«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Στέλιος Βαλιάνος, Πράσινη ελιά Χαλκιδικής...Δυνατότητες και προβλήματα...

Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής  Στέλιος Βαλιάνος στο Ράδιο Χαλκιδική 98,8 και τη δημοσιογράφο Μαρία Παπαδημητρίου για το θέμα της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:


– Η καλλιέργεια της ελιάς στη Χαλκιδική αποτελεί τον κορυφαίο πυλώνα της αγροτικής οικονομίας της περιοχής και έναν από τους βασικούς στυλοβάτες της συνολικής οικονομικής ζωής του τόπου.
– Σε όλο τον οικονομικό κύκλο της ελιάς (παραγωγή, μεταποίηση, εμπόριο) απασχολούνται σχεδόν 1 στους 3 κατοίκους της Χαλκιδικής, ενώ πάνω από 360.000 στρέμματα γης υποδέχονται τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
– Παρά τα παγιωμένα δομικά προβλήματα , λόγω της περιόδου της ελαιοκομιδής , κυρίαρχο ζήτημα προβάλει η διαμόρφωση της τιμής πώλησης από τον παραγωγό στον έμπορο.
– Είναι προφανές ότι η πώληση του αγροτικού προϊόντος αποτελεί κατεξοχήν εμπορική πράξη και , ως τέτοια, υπόκειται στις αρχές της ελεύθερης αγοράς και των κανόνων της .
– Όμως, από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει διατίμηση του προϊόντος , ενώ ,τόσο οι παραγωγοί όσο και οι μεταποιητές και οι έμποροι είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, όλοι (και κυρίως οι έμποροι) θα πρέπει να φροντίσουν ώστε αυτή η αλυσίδα να παραμείνει συνεκτική. Οι έμποροι οφείλουν να λειτουργήσουν κατά τρόπο που να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Οι τιμές θα πρέπει να είναι τέτοιες που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στο απαραίτητο κέρδος του παραγωγού , ώστε η καλλιέργεια αυτή να παραμείνει ζωντανή και ενδιαφέρουσα στο διηνεκές. Πολλές ζημιογόνες χρονιές μπορεί να αποθαρρύνουν τους αγρότες και η παραγωγή να συρρικνωθεί λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειας. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί οφείλουν να συνασπίζονται και να μεγαλώνουν τα μεγέθη τους προς αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς.
– Βασικά δομικά προβλήματα των αγροτών της Χαλκιδικής παραμένουν : Η έλλειψη νερού προς άρδευση , ο μικρός κλήρος , η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές , ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στα εφόδια, ο φόρος στα καύσιμα και το συνολικό υψηλό κόστος παραγωγής , το ανακύψαν ζήτημα των δασικών χαρτών ως έκτακτη δαπάνη και γραφειοκρατικό πρόβλημα, η αδυναμία μετάκλησης εποχικών εργαζομένων από γείτονες χώρες.
– Τη στιγμή που δεκάδες μονάδες μεταποίησης δεν έχουν λύσει οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης των λημμάτων τους.
– Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον Αγροτικό κόσμο. Δυστυχώς οι παρούσες πολιτικές επιλογές είναι στην αντίθετη κατεύθυνση , παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις και σε αυτό τον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: