕΝΙΔΗ κ. Χρήστος Ζαγογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του ομίλου για τα επόμενα χρόνια ενώ τόνισε ότι ό όμιλος αποτελεί μια ελληνική δύναμη στο tour operating και στις τουριστικές υπηρεσίες αφού στα χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα κατάφερε να προσελκύσει και να φέρει στη Χαλκιδική χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ανατολίτης, Περιφερειακός Σύμβουλος και Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε για τον αθλητικό τουρισμό και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η περιοχή όπως και στη δημιουργία απαραίτητων υποδομών ώστε η ανάπτυξη να γίνει ανταγωνιστική.
ο κ. Δημήτρης Βερελής, εκπρόσωπος της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, μίλησε για τις ευκαιρίες χρηματοδοτικής ενίσχυσης, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια οι ενδιαφερόμενοι, ενώ ανέφερε ότι η Τράπεζα έως το 2020 σκοπεύει να τριπλασιάσει τη χρηματοδότησή της για τη στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του Επιστημονικού και Τεχνικού Διευθυντή του «Διαγνωστικού Κέντρου του Ιδρύματος ΟΡΜΥΛΙΑ» κ. Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος μίλησε για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του Ιδρύματος στον τομέα του πολιτισμού, της προληπτικής ιατρικής και τελευταία τη συνεισφορά του στον πρωτογενή τομέα, και πως μπορούν οι νέες τεχνολογίες να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης του νομού.
Το θέμα των δομικών προβλημάτων και των υποδομών στο νομό, καθώς και των διαθέσιμων επιχειρησιακών προγραμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κος Τζηρίτης Δημήτριος, η κα. Αικατερινιάδου καθώς και ο κος. Χλιούμης, Πρόεδρος του ΤΕΕ Χαλκιδικής.
Ο ομότιμος καθηγητής και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, η καθηγήτρια Γεωπονικής κα. Παρταλίδου, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Π.Κ.Μ. κος Τερτιβανίδης, καθώς και ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ κος Γιοβανόπουλος, ανέλυσαν διεξοδικά τη σημασία της αγροδιατροφής στην ελληνική γεωργία και ειδικότερα της δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει στην οικονομία του νομού Χαλκιδικής. Ο Παναγιώτης Τζίνης, ειδικός προγραμματιστής της GOOGLE παρουσίασε την νέα πλατφόρμα tango και έδωσε παραδείγματα μέσω live επίδειξης για την αύξηση του τουρισμού στην Χαλκιδική. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιώργος Γκιλής παρουσίες τις καινοτόμες υπηρεσίες που έχει δημιουργήσει το επιμελητήριο για τους επιχειρηματίες.
Στις δυνατότητες εξαγωγών αναφέρθηκαν ο Πρόξενος της Κύπρου κος Μανδρίτης, και ο κος Τσακωνίτης μέλος του ΣΕΒΕ. Ο καθηγητής- Πρόεδρος τμήματος ΟΔΕ του ΠΑΜΑΚ κος Χατζηδημητρίου ανέπτυξε τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να προσέξει μία επιχείρηση προκειμένου να γίνει εξαγωγική.
Ειδική ενότητα αφιερώθηκε στους χρηματοδοτικούς πόρους, με ομιλητές τον κ. Νεοκλή Στάμκο και τον Γενικό Δ/ντη του ΚΕΠΑ κ. Σκοτίδα για χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και τον κ. Γιώργο Γιακουμάκη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων όπου κάλυψε με την παρουσίαση του τους τρόπους χρηματοδότησης μεγάλων έργων. Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του κ. Τάσου Λειβαδιώτη όπου ανέλυσε το νέο πρόγραμμα CLLD LEADER / ΕΠΑλΘ της ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ ΑΕ, που θα ανοίξει πολύ σύντομα στο νομό Χαλκιδικής για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: